Το… 5απλό SOS για άλλοτε κραταιούς ομίλους από διαφορετικούς κλάδους. Τα πέντε stories και τα προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Σε διαρκή «αγώνα δρόμου» για την επιχειρηματική επιβίωσή τους εξακολουθούν να βρίσκονται ελληνικές εταιρίες οι οποίες διατηρούσαν ισχυρό εκτόπισμα στην αγορά κατά το παρελθόν και σήμερα αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, οικονομικά και άλλα.
Κοινό τους σημείο αποτελεί η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Η είσοδος, δηλαδή, ενός νέου μετόχου ο οποίος θα μπορέσει να τους προσφέρει «πνοή». Για κάποιες από αυτές η διαδικασία δείχνει επείγουσα, για άλλες όχι τόσο, αν και αναγκαία για να γίνουν μεγαλύτερα «βήματα» για να εισέλθουν σε «τροχιά ανάπτυξης» και να διατηρηθούν σε αυτήν.
Πέντε χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις θεωρούνται αυτές των Avramar, Folli Follie, ΕΛ.ΤΑ., Dur και MLS. Το θετικό είναι ότι εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον για ορισμένες από τις πέντε, αλλά θα πρέπει να μετουσιωθεί και στην πράξη, είτε για να διασωθούν είτε για να πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους.
Η αγωνία χτυπά «κόκκινο» για την Avramar. Η εταιρία, που προέκυψε από τη συγχώνευση των άλλοτε leaders της εγχώριας αγοράς (Νηρέα και Σελόντα και της Ανδρομέδα) και προοριζόταν για τον ρόλο του «εθνικού πρωταθλητή» στον πολύπαθο κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, «κουβαλά» χρέη σχεδόν μισού δισ. ευρώ και φέρεται ότι διεκδικείται από τρεις υποψηφίους:
την ισπανική Atitlan, την Aqua Bridge Group, από τα Εμιράτα, και το ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis, βασικός μέτοχος της Philosofish από τον ίδιο κλάδο.
Από τις συζητήσεις με τις πιστρώτριες τράπεζες έχει φανεί ότι οι υποψήφιοι εστιάζουν στο σύνολο της Avramar, άρα το ενδεχόμενο να πουληθεί «σπαστά» μάλλον απομακρύνεται, πλην αποδείξεως του αντιθέτου. «Κλειδί» της υπόθεσης, όπως έχει αναφέρει η «DEALnews» από την πρώτη στιγμή, να επιτευχθεί ένα «γερό κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρίας για να οδηγηθεί η διαγωνιστική διαδικασία σε αίσιο τέλος μέσα στον μήνα, αλλά και η παροχή κεφαλαίων εκ μέρους του προτιμητέου επενδυτή…
Στην «κόψη του ξυραφιού» βαδίζει και η Folli Follie, έξι χρόνια και πέντε μήνες έπειτα από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τους «πειραγμένους» ισολογισμούς, που οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Η σημερινή διοίκηση, που τοποθετήθηκε με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ανέλαβε την αποστολή να ολοκληρώσει την εξυγίανση της Folli Follie, «μάχεται» για να αναστρέψει μια εξαιρετικά αρνητική κατάσταση για την άλλοτε κραταιά εταιρία μετά την παρατεταμένη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της – 28 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Το αποτέλεσμα της έφεσης κατά της μη αποδέσμευσής τους εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και για την έκβαση των συζητήσεων με ενδιαφερόμενους ελληνικούς και ξένους ομίλους για ενδεχόμενη εξαγορά της, με τη διοίκηση να επικαλείται και τη βελτίωση των πωλήσεών της Folli Follie.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ 2024
Στρατηγικό επενδυτή, αλλά σε… μεγαλύτερο βάθος χρόνου ψάχνει και ο Ομιλος ΕΛ.ΤΑ. (με μέτοχο το Υπερταμείο), που έπειτα από την έναρξη της υλοποίησης ενός φιλόδοξου και σύνθετου πλάνου ανάκαμψης από τον CEO Γρηγόρη Σκλήκα και την ομάδα του κατάφερε στη χρήση του 2023 να μειώσει τις ζημίες του. «Αγκάθι» παραμένουν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των 132 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόθεση αξιοποίησης ενός portfolio ακινήτων αθροιστικής αξίας 130 εκατ. ευρώ, τα λουκέτα σε 143 ζημιογόνα καταστήματα και ο γενικότερος μετασχηματισμός μιας επιχείρησης που βρέθηκε σε «αδράνεια» επί τρεις δεκαετίες μέσα από μια σειρά κινήσεων υπολογίζονται ότι θα καταστήσουν τα ΕΛ.ΤΑ. πιο ελκυστικό στόχο για έναν επενδυτή. Ειδικά, αν εντός του 2024 μπορεί να επιστρέψουν σε κέρδη. Ενα στοίχημα που, αν κερδηθεί, θα κρίνει πολλά.
