Η ψηφιοποίηση της Ελλάδας προχωράει με γοργούς ρυθμούς, και ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αναμένεται να γίνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία NIS 2. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή και θα δημιουργήσει έναν νέο, υπεύθυνο φορέα για την κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα: την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.
Στρατηγική ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εφαρμογή της NIS 2 απαιτεί από αρκετούς κλάδους του εμπορίου και του δημόσιου τομέα να ακολουθήσουν αυστηρές διαδικασίες για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στους οργανισμούς, έτσι ώστε να ακολουθήσουν τα σωστά βήματα και να μειώσουν τον κίνδυνο των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Επιχειρήσεις και πολίτες: Η ανάγκη ενημέρωσης και προσαρμογής
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η εφαρμογή της NIS 2 δεν αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μικρότερες, όπως και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, αναφέροντας ότι το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» περιλαμβάνει προϋπολογισμό 62,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και η κυβερνοασφάλεια.
Επιπλέον, ο Παπαστεργίου ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μηνύματα που λαμβάνουν μέσω SMS ή email, καθώς πολλά από αυτά προέρχονται από επιτήδειους. Η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται πλέον μέσω του Gov.gr Wallet, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι εξαπάτησης.
Νέες επιχορηγήσεις και ευκαιρίες για επαγγελματίες
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης νέο voucher για ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θα τους επιτρέπει να αποκτήσουν ψηφιακό εξοπλισμό, λογισμικό ή ακόμα και λογισμικό κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το Gigabit Voucher, το οποίο προωθεί ευρυζωνικές συνδέσεις υπερ-υψηλών ταχυτήτων για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την κάλυψη του 80-90% της χώρας με οπτική ίνα μέχρι το 2028.