Σε μια κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, η άνω Βουλή της Ρωσίας ψήφισε υπέρ της ανάκλησης του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος, το οποίο ίσχυε από τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με νομοθέτη που επικαλείται το Reuters, η κίνηση αυτή έρχεται κατόπιν αιτήματος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι έτοιμο να επαναφέρει το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης εάν χρειαστεί.
Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους υπέρ και 1 κατά.
Πάντως, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε πως δεν βλέπει ενδείξεις ότι η Ρωσία σέβεται τις διεθνείς της δεσμεύσεις στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ Βρετανία και Γερμανία προειδοποιούν ότι το θέμα των κυρώσεων μπορεί να ξαναμπεί στην ατζέντα εάν η Μόσχα δεν ενεργήσει ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αναστείλει κάθε πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αν και έχει διατηρήσει ανοικτές τις υψηλού επιπέδου πολιτικές επαφές.
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι η Ρωσία σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της», είπε σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατά τη διάρκεια συνάντησης των συμμαχικών υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
«Έτσι σήμερα θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και θα αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας», ανέφερε, χωρίς όμως να διευκρινίζει πως ακριβώς οι ενέργειες της Ρωσίας δεν αρκούν.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, φθάνοντας για τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε πως θα αυξηθεί η στήριξη για σκληρότερες κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ, εάν η Ρωσία δεν ενεργήσει ώστε να αποκλιμακώσει τη βία στην ανατολική Ουκρανία και να στηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να συζητήσουν την επιβολή αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, στην περίπτωση που δεν δουν ρωσικές κινήσεις για στήριξη των προτάσεων Ποροσένκο.
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, χαρακτήρισε το αίτημα Πούτιν για ανάκληση του δικαιώματος στρατιωτικής παρέμβασης ως «καλή είδηση».
«Βλέποντας όμως τις εξελίξεις στη συνέχεια –την κατάρριψη ελικοπτέρου με εννέα νεκρούς- βλέπουμε πόσο εύθραυστη είναι η κατάστσαη και πόσο γρήγορα μπορεί να καταστραφεί η πρόοδος που έχει μόλις επιτευχθεί από ενέργειες των αυτονομιστών στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, που πιθανότατα έχουν βοήθεια από τρίτα μέρη».
«Καθώς δεν υπάρχει στρατιωτική επιλογή, είναι κρίσιμο, παρά τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, να μην αφήσουμε καμία πιθανότητα αναξιοποίητη και να επιχειρήσουμε επιφυλακτικά βήματα προς τη δημιουργία ελάχιστης εμπιστοσύνης, εμπιστοσύνης η οποία έχει χαθεί τελείως μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Το Κίεβο είχε πει νωρίτερα πως φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία είχαν καταρρίψει στρατιωτικό ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα εννέα άτομα που επέβαιναν σε αυτό. Αυτό ήταν και το σοβαρότερο περιστατικό παραβίασης της προσωρινής εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών μόλις 24 ώρες νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, είπε πως ενδέχεται να ξαναμπούν στην ατζέντα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία σταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία.
Η ίδια επαίνεσε την απόφαση Ποροσένκο για μονομερή εκεχειρία, ενώ τόνισε πως η απόφαση του Πούτιν να ανακαλέσει το δικαίωμα για στρατιωτική παρέμβαση, είναι «ψυχολογικά σημαντική».
Νέες κυρώσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού και τεχνολογικού.
Σύμφωνα με τις πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις με τον Καναδά, τη Βρετανία και την Αυστραλία για αυτόν τον νέο γύρω κυρώσεων, οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την έρευνα, παραγωγή, μεταφορά, προμήθεια φυσικού αερίου, αργού πετρελαίου και άλλων προϊόντων διύλισης.
Κατά τις ίδιες πηγές, η ΕΕ πιθανότατα να μην συμφωνήσει με την επόμενη φάση των κυρώσεων, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες.