Ολοκληρώθηκε σήμερα η υπερψήφιση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με αρκετές ωστόσο παρατηρήσεις.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, από αρκετούς βουλευτές επισημάνθηκε η σημασία της συγκρότησης του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών – με τη Νέα Δημοκρατία ωστόσο, να δυσφορεί για την παραπομπή του πλαισίου λειτουργίας του Σώματος, σε μελλοντικό προεδρικό διάταγμα. «Δύο πρόσωπα διορισμένα από τον πρωθυπουργό, χωρίς πλαίσιο λειτουργίας και χωρίς ιεραρχικό έλεγχο, θα ρυθμίζουν υποθέσεις δισεκατομμυρίων» παρατήρησε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δήλωσε πως η ΝΔ θα στηρίξει τη διάταξη, περιμένοντας ωστόσο τροποποίησή της μέχρι την Ολομέλεια.
«Τον πρόεδρο του σώματος των φορολογικών δικαστών, ας τον διορίζει η Διάσκεψη των Προέδρων, ή να εκφράζει γνώμη», πρότεινε ο Κώστας Γείτονας. «Έτσι, το έργο του Σώματος θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και θα διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια».
«Όποιος δέχεται την προσφυγή στη διαιτησία, να απολαμβάνει τη δυνατότητα μείωσης των προστίμων και να προσμετράται η αποδοχή του αυτή, στα ελαφρυντικά του άρθρου 82 του ποινικού κώδικα για τη μετατροπή της ποινής του σε χρηματική», πρότεινε ο Νάσος Αλευράς.
Για «προσπάθεια της κυβέρνησης να δυσχεράνει την πρόσβαση στη διοικητική Δικαιοσύνη» έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), προτείνοντας να εξεταστεί η διοχέτευση επίλυσης αυτών των διαφορών στη φορολογική διαιτησία.
Κατά τα άλλα, συνεχίστηκαν και σήμερα οι επιθέσεις των βουλευτών κατά της ρύθμισης για αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
«Γνωρίζει το κράτος την οικονομική διαχείριση αυτού του Οργανισμού;» αναρωτήθηκε ο Π. Κουρουπλής (ΠΑΣΟΚ). «Η απόφαση του 2007, να εγγυηθεί το Δημόσιο το δάνειο του Μεγάρου, στηριζόταν σε νόμο; Ή με νόμο θα νομιμοποιήσουμε παρανομίες του παρελθόντος;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής. «Εν ανάγκη, ας μείνει και λίγο καιρό κλειστό – κι ας αναλάβουν και την ευθύνη εκείνοι που το άνοιξαν», συμπλήρωσε. Ο Ανδρέας Μακρυπίδης πάλι, πρότεινε να ανταποκριθεί μεν στις υποχρεώσεις του το Δημόσιο, αλλά να επαναδιατυπωθεί η σχετική διάταξη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στο μέλλον.
«Υπάρχουν έντονα ερωτηματικά για τη ρύθμιση», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βαγγέλης Παπασχήστος, ενώ αντίστοιχες επισημάνσεις έγιναν, τόσο από το ΚΚΕ (Ν. Καραθανασόπουλος), όσο και από τον ΛΑΟΣ (Μάκης Βορίδης). Για το ίδιο ζήτημα είχε διαμαρτυρηθεί τις προηγούμενες ημέρες και ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, επανέλαβε τις χθεσινές απαντήσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως το Δημόσιο είναι δεσμευμένο με ρύθμιση του 2007, να εγγυηθεί το δάνειο του Μεγάρου.
Επίσης, ο κ. Κουσελάς, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις της Αριστεράς, υπενθύμισε πως η απαλλαγή των off shore, ναυτιλιακών εταιρειών, από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων, ισχύει μόνο για κτίρια που στεγάζουν γραφεία και αποθήκες τους.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ), ζήτησε διευκρινίσεις για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, λαμβανόμενης υπόψη της αύξησής τους στο Παλαιό Ψυχικό κατά 60%. Ο κ. Κουσελάς, απάντησε λέγοντας πως η περίπτωση του Ψυχικού ήταν ιδιάζουσα (λόγω και προσφυγής των κατοίκων στο ΣτΕ) και συμπλήρωσε λέγοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης, δεν είναι οι «ισοπεδωτικές αυξήσεις», αλλά η εξέτασή τους, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, «και οι κατασκευαστές θα πρέπει να χαμηλώσουν τις τιμές τους, για να διευκολύνουν την αγορά», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.