Του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η ανακοίνωση της πιλοτικής λειτουργίας της μονάδας ανάκτησης μετάλλων στη Σίνδο/Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου ανέδειξε ένα χρόνιο πρόβλημα της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Σε μια περίοδο που οι άμεσες ξένες επενδύσεις υπολείπονται δραματικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι επενδύσεις των ισχυρών του χρήματος περιορίζονται κυρίως σε κλάδους σταθερής απόδοσης, ερώτημα είναι ποιος επιχειρηματίας ρίχνει κεφάλαια που αποφέρουν εδραία ανάπτυξη, προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ήταν ακόμη μια φορά… εκηβόλος, σημειώνοντας πως «εμείς κάνουμε, άρα απαντάμε διά έργων, έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη τρεις από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα», απαντώντας, επί της ουσίας, στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.
Η πιο κοντινή ανακοίνωση για το ένα από τα τρία projects αφορά τη μονάδα της Σίνδου, πρόκειται για επένδυση 30 εκατ. ευρώ, για παραγωγή χαλκού και ψευδαργύρου από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά και όχι από την κατεργασία πρωτογενών μεταλλευμάτων.
Το συγκεκριμένο έργο θα μπορεί να παραλαμβάνει 12.000 tn/έτος υλικών προς επεξεργασία από διάφορες πηγές και η ημερήσια δυναμικότητά της ως προς την εισερχόμενη πρώτη ύλη για επεξεργασία θα είναι 48 tn/ημέρα. Το ενδιαφέρον του έργου; Η τεχνολογία και η μέθοδος επεξεργασίας που θα εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη μονάδα έχουν εξελιχθεί από τον φορέα του έργου και αποτελούν βιομηχανική ιδιοκτησία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μια ελληνική εταιρία, εν προκειμένω η Metlen, έχει αναπτυγμένη έρευνα, παράγει πρωτότυπο αποτέλεσμα, που σε εύθετο χρόνο θα μπορούσε και να «εξάγει».
Το δεύτερο έργο αφορά τη μονάδα στον Βόλο, συγκεκριμένα, δε, δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής προηγμένων μεταλλικών κατασκευών, με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων και την εκμετάλλευση όλων των πιθανών συνεργειών με την υπάρχουσα μονάδα στη Νέα Ιωνία Βόλου. Και η δεύτερη μονάδα, όπως και η πρώτη, υπάγεται στον κλάδο Μετάλλων της Metlen. Το πρώτο εργοστάσιο αυτό, με το brand name METKA-Βόλου, ιδρύθηκε το 1963, με σκοπό την παραγωγή ελαφρών μεταλλικών κατασκευών. Στην πορεία ανέπτυξε μεγάλη εξειδίκευση σε ιδιαίτερα απαιτητικές μεταλλικές εφαρμογές και σε βαριές ή και σύνθετες μεταλλικές κατασκευές με υψηλά ποιοτικά δεδομένα, έχοντας πλέον εδώ και δύο δεκαετίες αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό για το 100% της παράγωγής του. Πρακτικά το σύμπλεγμα μονάδων του Βόλου είναι απόλυτα εξαγωγικό, φέρνοντας το made in Greece σε πολλές αγορές του πλανήτη, ενισχύοντας και με αυτή τη δραστηριότητα τον εξωστρεφή προσανατολισμό της εταιρίας. Η επένδυση, κόστους 60 εκατ., υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει το δεύτερο 6μηνο του 2026. Δεδομένης της επέκτασης στην περιοχή του Βόλου, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία. Για την επένδυση θα απαιτηθούν συνολικά περί τους 250 νέους εργαζομένους, ανεβάζοντας συνολικά σε 600 και για τις δύο μονάδες.
Τα κέρδη, τα οφέλη και ο τρόπος «θωράκισης» της εταιρίας
Πολλαπλασιαστικό το όφελος «απασχόληση» – «ερευνητικό» – «παραγωγικό» – «εξαγωγικό», με πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων να είναι εξειδικευμένοι, υψηλής κατάρτισης, υπεραξίας εργασίας. Ανέδειξε όμως και κάτι άλλο ο επιχειρηματίας, λέγοντας ότι «στον Βόλο έχουμε ένα εργοστάσιο. Παλιά η δραστηριότητα αυτή ήταν αποκλεισμένη από τραπεζική χρηματοδότηση. Τώρα έρχεται η EIB και σου προσφέρει», βάζοντας εντός παιδιάς και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα.
Δεν έχει περάσει καιρός που ο ίδιος, με ανάρτησή του στο Linkedin, με αφορμή πράξη της Ε.Ε για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, σημείωνε ότι η Κίνα συνεχίζει να μειώνει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών, προειδοποιώντας πως για την Ευρώπη χάνεται ζωτικός χρόνος. Η Metlen έχει ένα πλάνο επένδυσης 350 εκατ. ευρώ για τον βωξίτη, το γάλλιο και το αλουμίνιο. Το έχει, ήδη, υποβάλει στο Ταμείο Καινοτομίας και, αν και η εταιρία είναι έτοιμη να το χρηματοδοτήσει, όπως έχει πει στο παρελθόν, «θα ήθελε να δει την υποστήριξη της Ευρώπης». Οπως έγραψαν πρόσφατα και οι «Sunday Times», η Metlen βρίσκεται στη διαδικασία χρήσης των εγκαταστάσεών της για την παραγωγή γαλλίου, ένα παραπροϊόν του βωξίτη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ημιαγωγών και ηλιακών κυψελών.
Ωστόσο, αυτό που έχει πετύχει η εισηγμένη είναι η «τιμολόγησή» της από τις πανίσχυρες αγορές, τους αμείλικτους διαχειριστές funds με όρους «επενδυτικής βαθμίδας», όπως αποδείχτηκε επί του πεδίου με την έκδοση «πράσινου ομολόγου». Στα 500 εκατ. ο αρχικός στόχος -για senior bond/με ΒΒ+ σταθερό-, 5πλάσια η προσφορά, με τη διοίκηση να αντλεί τελικά 750 εκατ. (με 4% και λήξη 2029 και τιμή έκδοσης 100%). Επί της ουσίας, η εταιρία έχει τεράστιο ταμειακό απόθεμα, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στην περίπτωση που προέκυπτε η προοπτική ενός deal, θα δείξει καθώς σε χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Με την πρόωρη εξόφληση ομολόγου 500 εκατ. το «αρχηγείο» του Treasury/IR στέλνει μήνυμα προς το διεθνές επενδυτικό κοινό, για τη μία από τις προτεραιότητες, που είναι η μείωση του δανεισμού. Πρακτικά η Metlen «χτίζει» ένα δανειακό προφίλ με όλο και χαμηλότερο επενδυτικό ρίσκο, βελτιώνει έτι περαιτέρω χρηματοοικονομικούς δείκτες, οικονομικά μεγέθη. «Θωρακίζεται» έτσι η εταιρία εν όψει του στόχου ζωής (μέχρι τον επόμενο…) του Ευάγγελου Μυτιληναίου, που είναι η είσοδος στο λονδρέζικο LSE και στοχευμένα στον FTSE100, σύμφωνα με τον ίδιο μιλώντας στο Bloomberg TV, συγκεκριμένα, στην εκπομπή «The Pulse», με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua, «αν όλα πάνε καλά, θα υποβάλουμε την αίτηση πριν από το τέλος του χρόνου και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ’25…» το επιμύθιό του για την εταιρία των 5 δισ. με οργανική ανάπτυξη, σταθερή διανομή υψηλού μερίσματος και με πλάνα εξαγορών. Αλλωστε στο monitoring είναι ο διπλασιασμός ή και τριπλασιασμός των μεγεθών στην επόμενη 5ετία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/10/2024)