Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Ο κινεζικός «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει με φόντο τις δραστηριότητες τις οποίες αναπτύσσουν οι δημοφιλείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Temu και Shein έχει φτάσει και στην Ελλάδα.
Κάτι μάλλον… αναπόφευκτο, με δεδομένο ότι ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών τις επιλέγει για τα διαδικτυακά ψώνια του, δημιουργώντας υψηλούς τζίρους πολλών δισ., παρότι διακινούνται προϊόντα ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Oπως λέει ο θυμόσοφος λαός όμως «η φθήνια τρώει τον παρά»…
Η Temu ιδιαίτερα κερδίζει έδαφος τους τελευταίους μήνες και δεν είναι τυχαίο ότι τους προηγούμενους μήνες εμφανίστηκε να ξεπερνά σε πωλήσεις μέχρι και το «θηρίο» της Alibaba από την κορυφή των κινεζικών τεχνολογικών εταιριών. Η αγορά θεώρησε, μάλιστα, ότι με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές αντάμειψαν την Temu για τη σχέση ποιότητας και τιμής (φαινόμενο γενικά όχι πολύ συχνό σε πλατφόρμες του είδους, για να είναι κανείς ειλικρινής). Δεν έλειψαν, μάλιστα, οι εκτιμήσεις ότι θα κινδυνέψει και ο «κολοσσός» της Amazon, εφόσον διατηρηθεί η… κεκτημένη ταχύτητα της Temu.
Πίσω από το success story της τελευταίας κρύβεται ένας αμφιλεγόμενος -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ο «Mr. Temu», κατά κόσμον Κολίν Χουάνγκ.
Επειτα από κάποιες αποτυχίες, από… loser ο γιος δύο φτωχών εργατών σε εργοστάσια κατάφερε να μετατραπεί σε winner, όταν αποφάσισε να πάρει το ρίσκο του και να «κοντράρει» στα ίσα έναν καθιερωμένο αντίπαλό του, τη Shein –από τις πολυτιμότερες startup παγκοσμίως-, να δημιουργήσει μια περιουσία δεκάδων δισεκατομμυρίων (η αξία του χαρτοφυλακίου του αγγίζει τα 54 δισ. δολ. φέτος) και εν τέλει να καταστεί ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πατρίδα του.
Οι οικονομικές επιδόσεις της Temu κόβουν ανάσες. Ο κύκλος εργασιών της εκτοξεύτηκε κατά 90% το 2023 από το 2022 στα 46,3 δισ. δολ. και όλοι περιμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τον… ισολογισμό του 2024!
Η αγορά σχολιάζει, δε, ότι ο Κινέζος μεγιστάνας του e-commerce εκμεταλλεύτηκε το target group των Αμερικανών καταναλωτών οι οποίοι «αμύνονται» έναντι του πληθωρισμού με φθηνά, μη επώνυμα προϊόντα, με απευθείας αποστολή από την Κίνα, αλλά αυτό προφανώς αφορά τους πάντες (και τους Ελληνες, εννοείται…).
Για την ιστορία, ανάμεσα σε άλλες επιχειρήσεις του ο Ασιάτης δισεκατομμυριούχος ίδρυσε πριν από μερικά χρόνια την PDD Holdings, κινεζική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου, που άλλαξε το όνομά της από Pinduoduo τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2022 λάνσαρε τον ιστότοπο οικονομικών αγορών Temu.
Ο μύθος τον έφερε να προχωρά σε αυτή την κίνηση με στόχο να ανταγωνιστεί τη Shein, όμιλο λιανικών πωλήσεων ρούχων, με επικεφαλής της έναν άλλο Κινέζο δισεκατομμυριούχο, τον μυστηριώδη Σκάι Σου (γνωστό και ως Κρις Σου), με την οποία δεν άργησε να εμπλακεί σε έναν… διαρκή δικαστικό «πόλεμο», με αγωγές, μηνύσεις και αλληλοκατηγορίες που δεν σταματούν!
