Ο πρόεδρος της Metka, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τάχθηκε κατά της απερχόμενης Κομισιόν και εξέφρασε ανησυχίες για το κόστος της πράσινης μετάβασης.
Σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε τη ζωτική σημασία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΒΕ, ο έμπειρος επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η επίτευξη θετικού ισοζυγίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας της χώρας και την ανταγωνιστικότητά της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Μυτιληναίος δεν δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική στην απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι η θητεία της θα μείνει στην ιστορία ως μια περίοδος κατά την οποία λήφθηκαν αποφάσεις που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, εξέφρασε ανησυχίες για το τεράστιο κόστος που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση των στόχων της πράσινης μετάβασης, υπολογίζοντας ότι θα φτάσει σε «πάρα πολλά τρισεκατομμύρια» ευρώ.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποτελεί ένα βαρύ βάρος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Επιπλέον, εξέφρασε σκεπτικισμό για την εφικτότητα των επενδυτικών στόχων που έχουν τεθεί για την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι είναι απίθανο να επιτευχθούν.
Τέλος, ο πρόεδρος της Metka επεσήμανε την ανάγκη για ισχυρή ηγεσία στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η απουσία πολιτικών ηγετών με το ανάστημα ενός Μιτεράν ή ενός Χέλμουτ Κολ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ένωση.
Για την ελληνική οικονομία και κυβέρνηση
Σε ερώτημα της κυρίας Σαράντη για την ελληνική οικονομία, ο κ.Μυτιληναίoς επισήμανε ότι, δυστυχώς, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται, κάτι που σημαίνει ότι παρόλα τα μνημόνια, την αυστηρότητα και την πειθαρχία που επιβλήθηκε από το εξωτερικό και παρόλες τις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, «δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική». Επισήμανε ωστόσο ότι η βιομηχανία «είναι εδώ και το παλεύει», «θέλω να πιστεύω με επιτυχία».
Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πετυχημένη (…) Η δεύτερη τετραετία όπως όλες οι δεύτερες, φαίνεται λίγο πιο δύσκολη. Είναι και το εξωτερικό περιβάλλον που έχει χειροτερέψει πάρα πολύ. Μπορεί να μην ακούμε κανονιές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αν προσέξουμε λίγο θα καταλάβουμε ότι μας επηρεάζει σε πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι νομίζουμε, με πρώτο και κύριο το ενεργειακό κόστος και διαμέσου αυτού σε όλη την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο, τρώει τα σωθικά ευρωπαϊκής οικονομίας» υπογράμμισε, ενώ διευκρίνισε ότι ενώ η ενεργειακή κρίση συνδέεται ευρέως με τον πόλεμο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι από εκεί έχει αρχίσει. «Απλώς ο πόλεμος έκανε την κατάσταση να φτάσει στο “ως εκεί και μη παρέκει”. Αν συνέβη ένα γεγονός που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στο να φτάσει η Ευρώπη εκεί που έφτασε από πλευράς ενεργειακής κρίσης ήταν η ανατίναξη των αγωγών του North Stream» τόνισε.
Για τις αμερικανικές εκλογές
Ο κ.Μυτιληναίoς εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς θα πορευτεί η ΕΕ από εδώ και στο εξής, συμπληρώνοντας πως «για μια ήπειρο 500 εκατ. κατοίκων, ανάμεσα στους οποίους κάποιοι από τους πλουσιότερους του κόσμου, το σημαντικότερο γεγονός είναι οι εκλογές μιας άλλης χώρας».
Σε ερώτημα αν η επικράτηση Τραμπ ή Χάρις αντίστοιχα, θα φέρει κάποια αλλαγή για την ΕΕ, ο επιχειρηματίας επισήμανε ότι ο μεν πρώτος έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το τι επιθυμεί να κάνει με την Ευρώπη και σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η δε υποψήφια των Δημοκρατικών είναι πάρα πολύ προσεκτική σε αυτά που λέει και δεν ανοίγεται πολύ ούτε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Αλλά έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα ακολουθήσει τη σχολή των Δημοκρατικών, που έχει πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια και τάση ανάμειξης στις παγκόσμιες υποθέσεις από ό,τι οι Ρεπουπλικάνοι που τους νοιάζει περισσότερο η ενδοχώρα τους» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που βάζουν το άλογο μπροστά από το κάρο στις πολιτικές τους για την οικονομία, η ΕΕ κάνει το αντίθετο: χαρακτηριστικό είναι πως ενώ βγήκε στον αέρα ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, «η σεμνή τελετή έληξε εκεί», αφού «δεν είπε κανείς ότι όποια επιχείρηση ασχοληθεί με την εξόρυξη αυτών των υλών θα επιδοτηθεί ή θα υποστηριχθεί. Απλά ξέρουμε ποιος πρώτες ύλες θεωρούνται κρίσιμες».
