Μυτιληναίος: «Παρών» στα κρίσιμα υλικά

Ο Ελληνας επιχειρηματίας προειδοποιεί για τους κινδύνους και προτείνει λύσεις, την ώρα που η Metlen προχωρά σε επενδύσεις-κλειδιά για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Ηταν μέσα Απριλίου όταν σε ειδική εκδήλωση της Eurometaux-Raw Materials -A rallying call for European resilience- o Ευάγγελος Μυτιληναίος απηύθυνε έκκληση για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Με την ιδιότητα του προέδρου του ευρωπαϊκού φορέα προειδοποιούσε την Κομισιόν πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν τη γηραιά ήπειρο

και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Με κεντρικό άξονα το πάγιο αίτημα για διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής βιομηχανικής στρατηγικής για την Ε.Ε., κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή, αλλά και πιο αισιόδοξη, ώστε να συνεχίσει να είναι στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων.

evropaikos voxitisΗ Eurometaux έχει αποδείξει ότι προτείνει και δίνει λύσεις και ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή πολιτική είναι αυτή που πρέπει να καταδείξει τόλμη, ώστε να ανακτήσει το διεθνές κύρος και να εξαλείψει στρεβλώσεις όπως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει» είχε δηλώσει, τότε, ο επικεφαλής και της Metlen για να προσθέσει ότι απαιτείται και η ευρωπαϊκή στήριξη, ειδικά σε μία περίοδο που η ελληνική εταιρία σχεδιάζει μία μεγάλη επένδυση για την παραγωγή γαλλίου, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ε.Ε. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει πως η εισηγμένη είχε ήδη υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για 350 εκατ. ευρώ για τρία κρίσιμα υλικά (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο).

Η συγκεκριμένη εκδήλωση της Eurometaux, στις Βρυξέλλες, είχε πραγματοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου), για να ακολουθήσουν σχεδόν έξι μήνες για να συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Κομισιόν. Σε μία συγκυρία που στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Ντόναλντ Τραμπ περίπου δύο μήνες πριν από την ορκωμοσία του (20 Ιανουαρίου) είχε ήδη ανοίξει τα χαρτιά του για τα βασικά (νομισματική πολιτική, εξωτερικό εμπόριο, γεωπολιτικά). Εν πάση περιπτώσει. Ο επιχειρηματίας επανέρχεται και με ανάρτησή του στο Linkedin επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών στις ΗΠΑ, όπως το γάλλιο και το γερμάνιο, και ζητά άρση φραγμών και άμεσα κίνητρα για την παραγωγή των εν λόγω πρώτων υλών εντός Ευρώπης. Η Metlen Energy & Metals έπειτα από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάρτισε σχέδιο ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας, καθώς και μια ολοκαίνουργια μονάδα παραγωγής γαλλίου. Και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων και Στρατηγικών Πρώτων Υλών της Ε.Ε.

Έστω και στο… και 5′ θα πρέπει στις Βρυξέλλες να επισπεύσουν ως προς την υλοποίηση των αυτονόητων, πρακτικά των κύριων υποδείξεων του Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να περισωθεί ό,τι έχει απομείνει για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναξιοποίητα οι πλούσιες πρώτες ύλες της χώρας και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό

Αυτό σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει υπέδαφος πλούσιο σε ορυκτούς πόρους, ενώ υπάρχει διαθέσιμο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία για την αξιοποίησή τους, σύμφωνα με τον Κώστα Γιαζιτζόγλου, πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, σε εκδήλωση του ΣΜΕ, στο Λαύριο, για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Η «DEALnews» ανέδειξε το θέμα, παραπέμποντας από τη «βίβλο» του Δημήτρη Μπάτση για τη «Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα», τον Ελληνοαμερικανό Μάικλ Τζόνσον Γιαννακόπουλο, μέχρι τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Κοινός τόπος πως η χώρα διαθέτει πλούσιες εξορυκτικές πηγές, αποθέματα σε κρίσιμες πρώτες ύλες, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων παραμένουν αναξιοποίητα. Θα πει κάποιος πως εδώ υπήρξαν πρωθυπουργοί που προεξοφλούσαν ότι στη χώρα δεν υπάρχει πετρέλαιο (σ.σ.: επί θητείας ΓΑΠ, τότε, στην «Ελευθεροτυπία», μόνο από τον Γιάννη Μανιάτη, από τους νουνεχείς και γνώστες, υπερασπιζόταν το αντίθετο…), καταδεικνύοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης, θετικής πρόθεσης και απουσίας κεντρικού σχεδιασμού. Σήμερα είναι αρκετά που έχουν αλλάξει (λ.χ. η ExxonMobil επισπεύδει στα ΝΔ της Κρήτης, η Ευρώπη χρειάζεται… χθες raw metals και ελληνικές επιχειρήσεις ικανές να διασφαλίσουν την επάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι πλέον διεθνή μεγέθη).

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε μιλήσει/προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επαναφέρει την παραγωγική δραστηριότητά της στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς οι περικοπές που έγιναν εξακολουθούν να επηρεάζουν πάνω από το 20% υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνολικού δυναμικού της Ε.Ε. στους τομείς του αλουμινίου, του πυριτίου και του ψευδαργύρου. Αυτά τότε, 18 Απριλίου, σήμερα στην εκπνοή του 2024 επανέρχεται για τα αυτονόητα. Στις Βρυξέλλες η νέα Κομισιόν ακούει;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