«Αγνωστος Χ» για την επόμενη ημέρα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και όχι για την ίδια τη Nova θεωρείται η έκβαση της υπόθεσης για τη διαφαινόμενη πώληση της εταιρίας.
Ολα δείχνουν ότι ο δεύτερος σε μεγέθη παίκτης της εγχώριας αγοράς των telcos θα αλλάξει χέρια, καθώς ο διαγωνισμός για ένα από τα deals… της χρονιάς μπαίνει στην τελική του ευθεία.
Οπως είχε αναφέρει η «DEALnews», οι υποψήφιοι μνηστήρες φέρονται ότι είναι διατεθειμένοι να φτάσουν σε ένα ποσό 1,5 δισ. ευρώ, με την BC Partners να «βλέπει» το «όριο» των 2 δισ. ευρώ, αλλά η αλήθεια θα ξεκαθαρίσει όταν θα δημοσιοποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία της συναλλαγής.
Επί του παρόντος, από τους οκτώ αρχικά ενδιαφερομένους στον «τελικό» έχουν περάσει, κατά πληροφορίες, οι τέσσερις: οι αμερικανικές Warburg Pincus και Searchlight Capital Partners, η Εtisalat από τα Εμιράτα και η Saudi Telecom Company από τη Σαουδική Αραβία.
Το περιθώριο που έχουν οι τέσσερις για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είναι ως τα τέλη Οκτωβρίου και όταν τελειώσει η διαδικασία σε αυτό τον άτυπο… αμερικανο-αραβικό επιχειρηματικό «πόλεμο» δισ., η προσοχή όλων θα στραφεί στα σχέδια που θα εκπονήσει ο νέος ιδιοκτήτης της Nova.
Υπενθυμίζεται ότι άλλαξε ηγεσία πρόσφατα και ο ΟΤΕ, με τον Κώστα Νεμπή να διαδέχεται σε ρόλο CEO τον Μιχάλη Τσαμάζ, ενώ για τη Vodafone τα σενάρια πώλησής της δεν έχουν επιβεβαιωθεί…
«Πόλεμος» δισ. για τις οπτικές ίνες με… νέες σφήνες
Στους ουραγούς των… ταχυτήτων του ίντερνετ η Ελλάδα στην Ευρώπη, συνεχίζεται από τους παρόχους ο «αγώνας δρόμου» για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Ο «πόλεμος» της οπτικής ίνας δεν έχει ανάψει ακόμα για τα καλά στην ελληνική αγορά. Ολα δείχνουν όμως ότι το… θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει.
Αν σκεφτεί κάποιος ότι εκτός από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχουν ήδη υλοποιηθεί (ή δρομολογηθεί) για τα δίκτυα του συγκεκριμένου τομέα από τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (OTE, Nova, Vodafone), έπονται και άλλες κινήσεις από ανταγωνιστές τους, οι οποίοι μπήκαν «σφήνα» στον κλάδο, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ακόμη πολύ μέλλον σε όσα θα πρόκειται να ακολουθήσουν…
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα καταρχάς για την είσοδο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά των οπτικών ινών, με προϊόν που σκοπεύει να λανσάρει από μήνα σε μήνα μέχρι το τέλος του 2024, όπως τουλάχιστον ανέφεραν πηγές με γνώση της υπόθεσης από το καλοκαίρι.
Αυτό θα συνδυαστεί με την παρουσία που έχει «χτίσει» ο εκ των κορυφαίων ενεργειακών παικτών στην Ελλάδα και στη χονδρική της οπτικής ίνας, ενώ ανεβάζει ταχύτητες κατά τα φαινόμενα άλλος ένας ανερχόμενος όμιλος στις τηλεπικοινωνίες, η Inalan.
Ενας μάλλον αθόρυβος αλλά παραγωγικός παίκτης, καθώς άρχισε να δραστηριοποιείται στη χώρα μας ουσιαστικά από το 2014, εδώ και μια δεκαετία, και επικεντρώθηκε στις οπτικές ίνες, αναπτύσσοντας με σταθερούς ρυθμούς τις δραστηριότητές του.
