Τα 20 ευρώ θα φθάνει το τέλος κρουαζιέρας από τον επόμενο Ιούνιο για τους επιβάτες κρουαζιέρας που θα αποβιβάζονται σε Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά θα φθάνει τα 5 ευρώ την περίοδο αιχμής, ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο της σημερινής διυπουργικής συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το επιβαλλόμενο τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης ύψους θα είναι 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, μειωμένο κατά 40%, ήτοι 12 ευρώ και 3 ευρώ, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο και 80% τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο ή 4 ευρώ και ένα ευρώ. Απαντώντας σε διευκρινιστικό ερώτημα, η υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι το τέλος θα επιβληθεί από την επόμενη τουριστική περίοδο, το 2025, παρά τις αντιδράσεις από τις εταιρείες κρουαζιέρας, που προγραμματίζουν τις κρουαζιέρες τους σε μακροχρόνια βάση.
Τα ετήσιο έσοδα από το μέτρο υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ. Το έσοδα θα δίνονται κατά το ένα τρίτο στους ίδιους τους δήμους αποβίβασης, κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Ναυτιλίας για λιμενικά έργα και κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Τουρισμού για βελτίωση των τουριστικών υποδομών.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού αναπτύσσει σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας που εδράζεται σε πέντε άξονες:
- Περαιτέρω ανάπτυξη home porting.
- Ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες για την ορθή διαχείριση τόσο για το berth allocation όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά.
- Ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματός της στις τοπικές κοινωνίες.
- Κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
- Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, που θα συμβάλει στη μέτρηση των επιπτώσεων της κρουαζιέρας.
Σύμφωνα με την Υπουργό Τουρισμό, το τέλος κρουαζιέρας και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που σχεδιάζονται υπηρετούν τη στρατηγική για ένα νέο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης με μέτρο και ισορροπία, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται προσπάθεια η ζήτηση να κατευθυνθεί εκτός των μηνών αιχμής, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού, που θεωρείται σημειακό πρόβλημα (περιορισμένο σε συγκεκριμένες περιοχές τη θερινή σαιζόν).
«Το 2023 ο τουρισμός κατέγραψε ιστορικά υψηλές επιδόσεις. Με τα αποτελέσματα αυτά, η Ελλάδα εισήλθε στη 10άδα των κορυφαίων προορισμών διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η κ. Κεφαλογιάννη, υπολογίζοντας βάσει των τρεχόντων δεδομένων τα έσοδα για το 2024 από τον βασικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας να φτάνουν ακόμη και τα 22 δισ. ευρώ.