Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο έδωσε το σήμα για την αλλαγή πλεύσης τουλάχιστο σε επίπεδο… υποσχέσεων, προσπαθώντας να απαντήσει στην αγανάκτηση της αγοράς και της κοινωνίας, όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και στις πολιτικές αναταράξεις που καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και σε διεθνές επίπεδο: στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το τοπίο αλλάζει άρδην και η ανάγκη να δοθεί το «χρίσμα» οδηγεί σε αναδιαμόρφωση στάσης και στο οικονομικό πεδίο.
Στο εγχώριο πολιτικό τερέν, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι φόροι, την ώρα που αρχίζει να συζητείται στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει μόνο «χειρουργικές» παρεμβάσεις, με υποσχετικές για το… 2026. Σε σχέση με τα μεγάλα «χαράτσια» που επιβάλλονται σε πολίτες και επιχειρήσεις στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έδωσαν έμφαση στο μήνυμα που μετέφερε ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την αίσθηση που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και την οποία, όπως είπε, «οφείλουμε να συνυπολογίσουμε» και την οποία απέδωσε στο «συσσωρευμένα αυξημένο κόστους ζωής», μιλώντας, ωστόσο, μόνο για «επιμονή στην πολιτική που οδηγεί σε μειώσεις φόρων και δημιουργεί ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας». Πολιτικές πηγές προδικάζουν ένταση των πιέσεων που φάνηκαν και με το αίτημα ΠΑΣΟΚ για μείωση ΦΠΑ, στην οποία η κυβέρνηση απαντά μη αποκλείοντας μεμονωμένες κινήσεις μείωσης συντελεστών, αν επιτραπεί από τις δημοσιονομικές συνθήκες στο μέλλον (2026-2027). Τοποθετώντας για την ίδια περίοδο και την όποια συζήτηση για παρεμβάσεις στη μεσαία τάξη.
Οι διατάξεις
Τα πρώτα δείγματα γραφής αναμένεται να φανούν, πάντως, τις επόμενες ημέρες μέσα από τροπολογίες-μερεμέτια που θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς, ωστόσο, να αναμένεται καμία εντυπωσιακή στήριξη. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα που εντάσσονται στον Προϋπολογισμό του 2025. Η στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου περιορίζεται σε κίνητρα μεγέθυνσης των επιχειρήσεων και στις προαναγγελμένες κινήσεις του 2025. Πέρα από τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνει και την παράταση της αναστολής ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές έως το τέλος του 2025, τη μόνιμη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των διατηρητέων κτιρίων αξίας έως 400.000 ευρώ, αλλά και τη μερική επαναφορά της φοροαπαλλαγής για τον εξωδικαστικό.
Αναλυτικά, επαναφέρεται η διάταξη που ίσχυε μέχρι τα τέλη του 2020 για διαγραφές χρεών και αφορά φόρο εισοδήματος που οφείλεται από φέτος και εφεξής. Ορίζει πως εφόσον κατέστη δυνατή η διαγραφή μέρους ή του συνόλου οφειλής σε πιστωτικό ίδρυμα ή άλλο παρεμφερή οργανισμό, στο πλαίσιο συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού γίνεται και απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά το φορολογικό έτος που πράγματι συντελείται η εν λόγω διαγραφή. Επίσης, σε αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα να εξυπηρετήσουν απολεσθείσα ρύθμιση οφειλής προβλέπεται η παροχή της δυνατότητας να εξοφλήσουν το ρυθμισμένο χρέος υπό τους ίδιους όρους που θα εξοφλούσε το νομικό πρόσωπο, μέσω αναβίωσης της ρύθμισης.
Οι δηλώσεις
Θεσπίζεται και το προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από 15 Μαρτίου έως και 15 Ιουλίου κάθε έτους, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Προβλέπεται έκπτωση έως 5% για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Ιουλίου και ανάλογα με το πότε υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Θεσπίζονται κυρώσεις στους φορείς του Δημοσίου αλλά και σε τράπεζες και άλλους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ, που θα πρέπει να γίνονται έως τέλος Φεβρουαρίου.
ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ
Οι ρυθμίσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τα πολυαναμενόμενα (ήταν υποχρέωση του Ταμείου Ανάκαμψης) κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων. Θεσπίζεται ενιαίο πλαίσιο για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων (συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές κλάδων, ανταλλαγή τίτλων, μετατροπές επιχειρήσεων) στην ημεδαπή ή διασυνοριακούς (εντός/εκτός Ε.Ε., υπό προϋποθέσεις), αντικαθιστώντας σχετικούς νόμους που ισχύουν παράλληλα σήμερα και διατηρώντας τα σχετικά φορολογικά πλεονεκτήματα, όντας παράλληλα συμβατό με την αντίστοιχη ελληνική εταιρική νομοθεσία και τις οδηγίες της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά τη «μικρής κλίμακας» επιχειρηματικότητα -πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις- του ν. 4935/2022 μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών και θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Οι αλλαγές για τα ενδοομιλικά μερίσματα
Θεσπίζεται η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας από νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε., καθώς και για το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός της Ε.Ε. Εισάγεται σύγχρονο καθεστώς φορολόγησης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ). Τα κέρδη με τη μορφή μερισμάτων ή άλλων ωφελημάτων εκ των μεριδίων δεν θα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου και ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος. Θα αποδίδεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου.
Επίσης, προβλέπεται από το 2025 η χορήγηση ειδικής άδειας παραμονής για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση εγγεγραμμένη στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με την προϋπόθεση ότι οδηγεί στη δημιουργία τουλάχιστον δύο θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους και ότι διατηρεί τον ίδιο συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον πέντε έτη από την πραγματοποίηση της επένδυσης. Επεκτείνονται και τα κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας) και για επιχειρηματικούς αγγέλους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 29/11/2024)