Ουκρανικών συμφερόντων, με την υποστήριξη του καναδικού fund Fiera Infrastructure, η Inalan προγραμματίζει επενδύσεις αθροιστικού ύψους 150 εκατ. ευρώ έως το 2028 και σίγουρα θα διεκδικήσει το δικό της μερίδιο. Χωρίς μάλιστα να θεωρείται απολύτως… αποκρυπτογραφημένο το νέο της business plan για την Ελλάδα και το τι ακριβώς αυτό περιέχει ή τι ενδέχεται να προστεθεί στα περιεχόμενά του.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΜΑΤ
Απρίλιο του 2023, πριν από 17 μήνες, είχε προηγηθεί μια εξέλιξη, η οποία ίσως πέρασε για πολλούς… απαρατήρητη, αν και συνδέεται με τη διαμόρφωση του νέου τοπίου στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Ποια ήταν αυτή;
Η «απόβαση» της άλλης εταιρίας που υποστηρίζεται από Fiera Infrastructure, της Islalink. Η συγκεκριμένη εγκαινίασε τότε υπερσύγχρονο σύστημα μεταφοράς δεδομένων IONIAN. Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο για ενίσχυση των τηλεπικοινωνιών, μήκους 330 χλμ., που κατασκευάστηκε από τους Ισπανούς (Islalink), συνδέει την πόλη της Πρέβεζας με την ιταλική Κρότωνα και συμπληρώνεται από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών, σε συνεργασία με τις Grid Telecom, Nova, οι οποίοι το επεκτείνουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Μιλάνο και τη Ρώμη.
Μία από τις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις στον τομέα, που επιβεβαιώνει παράλληλα και τις προθέσεις των Καναδών μεγαλομετόχων της Fiera για την ελληνική αγορά!
Η Inalan έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο από εταιρικούς πελάτες αλλά και ιδιώτες, παρέχει υπηρεσίες FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με δικό της δίκτυο και διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό ως προς το γεγονός ότι παρέχει συμμετρικές ταχύτητες download και upload ως 10 Gbps.
Η μικρή «βάση» των 10.000 συνδρομητών δεν θεωρείται… δεδομένη, αφού οι Καναδοί επενδυτές είναι ξεκάθαρο ότι θα επιδιώξουν να διευρύνουν την παρουσία τους, με έναν εκ των στόχων τη διαφαινόμενη είσοδο της Inalan και στον τομέα της χονδρικής πώλησης.
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Η ΔΕΗ λέγεται ότι θα μπει επιθετικά στο παιχνίδι της λιανικής, με ανταγωνιστικές τιμές στο δικό της προϊόν, δίχως να έχουν αφήσει να διαρρεύσουν ως τώρα περισσότερες λεπτομέρειες.
Προσαρμόζει, ωστόσο, το μοντέλο εδραίωσής της στα telecoms και ειδικότερα στην εγχώρια αγορά υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας, που γίνεται το νέο πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των υφιστάμενων παρόχων (Cosmote, NOVA, Vodafone, Inalan), με κοινό στοίχημα τη βελτίωση των υπηρεσιών και την αύξηση των ταχυτήτων, σε μια εποχή που η ζήτηση για τις συνδέσεις σε δίκτυο οπτικών ινών παραμένει δυσάρεστα χαμηλή για την προσέλκυση πελατών/συνδρομητών.
Η Ελλάδα ανήκει στους ουραγούς των… ταχυτήτων του ίντερνετ στην Ευρώπη, αλλά ο «αγώνας δρόμου» των παρόχων για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας δεν σταματά.
Εν ολίγοις, η υπό… πώληση Nova είχε ανακοινώσει ένα επενδυτικό πλάνο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 που αφορά και τα δίκτυα οπτικών ινών και 5G. Η ΔΕΗ μιλά για επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ στον τομέα FTTH την περίοδο 2024-26, η Vodafone ρίχνει άλλο 1 δισ. ευρώ ως το 2029 για οπτικές ίνες και 5G και, τέλος, ο «πρωταθλητής» του κλάδου Ομιλος ΟΤΕ ανεβάζει τον πήχη του στα 3 δισ. ευρώ, έχοντας κατασκευάσει το 80+% των γραμμών FTTH στην Ελλάδα!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (13/9/2024)