Ως «υψίστης σημασίας» χαρακτηρίζει την ατζέντα της συζήτησης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που θα συναντηθούν στην Αθήνα σήμερα και αύριο, ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν σε χθεσινή δήλωσή του, όπου επισημαίνει ότι «το κεντρικό θέμα είναι πώς θέλουμε να συζητήσει, να ορίσει και να εφαρμόσει η ΕΕ την οικονομική της διακυβέρνηση, ενώ προτεραιότητα του ΕΣΚ είναι να υποστηρίξει, όσο γίνεται πιο έντονα, πώς αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο οικονομικά αξιόπιστο και κοινωνικά υπεύθυνο».
Στην δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΣΚ, εξέφρασε την περηφάνια του για την συνδιοργάνωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «τον περασμένο χρόνο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε τι σημαίνει να είσαι πραγματικός ηγέτης».
Ο πρόεδρος του ΕΣΚ στην δήλωσή του έκανε λόγο για «χρόνια καταστροφικής συντηρητικής διακυβέρνησης» και επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «έβαλε την Ελλάδα και πάλι σε σωστή τροχιά», ενώ «καταστροφικές πολιτικές επιλογές από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση κατέστησαν απαραίτητη την επιβολή σκληρών περικοπών».
Ο κ. Ράσμουσεν αναφέρθηκε στον στόχο του πρωθυπουργού που είναι «το μακροπρόθεσμο συμφέρον του ελληνικού λαού» καθώς και στην απόφαση του Γιώργου Α. Παπανδρέου «να κάνει μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυηθούν ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης ξανά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και για την προστασία των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας. Αυτό είναι κοινωνικά υπεύθυνο».
«Ο στόχος αυτός έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα τα οποία υποστηρίζει στο ευρωπαϊκό επίπεδο η συντηρητική πλειοψηφία. Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά μέτρα, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσει να ισχύσει η αρχή της καθολικής προστασίας και ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ιδεολόγοι της συντηρητικής παράταξης χρησιμοποιούν τις μετασεισμικές δονήσεις της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως δικαιολογία για να καταφέρουν μακροχρόνιο πλήγμα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η διάκριση αυτή μεταξύ των δύο στόχων είναι και η διαφορά μεταξύ του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού και του Ευρωπαϊκού Συντηρητικού δρόμου. Η Ελλάδα βρίσκεται στα σωστά χέρια, η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια» ανέφερε χαρακτηριστικά στην δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΣΚ.
Ο κ. Ράσμουσεν επέκρινε το «κατ’ ευφημισμό “Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας” και τις αρχικές προτάσεις της συντηρητικής πλειοψηφίας της Ευρώπης» και εκτιμά ότι αυτή η πολιτική πρόταση «επιδιώκει να μας οδηγήσει σε μία κατεύθυνση με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης. Πρόκειται για μια κατεύθυνση που ενθαρρύνει τους χαμηλούς μισθούς, την ανασφάλεια, τις πολλές ώρες και πολλά χρόνια δουλειάς, και όλα αυτά για τον αμφίβολο στόχο μιας μόνιμα υποτονικής ανάπτυξης».
«Πρόκειται ταυτόχρονα για μια κατεύθυνση που δεν βοηθάει στην εύρεση νέων και άμεσων πηγών ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης που και η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται σε μία εποχή δημοσιονομικής εξυγίανσης, και η οποία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κρίση χρέους της Ευρώπης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει επιβάλει μονομερώς την «Έκθεση Ετήσιας Ανάπτυξης» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το έγγραφο αυτό λίγο απέχει από έναν «καταστατικό χάρτη για την οπισθοδρόμηση»» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΕΣΚ ανέφερε πως στη συνάντηση της Αθήνας το ΕΣΚ «θα σκιαγραφήσει μια σαφή και υπεύθυνη εναλλακτική λύση που συνδέεται με τις προσπάθειες που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα περιγράψουμε μια ισορροπημένη, μετρημένη προσέγγιση που θα μεταφέρει αυτό το όραμα και τις ιδέες στο ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υψώσει το ανάστημά του παρόλη την πίεση από το κατά πλειοψηφία συντηρητικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και το ΔΝΤ. Στη συνάντηση των Αθηνών, το ΕΣΚ θέλει να υπογραμμίσει ότι ποτέ πια δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χρειαστεί κανείς να σταθεί μόνος του. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τα ιδεώδη της αλληλεγγύης και του συντονισμού στο επίπεδο της Ευρώπης» κατέληξε η δήλωση του κ. Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν.
Πρώτη καταχωρηση: 03 Μαρτίου 2011, 22:14