Η Α.Ι. φέρνει «χρυσές» χρηματοδοτήσεις για τις startups των Ελλήνων

Πόσο έχει ενισχυθεί το εγχώριο οικοσύστημα το 2024 - Ποιες startups εξασφάλισαν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις

Πόσο πιο κερδισμένο είναι το εγχώριο οικοσύστημα το 2024 – Ποιες νεοφυείς εταιρίες σήκωσαν τα μεγαλύτερα κεφάλαια

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Ο «κόσμος» της Τεχνητής Νοημοσύνης εξακολουθεί να θεωρείται άγνωστος για πολλούς ανθρώπους και μάλιστα ορισμένοι από τους ειδικούς παραδέχονται ανοικτά ότι «είναι ακόμη νωρίς για να έχουμε εικόνα του τι θα συμβεί στο μέλλον». Δεν διστάζουν, δε, να παρομοιάσουν την Α.Ι. με το… ίντερνετ στη φάση που αυτό βρισκόταν περίπου στα τέλη της προηγούμενης χιλιετίας, στα πρώτα του ουσιαστικά χρόνια.

«Αν συγκρίνουμε τι συνέβη στο διαδίκτυο από τότε μέχρι σήμερα, θα καταλάβουμε τι εξέλιξη μπορεί να υπάρξει και σε επίπεδο Τεχνητής Νοημοσύνης σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας εικοσαετίας, από το 1999, για παράδειγμα, έως το 2024», σχολίασε σε πρόσφατη συζήτηση με την «DEALnews» Ελληνας επικεφαλής ενός ισχυρού διεθνούς Venture Capital (VC). Ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων, δηλαδή, τα οποία επενδύουν σε νεοφυείς εταιρίες σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους, από την πρώιμη μορφή τους έως τις πιο καθιερωμένες, και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν και ως μέντορές τους.

Οι «πολλοί» δεν γνωρίζουν, λοιπόν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όσοι διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, αλλά και καλές ιδέες γύρω από τα τεχνολογικά αντικείμενά τους δεν προχωρούν, ότι δεν κάνουν βήματα μπροστά.

Αντίθετα, προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και το startup οικοσύστημα προσφέρει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την υλοποίηση διάφορων projects, όπως και για επενδύσεις του είδους.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της χρονιάς η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες είναι ότι οι startups των Ελλήνων experts κατάφεραν να αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τη συγκυρία και να αντλήσουν φέτος κεφάλαια αυξημένα κατά δεκάδες εκατομμύρια χάρη στην Α.Ι. Προσέλκυσαν, με λίγα λόγια, «χρυσές» χρηματοδοτήσεις από VC και από μεγάλους επενδυτές χάρη στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις τεχνολογίες που αναπτύσσουν για διάφορους κλάδους. Μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025, καθώς οι… Α.Ι. startups απέκτησαν μια «κεκτημένη ταχύτητα».

Το 2024, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Marathon Venture Capital, μέχρι την 1η Νοεμβρίου οι startups με «ελληνικό DNA» είχαν αντλήσει αθροιστικά κεφάλαια ύψους 1,148 δισ. δολ., έναν μήνα πριν από την εκπνοή του τρέχοντος έτους, σε 111 χρηματοδοτικούς γύρους από 86 επενδυτές, ενώ πέρσι όλο το 2023, σε 12 μήνες, δεν ξεπέρασαν το 1,128 δισ. δολ.

Η μεγάλη διαφορά γίνεται στις νεοφυείς εταιρίες με Ελληνες επικεφαλής και ιδρυτές ή στελέχη σε σημαντικές θέσεις με δραστηριότητα και στην ελληνική αγορά, όπου ο πήχης για το 2024 έχει ήδη ανέβει στα 390 εκατ. δολ., από 298 εκατ. δολ. το 2023. Οι startups Ελλήνων με παρουσία μόνο στο εξωτερικό συγκέντρωσαν ως τώρα 759 εκατ. δολ. στο 11μηνο, από 831 εκατ. δολ. ολόκληρη την περσινή χρονιά. Και πάλι τα τεχνολογικά σχήματα που πραγματεύονται με την ΑΙ κερδίζουν έδαφος και… επενδυτικά κεφάλαια, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια!

Τα παραδείγματα πολλά. Η Axelera AI σήκωσε το δεύτερο μεγαλύτερο φετινό ποσό χρηματοδότησης, ύψους 68 εκατ. δολ. (από τους EIC Fund, Samsung Catalyst Fund), η Blueground επίσης με 45 εκατ. δολ., αμφότερες αξιοποιώντας σε διάφορα επίπεδα τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδίως η πρώτη.

Η Saronic Technologies, η οποία σήκωσε τα περισσότερα χρήματα, 175 εκατ. δολ. (Andreessen Horowitz), κατασκευάζει μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, με Ελληνα CEO, αλλά σαφώς στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και άλλες πιο… ελληνικές startups.

Ανάμεσα σε αυτές, όπως προκύπτει από την έρευνα της «DEALnews», και οι ελληνικής καταγωγής Oriole Networks και Pantheon AI, οι οποίες κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια 22 εκατ. δολ. και 25 εκατ. δολ., αντίστοιχα, όπως και η Numa, η Resolve AI και η Retin AI Medical AG, με 32 εκατ. δολ., 35 εκατ. δολ. και 8 εκατ. δολ., αλλά και η Connectly.ai (Alibaba) με άλλα 20 εκατ. δολ.

Στη «χρυσή» ελληνική λίστα συμπεριλαμβάνονται αρκετές ακόμα startups με ισχυρό… Α.Ι.-«στίγμα» στην αγορά, όπως είναι, π.χ., οι Moveo.ΑΙ, Plum, AlongRoute, Workable, CUBE RM, η μικρότερη EdenCore (spin-off του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και όχι μόνο.

Το 2023 προηγήθηκε η Causaly, με 60 εκατ. δολ. (ICONIQ Growth), ενώ την ίδια χρονιά η Augmenta εξαγοράστηκε από όμιλο συμφερόντων των Ιταλών μεγιστάνων της οικογένειας Ανιέλι με ποσό 110 εκατ. δολ.

Νεοφυή σχήματα Ελλήνων που απορρόφησαν κεφάλαια εκατοντάδων εκατ. δολ. σε χρονικό διάστημα μερικών μηνών με «όπλο» την Α.Ι.!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 6/12/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