Οταν τα δισ. είναι πολλά, μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Οι διαμάχες τους οδήγησαν σε έναν άνευ προηγούμενο ανταγωνισμό τον κινεζικό «εμφύλιο» του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τον διεθνή Τύπο να αποκαλύπτει ότι η Shein μήνυσε την Temu για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και οικοδόμηση της «αυτοκρατορίας» της μέσω παραποιήσεων και απάτης και να την κατηγορεί, μεταξύ άλλων, ότι «μεταμφιέζεται» σε νόμιμη διαδικτυακή αγορά, ενθαρρύνει τους πωλητές της να κλέβουν σχέδια άλλων brands κ.λπ. Πέρσι ήταν η σειρά της Temu να περάσει στην αντεπίθεση και να κάνει μήνυση, επίσης, για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, με «μύδρους» για «εκφοβισμό τύπου μαφίας των προμηθευτών» από τον αντίπαλό της προκειμένου να επιτύχει συμφωνίες αποκλειστικότητας.
Από τον τζόγο και τα αγροτικά προϊόντα στο e-commerce
Με το προσωπικό story του Κολίν Χουάνγκ γράφεις βιβλίο. Το δίδαγμα που υπάρχει είναι ότι όταν μαθαίνει κανείς από τις αποτυχίες του, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Κάπως έτσι ο Κινέζος billionaire έπεσε κάποτε στα χαμηλά για να φτάσει στα ψηλά. Οταν κάποια εγχειρήματά του στους κλάδους των τυχερών παιχνιδιών και του e-commerce δεν απέδωσαν, ορισμένοι πρόβλεψαν την… απόσυρσή του από την αγορά, μα τους διέψευσε. Με σπουδές Πληροφορικής και Μαθηματικών στο ενεργητικό του, άρχισε να εργάζεται νεαρός στην Google, μέχρι που παραιτήθηκε το 2007 για να κάνει δική του επιχείρηση. Ενα site ηλεκτρονικού εμπορίου, το Oku.com, το οποίο πούλησε αργότερα αντί 2,2 εκατ. δολ. το 2010 για να στραφεί στα τυχερά παιχνίδια, όπου… συνετρίβη. Τα ίχνη του χάθηκαν έως το 2015 και επανεμφανίστηκαν με την Pinduoduo (PDD), με πρώτο αντικείμενο τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.
Το «μπαμ» της PDD εκτίναξε την περιουσία του στα 71,5 δισ. δολ., αλλά στην πανδημία την είδε να καταρρέει κατά… 87%, προτού επανέλθει στα 54 δισ. δολ.!
Στο στόχαστρο των Αμερικανών, «όχι» σε ελληνικά καταστήματα
Η πρόσφατη φημολογία που ήθελε τον ανταγωνιστή της Temu, τη Shein, να ανοίγει φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα διαψεύστηκε από την ίδια. Η κινεζική πλατφόρμα, που στέλνει προϊόντα σε 150 χώρες, άρχισε με γυναικεία ένδυση και υπόδηση, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες, όπως ανδρικά, παιδικά, είδη σπιτιού και δεκάδες άλλες.
Στην ελληνική αγορά συνεργάζεται με κορυφαία εταιρία ταχυμεταφορών. Shein και Temu μπήκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών ρυθμιστικών Αρχών ως στόχοι προτεινόμενης έρευνας για πώληση «θανατηφόρων προϊόντων για μωρά και νήπια».
Η Temu δέχθηκε, επίσης, πυρά για αντεργατικές πολιτικές μετά τον θάνατο υπαλλήλου της το 2021, ενώ τέθηκε υπό έλεγχο από το Πεκίνο, κάτι που έφερε τον βασικό της μέτοχο Κολίν Χουάνγκ εκτός προεδρίας!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 11/10/2024)