Για την έκθεση Ντράγκι, τις κοινοτικές ηγεσίες και την Κομισιόν
Τον φόβο ότι η έκθεση Ντράγκι δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει εξέφρασε ο κ.Μυτιληναίoς προσθέτοντας ότι ή θα πεταχτεί στον κάλαθο τον αχρήστων ή θα καταλήξει σε «αρχείο του κτηρίου Μπερλεμόν στις Βρυξέλλες». Κι αυτό διότι όσα λέει ο Ντράγκι «είναι απολύτως υπερβατικά και η Ευρώπη είναι πάρα πολύ μακριά από το να κάνει υπέρβαση». Όπως χαρακτηριστικά είπε, όταν ο Ντράγκι μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης 800 δισ. ευρώ ετησίως, την απάντηση την έλαβε από τον Γερμανό αντικαγκελάριο την ίδια ημέρα, ότι αυτό μπορεί να το ξεχάσει. Οπως είπε, οι πιθανότητες να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες ως μηδενικές, διότι δεν έχει προηγηθεί πολιτική ένωση της Ευρώπης και για κάθε ζήτημα σχεδόν πρέπει να υπάρχει ομοφωνία των 27 κρατών-μελών, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα και είναι σχεδόν αδύνατο να συμφωνήσουν.
Επιπλέον, πρόσθεσε, η ΕΕ δεν έχει πια ηγέτες διαμετρήματος ενός Μιτεράν ή ενός Κολ, και όσοι έχει σήμερα, δεν μπορούν να την πάνε μπροστά, καθώς ούτε το σθένος έχουν ούτε την εσωτερική υποστήριξη στη χώρα τους και σπαράσσονται πολιτικά από ακραίες πολιτικές δυνάμεις που σιγά-σιγά καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο πολιτικό χώρο.
Όσον αφορά την Κομισιόν, επισήμανε ακόμα ότι η γραφειοκρατία δημιουργήθηκε μέσα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμέσου αυτής αύξησε από χρόνο σε χρόνο τη δύναμή της, ώστε να είναι κράτος εν κράτει. Η Κομισιόν, πρόσθεσε, έχει περισσότερη δύναμη από το συμβούλιο των υπουργών, από το οποίο παίρνει εντολές.
Ανέφερε δε, ως προς τη γραφειοκρατία, το παράδειγμα μιας εκ των μεγαλύτερων χημικών εταιρειών στον κόσμο, η οποία λαμβάνει -όπως είπε- κάθε χρόνο 44.000 κοινοτικές οδηγίες μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα χρειάζονταν άλλη μία διοίκηση, για να είναι σύννομες με όσα λέει η Κομισιόν.
Ο κ.Μυτιληναίoς χαρακτήρισε ακόμα την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου από τον πρωθυπουργό ως την ιδανικότερη, ενώ πρόσθεσε ότι αντίθετα, οι επιλογές εκπροσώπων άλλων χωρών, όπως της Λιθουανίας ή της Δανίας, για την Κομισιόν ήταν καθαρά πολιτικές επιλογές και όχι στηριγμένες στην αξία ή την εμπειρία. «Δεν ξέρω κατά πόσον ένα τέτοιο Κολέγιο Επιτρόπων θα μπορέσει να πάει ΕΕ παραπέρα προς συμφέρον της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών, όχι του G7, έχω κάποιες αμφιβολίες» είπε χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμός του Θ.Θεοδωρικάκου
Ως την καλύτερη και πιο σίγουρη ασφάλεια για την Ελλάδα χαρακτήρισε την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ενώ πρόσθεσε ότι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα -με έμφαση επίσης στην καινοτομία και την εξωστρέφεια- αποτελεί κατεπείγουσα εθνική αναγκαιότητα.
Χαρακτήρισε ως πολύ ηχηρό μήνυμα την έκθεση Ντράγκι, βάσει της οποίας η ΕΕ έχει κατεπειγόντως ανάγκη από 800 δισ. ευρώ ετησίως, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, αν θέλει να ανταγωνιστεί με βιώσιμο τρόπο τις ΗΠΑ και την Κίνα.
«’Αμεσα θεωρώ ότι όλοι οφείλουμε να επενδύσουμε ξανά στην αξία της εργασίας και της παραγωγικότητας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό και με νέα πνοή τον δυτικό τρόπο ζωής και τις αξίες μας, ελευθερία, δημοκρατία, ευημερία. Για αυτό ως υπουργείο ξεκινήσαμε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς, και στις 21/10 σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε τη βασική μας πρόταση (…) για το νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε πολύ σύντομα και ενσωματώνοντας δημιουργικές προτάσεις υγιούς επιχειρηματικότητας, να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση και εφαρμογή στην πράξη αναγκαίων μέτρων και πολιτικών. Θέλουμε η βιομηχανία μας να γίνει γέφυρα για να επιστρέφουν στην πατρίδα και να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους, αντιμετωπίζοντας την τεράστια δημογραφική απειλή με χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στην ελληνική βιομηχανία» υπογράμμισε και υπενθύμισε τέλος τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη σημερινή γενικη συνέλευση ο κ.Μυτιληναίoς γνωστοποίησε πως από αύριο η μητρική Metlen -και όχι μια θυγατρική της Θεσσαλονίκης- θα είναι μέλος του ΣΒΕ.