Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους οικονομικούς κύκλους. Ενώ οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει αυτή την κίνηση, πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται αν η κεντρική τράπεζα βλέπει σημάδια ανησυχίας που δεν είναι άμεσα εμφανή από τα οικονομικά δεδομένα.
Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Fed κινήθηκε περισσότερο με βάση τις απαιτήσεις των αγορών, παρά τα στοιχεία που προέρχονται από τη βιομηχανία και τις λιανικές πωλήσεις. Παρά την ισχυρή κατανάλωση και την αυξανόμενη απασχόληση, η μείωση των επιτοκίων μοιάζει με μια κίνηση «έκτακτης ανάγκης», κάτι που έχει κάνει ορισμένους να συγκρίνουν την κατάσταση με παλαιότερες κρίσεις, όπως το 2001 και το 2007.
Ωστόσο, παρά τις όποιες ανησυχίες, ορισμένοι ειδικοί, όπως ο Paul Donovan από την UBS, θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνες τις περιόδους. Σύμφωνα με τον Donovan, η αμερικανική οικονομία παραμένει υγιής, με αυξανόμενους μισθούς και σταθερή ανάπτυξη, και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει άμεσους κινδύνους ύφεσης.
Οι επιπτώσεις στις αγορές και η στρατηγική της Fed
Μετά τη μείωση των επιτοκίων, υπήρξαν αμφιβολίες σχετικά με το αν η Fed γνωρίζει περισσότερα για την πορεία της οικονομίας από τους αναλυτές. Παρά τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Salomon Fiedler της Berenberg, αυτή η απόφαση δεν αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά τις προοπτικές για την οικονομία, καθώς οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ισχυρές.
Από την άλλη πλευρά, η ING παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, παρουσιάζεται αισιόδοξος για την οικονομία, τονίζοντας ότι δεν φοβάται μια σοβαρή επιβράδυνση. Η κεντρική τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στη διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ πληθωρισμού και αγοράς εργασίας, κάτι που ασκεί πιέσεις στα ομόλογα μακροπρόθεσμης ωρίμανσης.
Προβλέψεις για τα επιτόκια και οι μελλοντικές κινήσεις της Fed
Οι αναλυτές της Pimco σημειώνουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, παρά τις προειδοποιήσεις ορισμένων. Οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ανθεκτικές και οι επενδύσεις φαίνεται να αυξάνονται. Η Fed στοχεύει να διατηρήσει τη σταθερότητα στην αγορά εργασίας και να υποστηρίξει την ανάπτυξη.
Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις. Ωστόσο, όπως τονίζει η ABN Amro, η Fed επικεντρώνεται σε μια «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, αποφεύγοντας τις απότομες αλλαγές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό. Αν και η κατάσταση παραμένει σταθερή, η τράπεζα δείχνει να προετοιμάζεται για ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις.