Η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 25,16%, φτάνοντας τις 47,65 Τεραβατώρες (TWh), από τις 38,07 TWh που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και στη βιομηχανική χρήση του φυσικού αερίου.
Η είσοδος φυσικού αερίου μέσω του Σιδηροκάστρου αποτέλεσε την κύρια πύλη εισαγωγής στην Ελλάδα, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 62,67% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023. Το Σιδηρόκαστρο ξεπέρασε σε ροή φυσικού αερίου το σημείο εισόδου της Ρεβυθούσας, όπου σημειώθηκε μείωση των εισαγόμενων ποσοτήτων κατά 52,25%.
Συνολικά, η ποσότητα που διακινήθηκε μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) μειώθηκε κατά 8,14%, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 95,45%, αγγίζοντας μόλις τις 0,66 Τεραβατώρες.
Στο Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν κατά 7,90%, με κύριο λόγο τη μείωση των ποσοτήτων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος του εισαγόμενου LNG προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις ποσότητες να ανέρχονται στις 8,02 TWh, που αντιστοιχούν στο 64,99% των συνολικών εισαγωγών LNG.
Οι υπόλοιπες εισαγωγές προήλθαν από τη Ρωσία, τη Νορβηγία και την Αλγερία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 54,39% σε σχέση με το 2023, ενώ η Νορβηγία και η Αλγερία παρείχαν μικρότερες ποσότητες.
Οι ηλεκτροπαραγωγοί παραμένουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου, καλύπτοντας το 69,52% της συνολικής ζήτησης. Η βιομηχανία και οι σταθμοί CNG είδαν την κατανάλωση τους να αυξάνεται κατά 87,93%, ενώ οι ανάγκες των δικτύων διανομής μειώθηκαν ελαφρώς κατά 2,33%.
Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ενισχύει τον ανταγωνισμό, ενώ οι ευέλικτες λύσεις όπως η υπηρεσία φόρτωσης φορτηγών LNG συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση περιοχών που δεν συνδέονται άμεσα με το δίκτυο.