Η ελληνική προεδρία «στέφθηκε με επιτυχία» σημειώνει σήμερα η ιστοσελίδα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Βελγίου RTBF Info, κάνοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 που την προεδρία είχε η Ελλάδα.
«Λήγει σήμερα η εκ περιτροπής ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. Η Ελλάδα είχε μία πρόκληση να αντιμετωπίσει στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. Ανέλαβε, τον Ιανουάριο, την εξάμηνη Προεδρία της ΕΕ, αφού υπήρξε σύμβολο, επί μήνες, της κρίσης στην ευρωζώνης. Ακόμη και αν δεν γύρισε τελείως η σελίδα της κρίσης, η κοινωνική κατάσταση στη χώρα το αποδεικνύει εξάλλου, η πρόκληση της προεδρίας στέφθηκε με επιτυχία. Η Αθήνα μπορεί να επιδείξει αρκετές επιτυχίες, όπως η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, προϊόν ακριβώς της κρίσης», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα και καταλήγει:
«Η ελληνική Προεδρία έληξε τη Δευτέρα. Η Ιταλία θα εγγραφεί και εκείνη σε αυτή τη μετεκλογική περίοδο όπου, κατά κύριο λόγο, θα συγκροτηθούν το νέο Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Αθήνα περνάει το σκήπτρο στη Ρώμη».
Ανάλογο δημοσίευμα έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη Euractiv, με τίτλο «H Ελλάδα ολοκληρώνει την προεδρία της Ε.Ε. και επικαλείται επιστροφή της χώρας σε φυσιολογικές συνθήκες», στο οποίο αναφέρεται ότι η Ελλάδα τη Δευτέρα ολοκλήρωσε την εξάμηνη προεδρία στην Ε.Ε. και … κατόρθωσε να αποδείξει ότι πλέον είναι μία «φυσιολογική χώρα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα -κατά την πέμπτη ανάληψη της προεδρίας, από το 1981 που προστέθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια- επιδίωξε να δείξει ηγετικές ικανότητες παρά τα οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, το 2010.
«Στην αρχή της προεδρίας υπήρξε διάχυτη ανησυχία για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Προεδρία παράλληλα με τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το Μάιο», αναφέρεται στο δημοσίευμα της Euractiv και προστίθεται:
«Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, όμως, η Ε.Ε. συμφώνησε, μετά από μακρά συζήτηση, για την εφαρμογή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών αγορών μέχρι το 2016 και ενέκρινε ένα νέο σύστημα εποπτείας για να αποτραπεί η κατάρρευση των τραπεζών. Υπήρξε, επίσης, συμφωνία για ένα προσχέδιο στρατηγικής ασφάλειας της ναυσιπλοΐας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, απειλών για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και περιβαλλοντικών κινδύνων».