Η πρόσφατη απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB) να μειώσει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης αναμένεται να προσφέρει μια μικρή ανακούφιση στους Έλληνες δανειολήπτες που έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Η απόφαση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων σχεδόν 10 ετών και έχει στόχο τη σταθεροποίηση της αξίας του ελβετικού νομίσματος, περιορίζοντας τις αυξήσεις του σε σχέση με το ευρώ.
Παράλληλα, επηρεάζει θετικά τις μηνιαίες δόσεις των δανείων αυτών, οι οποίες θα μειωθούν ελαφρώς για τους δανειολήπτες.
Η κατάσταση των δανειοληπτών στην Ελλάδα
Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από 70.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα παραμένουν «εγκλωβισμένοι» σε δάνεια σε ελβετικό φράγκο για σχεδόν 14 χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν λάβει τα δάνειά τους με ισοτιμία 1,67 φράγκο ανά ευρώ, ενώ σήμερα η ισοτιμία έχει φτάσει το 0,90 φράγκο ανά ευρώ, δηλαδή έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 70%. Εξαιτίας αυτής της ανατίμησης, οι Έλληνες δανειολήπτες βλέπουν τα χρέη τους να αυξάνονται, παρά τις επαναρυθμίσεις των δανείων τους και την επιμήκυνση των αποπληρωμών τα χρόνια των μνημονίων.
Η πολιτεία, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις, δεν έχει προχωρήσει σε κάποια νομική ρύθμιση που να επιλύει το πρόβλημα, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έχει αφήσει πολλούς δανειολήπτες να αγωνίζονται για να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση.
Η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας και οι οικονομικές συνθήκες
Η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο έρχεται μετά από μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού στην Ελβετία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SNB, οι πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, με τον ετήσιο πληθωρισμό να ανέρχεται στο 0,7% τον Νοέμβριο. Η τράπεζα εξήγησε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έχει ως στόχο την αποφυγή ανατίμησης του ελβετικού φράγκου και την υποστήριξη της οικονομικής σταθερότητας.
Η SNB δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός εντός των στόχων της (0-2%) και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.