Ο Γάλλος Πρωθυπουργός κ. Μ. Μπαρνιέ πραγματοποίησε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ομιλία ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αναφορικά -μεταξύ άλλων-με τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, με επίκεντρο το ζήτημα του χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, στόχος του είναι να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% το επόμενο έτος και στη συνέχεια αυτό να διαμορφωθεί στο 3% μέχρι το 2029.
Προκειμένου επιτευχθεί αυτό, στο προϋπολογισμό του 2025 θα πρέπει να υπάρχει πρόσθετη εξοικονόμηση περίπου 27 δισεκατομμυρίων ευρώ- σε σύγκριση με το 2024. Σύμφωνα με το σχέδιο του Γάλλου Πρωθυπουργού, τα δύο τρίτα αυτών των εξοικονομήσεων θα λάβουν χώρα από μείωση των δαπανών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η μείωση των δαπανών σημαίνει να εγκαταλείψεις τα μαγικά χρήματα, την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι δωρεάν, τον πειρασμό να επιδοτούνται τα πάντα».
Σύμφωνα με τα νεότερα από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, ο κ. Μπαρνιέ έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη εξορθολογισμού του κράτους, και στη σχετική λήψη μέτρων όπως τη μετακίνηση ορισμένων υπηρεσιών του από το Παρίσι στα προάστια, ή τη συγχώνευση οικονομικών οργανισμών, όπως η Business France με την Atout France, ή η France Stratégie με την Commissariat au Plan.
Πώς θα φορολογηθούν οι «μεγάλοι»
Στον φορολογικό τομέα, ο κ. Barnier ανέφερε από πολύ νωρίς στην ομιλία του ότι θα ήθελε να ζητήσει “συμμετοχή στη συλλογική ανάκαμψη” μεγάλων εταιρειών που πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει προς το παρόν το έκτακτο επίπεδο φορολογίας που θα επιβληθεί. Οι δε “μεγαλύτεροι φορολογούμενοι” θα κληθούν επίσης να καταβάλλουν έκτακτη εισφορά, με τον Πρωθυπουργό να διασφαλίζει ότι δεν θα ξεφύγουν απ’ αυτό μέσω στρατηγικών φοροαπαλλαγής.
Ο προϋπολογισμός που πρόκειται παρουσιαστεί στις 9 Οκτωβρίου τ.έ., θα μπορούσε να περιέχει, μεταξύ άλλων, περιορισμό των φορολογικών νομοθετικών κενών, αύξηση του ενιαίου φόρου εταιρειών από 30% σε 33%, ή ακόμη και την κατάργηση του Συμφώνου του Dutreil, τα οποία, σε συνδυασμό με την επιβολή μίας έκτακτης φορολογίας, αναμένεται να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα περίπου 9 δισ. ευρώ. Ο Μ. Μπαρνιέ, ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό SMIC κατά 2% από τον Νοέμβριο τ.έ., ενώ αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση μηχανισμών συμμετοχής, διαμοιρασμού κερδών και μετοχικού κεφαλαίου των εργαζομένων, χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι οι σχετικοί κανονισμοί δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε μεγάλες εταιρείες.
Όσον αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών, εστίασε την ομιλία του στο ζήτημα της στέγασης. Για τον Γάλλο Πρωθυπουργό, ο κατασκευαστικός τομέας πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας, διά υιοθέτησης πολιτικών όπως η επέκταση σε ολόκληρη την επικράτεια του δανείου μηδενικού επιτοκίου για επιλέξιμους αγοραστές και με απλοποίηση των προτύπων κατασκευής νέων κτιρίων, αλλά και αποκατάστασης παλαιών κτιρίων.
Επιπλέον πρότεινε την απλούστευση της διάγνωσης ενεργειακής απόδοσης (EPD) Το γαλλικό κυβερνητικό πρόγραμμα θέτει τελικά πολύ ψηλά το θέμα της ενέργειας, η οποία πρέπει να συμβάλλει, στη μείωση του οικολογικού χρέους που έθεσε ο Πρωθυπουργός παράλληλα με το οικονομικό χρέος από την αρχή της ομιλίας του. Σημειώνεται ότι ο κ. Barnier θέλει να συνεχίσει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας με την κατασκευή νέων αντιδραστήρων και ταυτόχρονα να αναπτύξει περαιτέρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάνοντας ειδική μνεία στη βιομάζα, τα βιοκαύσιμα για την αεροπορία, ακόμη και τη γεωθερμική ενέργεια.