Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς η UniCredit αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της χώρας το 2024. Η τράπεζα αναμένει πλέον η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί κατά 2,3%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο του 1,9% και ξεπερνώντας ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης.
Η ισχυρότερη από το αναμενόμενο πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους αποτέλεσε τον κύριο καταλύτη για την αναθεώρηση των προβλέψεων. Ειδικότερα, η επιτάχυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας, εν μέσω υγιούς εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης, αποτέλεσε τον βασικό κινητήρα ανάπτυξης. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής οδήγησε σε σημαντική συσσώρευση αποθεμάτων και αύξηση των εισαγωγών, με θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδώσει σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι πολύ χαμηλότερη.
Επιβραδύνεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Οι πρόσφατες επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η δυναμική της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η μειωμένη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης, έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής.
Παράλληλα, η ανάπτυξη των υπηρεσιών, αν και διατηρείται σε αξιοπρεπή επίπεδα χάρη στον τουρισμό, ενδέχεται επίσης να έχει επιβραδυνθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UniCredit, η πορεία της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι ήπια. Ωστόσο, η τράπεζα προβλέπει μια μέτρια επανεκκίνηση της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο.
Η υγιής εγχώρια ζήτηση θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούν οι εξαγωγές. Η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει σταθερή.
Ενισχυμένες οι επενδύσεις
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της UniCredit. Οι πάγιες επενδύσεις προβλέπεται να λάβουν σημαντική ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), καθώς και από τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει.
Η Ελλάδα έχει ήδη απορροφήσει περίπου το 50% των συνολικών κονδυλίων που της αναλογούν από το ΤΑΑ, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Επιβράδυνση του πληθωρισμού
Παράλληλα, η UniCredit προβλέπει μια σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, λόγω της ομαλοποίησης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει το 2023 στο 2,6% και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,8% το 2025.
Ωστόσο, η τράπεζα επισημαίνει ότι ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός που δεν οφείλεται σε προσωρινές διακυμάνσεις των τιμών, αναμένεται να υποχωρήσει πιο αργά, κυρίως λόγω του επίμονου πληθωρισμού στις υπηρεσίες.
Συγκρατημένη παγκόσμια ζήτηση
Η συγκρατημένη παγκόσμια ζήτηση αποτελεί μια πρόσθετη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, καθώς δυσκολεύει τους παραγωγούς να μετακυλίσουν τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών στους καταναλωτές.
Ισχυροί δημοσιονομικοί δείκτες
Ο προϋπολογισμός για το 2025 αναμένεται να διατηρήσει μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση, με στόχο τη σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 2%.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα να αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανισοτήτων που εντάθηκαν από την πανδημία. Ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και την τόνωση της απασχόλησης, αναμένεται να συμβάλει στην αναδιανομή του εισοδήματος.
Η UniCredit εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, ακόμα και αν η ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη από τις προβλέψεις.
Το συνδυασμό του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και του φαινομένου της χιονοστιβάδας αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια.