ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ
Σε αντίθετη τροχιά με τις προσδοκίες που υπήρχαν για τη φετινή χρονιά κινείται η ζήτηση για το LNG στη γηραιά ήπειρο, καθώς έχει φανεί σημαντική πτώση στη ζήτηση, που φτάνει μέχρι και το 20%.
Αυτό έχει ως συνέπεια την όλο και μειωμένη αξιοποίησή του, με φόντο την ευρύτερη μείωση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτό το γεγονός έρχεται να φέρει έντονους προβληματισμούς για το αποτέλεσμα των επενδύσεων που γίνονται στον τομέα του LNG, σαν αυτή που έλαβε χώρα την 1η Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη, με τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού. Χαρακτηριστικά, για τη χώρα μας, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, υφίσταται η φιλοδοξία να καταστεί ως διαμετακομιστικό κέντρο για την κίνηση του φυσικού αερίου. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία κι άλλων πλωτών τερματικών σταθμών που θα πλαισιώνουν αυτούς της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης.
Παρά την όλη προσπάθεια της χώρας να επενδύσει στον τομέα του LNG και έχοντας στόχο την εδραίωσή της στο θέμα διαμετακόμισής του προς την υπόλοιπη Ευρώπη, πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει το σκεπτικισμό τους για τη δημιουργία επιπρόσθετων τερματικών σταθμών. Αυτή η σκέψη τείνει μάλιστα να παίρνει σάρκα και οστά, με πολλές χώρες στην Ευρώπη να ακυρώνουν τα αρχικά σχέδια που είχαν για τη δημιουργία κι άλλων σταθμών. Δίνουν έτσι την εντύπωση πως οι επενδύσεις που έχουν να κάνουν με το LNG έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο και φαίνεται πως δεν υπάρχει λόγος να γίνουν άλλες.
Παραδείγματα έχουμε από Κύπρο, Πολωνία και Ιρλανδία, όπου όσα έργα είχαν εξαγγελθεί είτε ακυρώνονται είτε αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Η όλη εξέλιξη με τη ζήτηση γύρω από το LNG είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά δείχνουν μια αμφισβήτηση για τον λόγο που έχουν εξαγγελθεί τα έργα σχετικά με αυτό το καύσιμο και το κατά πόσο αυτά θα καταφέρουν να κάνουν απόσβεση, αλλά και να προσθέσουν περισσότερη αξία στην οικονομία. Για το μόνο που υπάρχει μέριμνα είναι η ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται ήδη σε φάση κατασκευής, κάτι που επιβεβαιώνεται και από επίσημα χείλη, όπως της πρόεδρου του Gas Infrastructure Europe Boyana Achovski.
Δύσκολη η ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία
Παρά τη γενική μείωση στη ζήτηση LNG στην Ευρώπη, αυτό που αποτελεί παράδοξο είναι το ότι η Ρωσία αύξησε το μερίδιό της ως παρόχου αερίου, παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στη σχέσης Δύσης – Ρωσίας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Λόγω αυτού είχε αρχικά αποφασιστεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να περιορίσουν την εξάρτησή τους για παροχή αερίου από τη Ρωσία. Οπως φαίνεται, δεν έχει καταστεί εφικτό, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει, δίνοντας βάση στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Αυτό είναι ακόμα πιο φανερό από την αύξηση της τάξης του 11% που καταγράφηκε στις εισαγωγές αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία. Χαρακτηριστικά η χώρα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ήταν η Ισπανία, φτάνοντας το 110%, αλλά και η Γαλλία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, διατήρησε σταθερά τα επίπεδα εφοδιασμού με ρωσικό αέριο. Μαζί με τις δύο αυτές χώρες, η Ελλάδα εξίσου δεν κατάφερε να περιορίσει την εξάρτησή της από το προερχόμενο από τη Ρωσία αέριο, καθώς με τα πιο πρόσφατα στοιχεία η εξάρτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και, όπως φάνηκε τον Αύγουστο, ο εισαγόμενος όγκος έφτασε τις 3,64 τεραβατώρες (TWh).
Βλέποντας την περαιτέρω εξάρτηση που πάει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη από το ρωσικό αέριο, το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι οι χώρες που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους γι’ αυτή την εξέλιξη και το έχουν τονίσει επίσημα στην ίδια την Ε.Ε., ώστε η τελευταία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Γι’ αυτή την εξέλιξη πιο έντονα το εξέφρασε η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνα Βαν Ντερ Στράτεν, εκφράζοντας την ανάγκη για περιορισμό στις εισαγωγές και γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια σε συλλογικό επίπεδο εντός της Ε.Ε. Αυτό, βέβαια, είναι κάπως δύσκολο να επιτευχθεί εξαιτίας της στάσης που κρατάει η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, καθώς είναι φιλικά προσκείμενη προς τη Ρωσία και είναι η μοναδική χώρα που δεν συναινεί στην επέκταση κυρώσεων προς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/10/2024)