Η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να απαιτήσει από τη Google να πουλήσει το δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης Chrome, σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην νομική διαμάχη που αφορά τη μονοπώληση της αγοράς διαδικτυακών αναζητήσεων. Το αίτημα αυτό προκύπτει μετά από την επικράτηση της κυβέρνησης σε μια υπόθεση παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, με στόχο την αποκατάσταση του ανταγωνισμού στην αγορά της αναζήτησης.
Η Google και η κυριαρχία στην αγορά περιήγησης
Το Chrome κατέχει σήμερα περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς προγραμμάτων περιήγησης, σύμφωνα με δεδομένα από την Statcounter. Όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν το Chrome, οι αναζητήσεις που πληκτρολογούν στη γραμμή διευθύνσεων γίνονται συνήθως μέσω της Google, εκτός και αν αλλάξουν χειροκίνητα τις ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή η κυριαρχία παρέχει στην Google άδικη υπεροχή στην αγορά αναζητήσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες των ανταγωνιστών να αποκτήσουν πρόσβαση στους χρήστες.
Διαχωρισμός προϊόντων και εφαρμογή νέων κανόνων
Οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός είναι να αποσυνδεθούν τα προϊόντα αναζήτησης της Google από τα εργαλεία πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπως το Chrome και το λειτουργικό σύστημα Android. Παράλληλα, προτείνουν τη θέσπιση περιορισμών, ώστε η Google να μην μπορεί να παρέχει προτιμησιακή πρόσβαση στη μηχανή αναζήτησής της μέσω συσκευών Android, οι οποίες χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.
Οι επιπτώσεις για τη Google και το Android
Η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τη στρατηγική της Google. Ειδικότερα, η εταιρεία θα απαγορευτεί να πληρώνει για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε προγράμματα περιήγησης, όπως το Safari και το Firefox, αλλά και στο ίδιο το Chrome, εφόσον αλλάξει χέρια. Αυτή η πρακτική επιτρέπει σήμερα στη Google να διατηρεί τη θέση της ως κυρίαρχη δύναμη στην αγορά αναζητήσεων.
Αντίδραση και μέλλον της υπόθεσης
Η Google έχει αντιδράσει έντονα στην πρόταση, με τον Κεντ Γουόκερ, πρόεδρο της Google για τις παγκόσμιες υποθέσεις, να την χαρακτηρίζει ως “εξαιρετικά ευρεία”, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της θα βλάψει τόσο τους Αμερικανούς χρήστες όσο και την ηγεσία της χώρας στην παγκόσμια τεχνολογία. Η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει τις αντιρρήσεις της στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η υπόθεση θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, με αβέβαιες επιπτώσεις για το μέλλον του Chrome και άλλων προϊόντων της Google.