Η γερμανική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί ξανά το τρίτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τη μηνιαία οικονομική έκθεση της Bundesbank, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποιεί για συνέχιση της οικονομικής αδυναμίας, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει στάσιμη ή ακόμη και αρνητική, λόγω των διαρκών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Η γερμανική οικονομία έχει ήδη βιώσει δύο από τα τρία τελευταία τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη. Η βαθιά ύφεση στον βιομηχανικό τομέα, η συγκρατημένη επενδυτική δραστηριότητα και η αυξημένη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών επιβαρύνουν τη συνολική οικονομική κατάσταση. Ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της, πλήττεται από τις χαμηλές εξαγωγές και το υψηλό κόστος ενέργειας.
Σύμφωνα με την Bundesbank, δεν αναμένεται επί του παρόντος σημαντική, μακροχρόνια ύφεση που θα επηρεάσει δραματικά την οικονομική παραγωγή. Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη ή να μειωθεί το τρίτο τρίμηνο.
Παρά την αύξηση των πραγματικών μισθών και τις μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να παραμένει υποτονική. Αυτό προκαλεί απορίες στους οικονομολόγους, καθώς η αύξηση της αγοραστικής δύναμης θα έπρεπε κανονικά να ενισχύει τη ζήτηση. Ωστόσο, η Bundesbank εκτιμά ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να είναι συγκρατημένοι στις δαπάνες τους.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αποδυναμωθεί το τρέχον τρίμηνο, παρά τις ελαφρές ενδείξεις ανάκαμψης των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραγωγής και οι προσδοκίες για εξαγωγές παραμένουν αρνητικές.
Αν και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή με υψηλά επίπεδα απασχόλησης και αυξανόμενους μισθούς, η Bundesbank παρατηρεί κάποιες ανησυχητικές τάσεις. Η περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη περιορίζει τα σχέδια προσλήψεων σε ορισμένους τομείς, ενώ ο τομέας της μεταποίησης αποφεύγει τις απολύσεις μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης που μειώνουν τις ώρες εργασίας αντί για τις θέσεις εργασίας.