Στη δίνη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ενεπλάκησαν τους τελευταίους μήνες δύο άλλες εταιρίες, από διαφορετικούς κλάδους, οι οποίες συμπληρώνουν το… 5απλό SOS.
Η εύρεση στρατηγικού επενδυτή είναι κοινό ζητούμενο και για τις Dur και MLS, υπό άλλες συνθήκες για την καθεμία. Η βιομηχανία ενδυμάτων από την Πάτρα, που χαρακτηρίστηκε κάποτε η «ελληνική Lacoste», δεν έχει ξεπεράσει τις οικονομικές της στενότητες και είδε βιομηχανικό ακίνητό της να βγαίνει «στο σφυρί» με πρώτη τιμή 1,666 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία απέβη άκαρπη σε αυτή τη φάση και μάλλον έπεται συνέχεια. Το θετικό είναι ότι τα καταστήματά της λειτουργούν κανονικά και μπορεί να ελπίζει σε ένα comeback. Για την Dur γίνεται, μάλιστα, λόγος περί εισόδου «λευκού ιππότη», χωρίς να αποκαλύπτονται ούτε το όνομα ούτε τι περιλαμβάνει το deal (;)!
Τέλος, η MLS Πληροφορική, που σε… άλλους καιρούς προσδοκούσε να ανταγωνιστεί παγκόσμιους τεχνολογικούς «κολοσσούς» με τα καινοτόμα προϊόντα της, κινητά, tablets κ.ά., μπήκε στην «blacl list» των πλειστηριασμών για το πρώην «στρατηγείο» της αρχικής αξίας 2 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία να τίθεται σε αναστολή. Μέσα στον Σεπτέμβριο ακούστηκε πάλι το σενάριο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρία, δίχως να υπάρξουν ακόμη νεότερα.
Οι «γρίφοι» για την πώληση Nova και… Μινέρβα Ελαιουργική
Η πώληση της Nova κατά πρώτο λόγο και της Μινέρβα Ελαιουργική κατά δεύτερο αποτελούν δύο από τις υποθέσεις οι οποίες απασχολούν αυτή την εποχή την εγχώρια αγορά, αλλά σαφώς δεν συνδέονται με προσπάθειες διάσωσης.
Από την πρώτη σκοπεύει να αποεπενδύσει η BC Partners, από τη δεύτερη… τρία ελληνικά funds, επιδιώκοντας μεγάλες υπεραξίες.
Το τίμημα που μπορεί να οδηγήσει σε deal για την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον δεύτερο σε μέγεθος «παίκτη» του κλάδου των ελληνικών τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ, με υποψήφια σχήματα αμερικανικών και αραβικών συμφερόντων, όπως έχει γράψει η «DEALnews». Το πού θα καταλήξει η NOVA, σε ποιον και με πόσα αποτελεί τον έναν «γρίφο»!
Ο άλλος; Στην περίπτωση της Μινέρβα, η συμφωνία του 2019 από το fund Diorama Ι, μέσω της οποίας εξαγόρασε τότε το 68%, ύψους 45,1 εκατ. ευρώ, δίνει ένα… στοιχείο για την πιθανή τιμή πώλησης.
Αλλά γενικώς το οικονομικό σκέλος για τη συγκεκριμένη εταιρία παραμένει απροσδιόριστο. Τι θα ζητήσουν οι άλλοι δύο μέτοχοι της Μινέρβα (EOS και Elikonos έχουν από 16%) δεν φαίνεται ξεκάθαρο, μετά και από την πώληση της δραστηριότητας στη φέτα.
Εν κατακλείδι, αυτή την περίοδο «τρέχουν» ίσως και άλλα deals ή και προσπάθειες εύρεσης στρατηγικών επενδυτών. Κάποια εξ αυτών με απόλυτη μυστικότητα, άλλα σε πιο πρώιμα στάδια. Εν αναμονή!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/10/2024)