Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις για το πιθανό μεταναστευτικό κύμα και τον κίνδυνο κατάρρευσης καθώς και σε πιθανή άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας αναφερόμενος στα γεγονότα της Βορείου Αφρικής.
Ο κ. Δρούτσας μίλησε για πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης που σαρώνει τον αραβικό κόσμο, συμπληρώνοντας ότι «δεν ξέρουμε ως που θα φτάσει και τι θα αφήσει πίσω του» και τονίζοντας ότι “η νέα κατάσταση θα επηρεάσει άμεσα και γεωπολιτικά την Ελλάδα».
Ενημερώνοντας τις Επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημείωσε ότι «ως χώρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν, σαν να συμβαίνουν στην άλλη άκρη του κόσμου, δεν μας επιτρέπετε να αδρανούμε γιατί εκτός από ανθρώπους έχουμε και επενδύσεις ενός δις δολαρίων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους εταίρους μας και τα όργανα της ΕΕ επισημαίνοντας ότι πρέπει συνολικά να αντιμετωπιστεί το θέμα και οικονομικά και επιχειρησιακά. “Είναι και ηθική υποχρέωση της ΕΕ να δείξει την σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτό το θέμα», επεσήμανε.
Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε εξάλλου την προτροπή του Πρωθυπουργού προς τον Μουαμάρ Καντάφι να τερματίσει την χρήση βίας. «Στη Λιβύη το παλιό καθεστώς δίνει αιματηρή μάχη οπισθοφυλακής” σημείωσε, ενώ απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης της ελληνικής κυβέρνησης να καταδικάσει τη βία του καθεστώτος Καντάφι.
Ο κ. Δρούτσας, υπογράμμισε παράλληλα, ότι κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί ότι μπορεί η πρέπει να χειραγωγήσει τα κινήματα των πολιτών στις αραβικές χώρες και κάλεσε άπαντες να σεβαστούν τους αγώνες για ελευθερία και κοινωνική αλλαγή. «Οι αραβικές χώρες πρέπει να βρουν μόνες τους τον δρόμο τους γιατί αλλιώς το πείραμα δεν θα πετύχει», σημείωσε.
Επισήμανε, τέλος, ότι “είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε αρωγοί στον Λιβυκό λαό και προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο και πρωτοβουλία που μπορεί να βάλει τέλος μια ώρα αρχύτερα στη βία”.
Για τη χρήση της βάσης στη Σούδας
Το θέμα για το πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί τη βάση της Σούδας και πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στη βάση ανταλλαγμάτων αυτή την προοπτική, έθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος. “Να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας”, ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής, σημειώνοντας πως ο «δρόμος του πετρελαίου είναι βαμμένος με αίμα» και η κατάσταση είναι επικίνδυνη. «Να μην είμαστε εύκολοι και πρόθυμοι» ως προς το να χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για εξορμήσεις στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
«Ούτε εύκολοι ούτε πρόθυμοι είμαστε για όλα. Η Ελλάδα σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις υποχρεώσεις της, αλλά σέβεται πάνω απ’ όλα το δικό της συμφέρον, και αυτός είναι ο δικός μας οδηγός», απάντησε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Από την ΝΔ, ο Ευ. Αντώναρος και ο Μ. Βαρβιτσιώτης έθεσαν «μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα» λόγω της συμμετοχής του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ίδρυμα Καντάφι το οποίο, όπως είπαν, είχε ως σκοπό την διαχείριση της περιουσίας της οικογένειας.
«Δεν μας απασχολεί τι έκανε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας. Είναι αδιανόητο να περιβάλλει με το κύρος της χώρας μας την υπογραφή του σε ένα τέτοιο Ίδρυμα, που το μόνο που έκανε ήταν με το να διακινήσει την απάντηση του υιού Καντάφι για την αγορά του σπιτιού του στο Λονδίνου και την κακοδιαχείριση του Ιδρύματος», είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης. «Τι νόημα είχε αυτή η συμμετοχή;» ρώτησε και ο Π. Παναγιωτόπουλος.
«Καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την βία στη Λιβύη και του καθεστώτος Καντάφι και μην παίζουμε με τα λόγια σε σοβαρά θέματα θα οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα», είπε ο κ. Δρούτσας, απαντώντας ειδικά στην παρέμβαση του κ. Αντώναρου. Χαρακτήρισε «ξαναζεσταμένη σούπα» την καταγγελία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή μόλις ξέσπασαν τα γεγονότα ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε από αυτή την θέση απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, ο Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι παλαιότερα ο Μουμπάρακ θεωρούνταν παράγοντας σταθεροποίησης και το «καζάνι που έβραζε στον αραβικό κόσμο δεν το έβλεπε κανείς».