Έκτος πιο περιζήτητος προορισμός στην Ευρώπη για Χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι η Αθήνα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της AirDNA για τις τάσεις κρατήσεων στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB τον Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η πλατφόρμα, η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει άνοδο 31%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το Ροβανιέμι στη Φινλανδία (90%) και ακολουθούν οι Βασιλεία στην Ελβετία (53%), Κρακοβία (50%), Βουδαπέστη στην Ουγγαρία (45%) και η Πράγα στην Τσεχία (33%). Η Αθήνα καταγράφει μεγαλύτερη ετήσια άνοδο κρατήσεων από το Στρασβούργο (+29%), το Μετς (+25%), το Κολμάρ +23%) και το Παρίσι (+23%) στη Γαλλία, τη Μαδρίτη στην Ισπανία (+23%) και τη Δρέσδη (+18%) και το Σάλτσμπουργκ στη Δανία (+18%).
Όσον αφορά την πορεία της αγοράς τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα βρίσκεται στο top-5 των αγορών με τις υψηλότερες πληρότητες σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,6%. Της Ελλάδας προηγούνται η Κροατία με αύξηση της πληρότητας σε ποσοστό 8,8%, η Ουγγαρία (+7,9%), η Ισπανία (+6,9%) και η Πορτογαλία (+4,3%). Στον αντίποδα, οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση πληρότητας σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο ήταν η Τσεχία (-9%), η Αυστρία (-4%), η Σουηδία (-2,2%), η Πολωνία (-1,7%) και Νορβηγία (-0,5%). Ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων τον Σεπτέμβριο έφτασε τα 45 εκατομμύρια πανευρωπαϊκά, μειωμένος κατά 30%, όπως ήταν αναμενόμενο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Σε γενικό επίπεδο, τα στοιχεία της AirBnB δείχνουν θετικά σημάδια ανάκαμψης από την πληθωριστική κρίση. Η ετήσια αύξηση στις μέσες τιμές διανυκτέρευσης για βραχυχρόνιες μισθώσεις ανήλθε στο 13,5% στο αποκορύφωμά της τον Ιούλιο του 2023 και έκτοτε μειώθηκε έως και 3% τους τελευταίους μήνες. Δεδομένης της δωδεκάμηνης υστέρησης στην εμφάνιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στην αγορά, φαίνεται μια σαφή σύνδεση μεταξύ του μειούμενου πληθωρισμού και της βραδύτερης ανάπτυξης της μέσης τιμής (ADR), που αυξήθηκε 9% σε ετήσια βάση με μέσο όρο στα 164 ευρώ.
Σημειώνεται ωστόσο ότι παρά την ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου τα τελευταία 2 χρόνια, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων ξένων επισκεπτών σε σύγκριση με τις συνολικές βραδιές επισκεπτών δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Από τον Μάρτιο του 2024, οι ξένοι ταξιδιώτες αντιστοιχούσαν στο 59% όλων των διανυκτερεύσεων επισκεπτών στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 65% τον Μάρτιο του 2019.