Η “κούρσα” των τιμών του αργού πετρελαίου συνεχίζει και κατά το 2011 να ωθεί ανοδικά τις τιμές των προϊόντων του κλάδου της βιομηχανίας πλαστικών, καθώς αυτές επηρεάζονται άμεσα από τον “μαύρο χρυσό”. Αυτό αναφέρουν στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, επισημαίνοντας όμως ότι η εγχώρια ζήτηση πλαστικών προϊόντων εξακολουθεί και κατά το τρέχον έτος να υποχωρεί, σε αντίθεση με τη ζήτηση από τη διεθνή αγορά.
Τον χρόνο που πέρασε επιβραδύνθηκε η πτωτική πορεία του όγκου της παραγωγής της βιομηχανίας πλαστικών, που είχε παρουσιάσει διψήφια ποσοστιαία μείωση το 2009. Συγχρόνως, αντιστράφηκε η καθοδική πορεία των εσόδων του κλάδου, καθώς η αύξηση των τιμών των προϊόντων, λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, οδήγησε σε σταθεροποίηση και οριακή άνοδο των συνολικών εσόδων των επιχειρήσεων του κλάδου.
Οι μεταβολές που σημειώθηκαν στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών αντανακλούν, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών του κλάδου, αφενός την περιστολή της κατασκευαστικής και της ευρύτερης βιομηχανικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά και, αφετέρου, τις επιτυχείς προσπάθειες των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου να διευρύνουν τις εξαγωγές τους και να αντισταθμίσουν τις συνέπειες των ανατιμήσεων των πρώτων υλών.
Επί συνόλου 18 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, παρουσιάζουν μόνο πέντε (27,8%), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 13 (72,2%), που εμφανίζουν πτώση.
Δεδομένου ότι η μείωση αφορά τις βασικότερες κατηγορίες, η συνολική παραγωγή προϊόντων από πλαστικές ύλες στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, κατά 6,3%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 14%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 13,6%, σε σχέση με το 2008.
Η καθοδική πορεία της παραγωγής του κλάδου κατά το 2010 επιταχύνθηκε μετά το πρώτο τετράμηνο, καθώς σε αυτό το διάστημα η παραγωγή ήταν μειωμένη μόνο κατά 1,6% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα τον περασμένο Δεκέμβριο, πάντως, κατεγράφη μείωση της παραγωγής κατά 2,4%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009.
Όπως προκύπτει από επεξεργασία των σχετικών στοιχείων που συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 αυξήθηκε η παραγωγή κουτιών και κιβωτίων κατά 10,8%, πλακών, φύλλων και μεμβρανών από πλαστικές ύλες που δεν είναι ενισχυμένες ή κατά παρόμοιο τρόπο συνδυασμένες με άλλα υλικά κατά 0,7%, μεταφορικών ιμάντων κατά 2,1%, οικοδομικών υλικών από πλαστικές ύλες κατά 1,1% και πλαστικών ειδών υγιεινής κατά 10%.
Την ίδια χρονική περίοδο, όμως, μειώθηκε η παραγωγή πλαστικών φιαλών κατά 4,1%, ειδών από βουλκανισμένο ελαστικό κατά 22%, άκαμπτων σωλήνων αιθυλενίου κατά 27,5%, άκαμπτων σωλήνων βινυλοχλωριδίου κατά 21,2%, λοιπών σωλήνων κατά 14,1%, λοιπών πλακών κατά 11,3%, σάκων και τσαντών κατά 5,2%, άλλων ειδών συσκευασίας κατά 6,1%, κάδων και παρόμοιων δοχείων κατά 40,8%, πορτών, παραθύρων και πλαισίων κατά 12,2%, επιτραπέζιων, μαγειρικών και άλλων οικιακών ειδών και ειδών καλλωπισμού κατά 2,75%, υλικών και εξαρτημάτων για οχήματα κατά 6,65% και λοιπών ειδών μη υπαγόμενων στις προαναφερθείσες κατηγορίες κατά 62,7%.
Η παραγωγή του κλάδου της βιομηχανίας πλαστικών αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 4,2% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.
Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2010, για τον λόγο που προαναφέρθηκε, κατά 0,7%, ενώ το 2009, λόγω της ταυτόχρονης μεγάλης πτώσης του όγκου της παραγωγής και των τιμών των πρώτων υλών, είχε μειωθεί κατά 16%.