Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να επιβάλουν νέους, σκληρούς περιορισμούς εις βάρος των ξένων δημοσιογράφων και έχουν απειλήσει με την επιβολή ποινών, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της βίζας για δημοσιογράφους που καλύπτουν ειδήσεις σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα.
Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Κίνας (FCCC) ανακοίνωσε ότι η αστυνομία συγκέντρωσε δεκάδες δημοσιογράφους στο Πεκίνο και τη Σανγκάη μετά την κράτηση τουλάχιστον 16 εκπροσώπων του Τύπου κοντά στον τόπο διεξαγωγής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την Κυριακή.
«Κάθε περίπτωση διαφέρει λίγο, αλλά όλες έχουν κοινό το εξής: ο δημοσιογράφος έχει παραβιάσει τους κινεζικούς κανονισμούς, οι αξιωματούχοι το πληροφορούνται και ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις αν το επαναλάβει», αναφέρει προειδοποίηση της FCCC προς τα μέλη της.
Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η αστυνομία έχει ενημερώσει τους δημοσιογράφους πως οι συνέπειες του δημοσιογραφικού τους έργου χωρίς έγκριση περιλαμβάνουν και την κράτησή τους «μέχρι την εκπνοή της βίζας ή της άδειας παραμονής».
Δύο Ευρωπαίοι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι που κλήθηκαν να δώσουν ομιλία για τους περιορισμούς που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση, δήλωσαν χθες Τετάρτη ότι δέχτηκαν «επίσημη ενημέρωση» από τους αστυνομικούς.
Η αστυνομία κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι μετέβησαν στην εμπορική συνοικία Γουανγκφουζίνγκ του Πεκίνου, τόπο διοργάνωσης μίας εκ των διαδηλώσεων της Κυριακής, με σκοπό «να επιφέρουν το χάος στην περιοχή».
«Χρειάζεστε άδεια για οποιοδήποτε μέρος της Κίνας προτού σάς επιτραπεί να πάρετε συνέντευξη», δήλωσε αστυνομικός στους δημοσιογράφους.
Η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα νωρίτερα καταδίκασαν τους «γκαγκστερικούς τρόπους των αστυνομικών που χρησιμοποίησαν βία κατά των δημοσιογράφων» στην Γουάνγκφουζίνγκ, όπου ένας δημοσιογράφος του Bloomberg ξυλοκοπήθηκε και πολλοί άλλοι έτυχαν κακομεταχείρισης από την αστυνομία.
Η οργάνωση Human Rights in China, ανακοίνωσε ότι η κακομεταχείριση των ξένων δημοσιογράφων «σηματοδοτεί την κλιμάκωση της λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης στην Κίνα».
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει την σύλληψη, την κατ’ οίκον κράτηση ή την παρενόχληση δεκάδων ακτιβιστών στο Πεκίνο και άλλες πόλεις από τα μέσα Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν οι διαδικτυακές εκκλήσεις για διαμαρτυρίες.
Η οργάνωση που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, China Human Rights Defenders, κατηγόρησε χθες Τετάρτη το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι αντέδρασε απέναντι στις εκκλήσεις για διαμαρτυρίες με «φρενήρη καταστολή» των ακτιβιστών.
Οι Κινέζοι ακτιβιστές δραστηριοποιήθηκαν μέσα σε ένα «εχθρικό και επικίνδυνο περιβάλλον» στο οποίο υποβάλλονταν «συστηματικά σε κρατήσεις, βασανιστήρια και επιβεβλημένη απομάκρυνση», αναφέρει η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας υπερασπίστηκε την πολιτική ελέγχου των ξένων δημοσιογράφων από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι κάποιοι δημοσιογράφοι «δεν ακολουθούθησαν τις απαραίτητες διαδικασίες» στην Γουάνγκφουζίνγκ.