Σε μια κίνηση που αναμένεται να αναστατώσει τον κόσμο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η EuroLeague βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολυεκατομμυριαίου deal. Όπως αποκαλύπτουν πληροφορίες των Financial Times, η SURJ Sports Investment, θυγατρική του πανίσχυρου κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας, PIF, εξετάζει σοβαρά την προοπτική να αποκτήσει μερίδιο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Η EuroLeague, αναζητώντας νέους επενδυτικούς ορίζοντες, έχει θέσει ως στόχο την πώληση μειοψηφικού πακέτου με αξία που αγγίζει το εντυπωσιακό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η SURJ Sports Investment, διαθέτοντας τη στήριξη του PIF, το οποίο κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται αποφασισμένη να διεκδικήσει αυτό το κομμάτι της πίτας.
Ωστόσο, η Σαουδαραβική επένδυση δεν είναι μόνη στον αγώνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η SURJ Sports Investment εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κολοσσό του private equity, General Atlantic, προκειμένου να ενισχύσει την προσφορά της. Από την άλλη πλευρά, η BC Partners, μια εταιρεία private equity με έντονο ενδιαφέρον για τον αθλητικό τομέα, αποτελεί έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Η BC Partners, έχοντας ήδη αποκτήσει μερίδιο στον πιστωτικό τομέα του αθλητικού πρακτορείου GSE Worldwide, επιδιώκει να διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της στον χώρο.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της EuroLeague και τον αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια επένδυση στην ευρωπαϊκή μπάσκετ. Οι φίλαθλοι, οι ομάδες και οι παράγοντες του αθλήματος παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς η είσοδος ενός τόσο ισχυρού επενδυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Οι μέτοχοι της Euroleague Commercial Assets, στην οποία ανήκουν η EuroLeague και το EuroCup θέλουν να πουλήσουν περίπου το ένα τρίτο της επιχείρησης. Ο όμιλος συνεργαζόταν με την επενδυτική τράπεζα LionTree και η πώληση των μετοχών βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης, είπαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία δεν είναι βέβαιη.
Η SURJ, η οποία διευθύνεται από τον Ντάνι Τάουνσεντ, τον πρώην επικεφαλής του κορυφαίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Αυστραλίας, ιδρύθηκε πέρυσι για να επεκτείνει περαιτέρω τις επενδύσεις του PIF στον αθλητισμό. Τα τελευταία χρόνια, το PIF έχει αποκτήσει ποσοστά σε διάφορες αθλητικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιρικών ομάδων και γκολφ. Πέρυσι η SURJ έκλεισε την πρώτη της συμφωνία, επενδύοντας 100 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική Professional Fighters League.
Πιο πρόσφατα, το PIF σηματοδότησε ότι θέλει να στρέψει περισσότερο το ενδιαφέρον του στις εγχώριες επενδύσεις.
Η πώληση της EuroLeague έρχεται σε μια εποχή που τα private equities ρίχνουν χρήματα για την αγορά αθλητικών ομάδων και πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με τον Gerry Cardinale, ιδρυτή της εταιρείας RedBird Capital Partners που κατέχει την AC Milan, αυτό οδήγησε σε «μαζικά διογκωμένες» αποτιμήσεις που βασίζονται σε «πρόχειρες αντιλήψεις» σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη.
Η EuroLeague υποστηρίζει ότι ο αριθμός των τηλεθεατών της αυξάνεται, αλλά βρίσκεται πολύ πίσω από το NBA σε παγκόσμιο κοινό και αναγνώριση.
Το τηλεοπτικό κοινό της EuroLeague αυξήθηκε κατά 27% από έτος σε έτος τη σεζόν 2023-24. Ενισχύθηκε από τις αυξήσεις σε Τουρκία, Σερβία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία και Ιταλία. Οι αριθμοί των χρηστών στην διαδικτυακή πλατφόρμα της αυξήθηκαν 46% σε 85.000.
Η EuroLeague, η SURJ, η General Atlantic, η BC Partners και η LionTree αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.