Δυνατό finish καταγράφει η αγορά σε επίπεδο νέων συμφωνιών. Αν προλάβει η Ideal Holdings να εξαγοράσει την Μπαρμπα Στάθης από το CVC με ποσό μεταξύ 170-200 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024 και προσθέσουμε τα δύο deals της Quest, για την πώληση του 20% της ACS στην GLS με 74 εκατ. ευρώ, και την απόκτηση του 70% της Μπενρουμπή με 27-29 εκατ. ευρώ, αυτομάτως ο πήχης ανεβαίνει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε μέσα σε διάστημα μερικών μόνο εβδομάδων στην εγχώρια αγορά σε επίπεδο συναλλαγών καταγράφηκε από τα «ραντάρ» της «DEALnews», με στοιχεία κατά προσέγγιση, βεβαίως, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η χρονιά. Τι άλλο μπορεί να συμβεί στο υπόλοιπο του Νοεμβρίου και ολόκληρο τον Δεκέμβριο θα το ξέρουμε όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.
Γιατί πολλές φορές αποκαλύπτονται «αχαρτογράφητα» και απρόβλεπτα deals που δεν έχουν προλάβει να περάσουν από τα «μόνιτορ» των αναλυτών και των λοιπών δυνάμεων.
Γενικότερα, δεν πήγε άσχημα η χρονιά σε επίπεδο συναλλαγών, είτε σε αμιγώς εσωτερικό επίπεδο είτε σε σχέση με διεθνή deals. Στην ενέργεια και την τεχνολογία μόνο αντιστοιχούν άνω των 6 δισ. ευρώ ή και περισσότερα στον έναν κλάδο, με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων παικτών -ΔΕΗ, Metlen, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ομιλος Κοπελούζου, ΜΟΗ, HELLENiQ ENERGY- και περίπου άλλα 2 δισ. ευρώ στον άλλο, κυρίως στην πληροφορική (Epsilon Net, Entersoft, BETA CAE Systems κ.λπ.).
Αν προστεθούν τα 3,27 δισ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την παραχώρηση της Αττικής Οδού και άλλα deals, όπως, π.χ., αυτό για την πώληση της Astir από την Ideal με 136 εκατ. ευρώ, τα 114,7 εκατ. της Motor Oil για την Ηλέκτωρ και τα 123,5 εκατ. ευρώ για το εναπομείναν ποσοστό της Ανεμος, την ολοκλήρωση της συναλλαγής των 200 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ και πολλά άλλα, από έναν πρόχειρο υπολογισμό «σπάει» το φράγμα των 10 δισ. ευρώ, χωρίς τα deals της ελληνικής ναυτιλίας και των τραπεζών, αλλά ούτε και του real estate και της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου των τροφίμων (π.χ. τούτες τις ημέρες έκλεισε η εξαγορά της Παπαντωνίου στην Κύπρο για τον Σκλαβενίτη), η απόκτηση στρατηγικών συμμετοχών σε διάφορες αναπτυσσόμενες εταιρίες από funds ελληνικών συμφερόντων κ.λπ. Πάμε για νέο ρεκόρ; Θα το επιβεβαιώσουν οι προσεχείς εκθέσεις για τον απολογισμό του 2024, όταν θα αθροιστούν επισήμως οι αποτιμήσεις του συνόλου των συμφωνιών του έτους και θα προκύψει πιο ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη εικόνα. Ακολουθώντας, πάντως, κάποιος τις πρακτικές των μεγάλων οίκων, υπολογίζει ότι «κάπου εκεί» βρισκόμαστε στο πρώτο 10μηνο και κάτι της χρονιάς. Διότι σαφώς όχι μόνο οι ενδείξεις αλλά και τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα στοιχεία, με βάση τις ανακοινώσεις και τις δημοσιεύσεις σχετικά με τις φετινές συμφωνίες, αναφέρουν όλα αυτά τα παραπάνω. Deals και ανάπτυξη στην Ελλάδα, λοιπόν, αλλά όχι για όλους…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 8/11/2024)