Η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα κλείνει με ανάμεικτα συναισθήματα για τους ξενοδόχους. Παρά την αύξηση των τουριστών και των εσόδων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον.
Όπως προέκυψε από το 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στη Ζάκυνθο, οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Οι κυριότερες ανησυχίες των ξενοδόχων
Η έλλειψη επαρκών υποδομών, όπως οδικών αξόνων, αεροδρομίων, λιμένων και συστημάτων ύδρευσης, αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. Όσον αφορά στο χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, όπως το τέλος για την κλιματική αλλαγή και το τέλος παρεπιδημούντων, αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και μειώνει τα κέρδη τους. Το αυξημένο κόστος ενέργειας, πρώτων υλών και προσωπικού ασκεί επιπλέον πίεση στις επιχειρήσεις.Επιπλέον, η εκρηκτική αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και απορροφά σημαντικό μέρος της τουριστικής ζήτησης.
Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα από γειτονικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αλβανία, θέτουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής, η νέα πραγματικότητα του τουρισμού είναι σύνθετη και γεμάτη προκλήσεις. “Ο τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και τα σημάδια κόπωσης ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι πλέον ξεκάθαρα” είπε. Την ίδια ώρα υπάρχει πίεση στο budget των τουριστών λόγω του πληθωρισμού, ενώ οι ταξιδιωτικές τάσεις αλλάζουν.
Επισήμανε δε πως οι νέες επιβαρύνσεις που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ έχουν προκαλέσει ανησυχία, ενώ είπε πως υπάρχει απροθυμία από την πλευρά της Κυβέρνησης να ρυθμίσει τη Βραχυχρόνια μίσθωση. “Ο τουρισμός δεν μπορεί να σηκώνει όλο το βάρος. Δεν είναι ώρα να φορολογούμε τα έσοδα” υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον ο ξενοδοχειακός κλάδος, αλλά έχει έρθει η στιγμή- και με τη βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων- να δοθούν λύσεις, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.