Το 17ο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην πόλη Ρας Αλ Κάιμα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), φέρνοντας κοντά ηγέτες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς από την Ευρώπη, την Ασία και άλλες περιοχές του κόσμου.
Το φόρουμ, το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα την «Νέα Αρχιτεκτονική Συνεργασίας για τη Σύγχρονη Οικονομία», συγκέντρωσε διεθνείς προσωπικότητες και κορυφαίους ειδικούς στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της χρηματοδότησης, της ψηφιακής μετάβασης, της τεχνητής νοημοσύνης, της ασφάλειας τροφίμων και της περιβαλλοντικής προστασίας.
Στρατηγική σημασία του φόρουμ
Το Ευρασιατικό Φόρουμ της Βερόνα έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρασίας. Στη διάρκεια των εργασιών του, το φόρουμ ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την οικονομική και ενεργειακή αλληλεξάρτηση των χωρών αυτών. Η φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ιγκόρ Σέτσιν, Διευθύνοντος Συμβούλου της Rosneft, εστίασε ιδιαίτερα στην ενέργεια, καθώς και στη γεωπολιτική δυναμική που διαμορφώνεται σε έναν κόσμο που κινείται προς έναν πολυπολικό κόσμο.
Η φιλοξενία του φόρουμ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέλος των BRICS από το 2023, αντανακλά την αναδυόμενη στρατηγική σημασία της περιοχής για την παγκόσμια οικονομία. Η Ρας Αλ Κάιμα, ο τόπος διεξαγωγής του φόρουμ, αναδεικνύεται ως ένα αναπτυσσόμενο κέντρο παγκόσμιου εμπορίου και επενδύσεων, με τις προοπτικές για ανάπτυξη του ΑΕΠ της να προβλέπεται να ξεπεράσουν το 4% τα επόμενα τρία χρόνια.
Ενεργειακή ασφάλεια και αξιολόγηση του μέλλοντος
Κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας, ο Ιγκόρ Σέτσιν υπογράμμισε την αδιάλειπτη σημασία των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. Παρουσίασε δεδομένα από την Τράπεζα της Αμερικής, σύμφωνα με τα οποία η οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες και η αύξηση των κέντρων δεδομένων θα οδηγήσουν σε ετήσια αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 9 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα. Αντίθετα, η ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί μόνο κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο Σέτσιν επεσήμανε επίσης την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, οι ετήσιες επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου πρέπει να αυξηθούν κατά 50%, φτάνοντας τα 550 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050. Οι επενδύσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες για τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία απαιτεί την αντικατάσταση του 11% της παγκόσμιας παραγωγής ετησίως.
Πρόκληση για την επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών
Μια από τις βασικές θεματικές του φόρουμ αφορούσε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Σέτσιν εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την εφικτότητα επίτευξης των στόχων για μηδενικές εκπομπές, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, η ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας πρέπει να αυξηθεί δέκα φορές μέχρι το 2050. Επίσης, ανέφερε ότι η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων παράγει 35-50% περισσότερες εκπομπές από τα παραδοσιακά οχήματα λόγω της παραγωγής μπαταριών, θέτοντας ερωτήματα για την αποδοτικότητα των «πράσινων» τεχνολογιών.
Γεωπολιτική και συνεργασία στην Ευρασία
Το φόρουμ ανέδειξε επίσης τη γεωπολιτική διάσταση της ενεργειακής συνεργασίας στην Ευρασία. Η Ρωσία, με τις σημαντικές ενεργειακές της πηγές, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και πέρα από αυτήν. Ο Σέτσιν τόνισε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας στην περιοχή, με αναφορά στη σημασία της πρωτοβουλίας OPEC+ για την αύξηση της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου και την προστασία των συμφερόντων των παραγωγών.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συγχαρητήριο μήνυμά του, επεσήμανε ότι το θέμα του φόρουμ αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που θα βασίζεται στην ισότητα και τη δικαιοσύνη. Υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης σε οικονομικά μοντέλα που δεν θα είναι διακριτικά ή δεν θα στηρίζονται σε κυρώσεις και άδικες πιέσεις.
Το 17ο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ ολοκληρώθηκε με θετικά μηνύματα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρασίας, με στόχο την επίλυση κοινών προκλήσεων και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η δυναμική του φόρουμ αντικατοπτρίζει τη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, με τη συμμετοχή χωρών από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας της συνεργασίας στην περιοχή αυτή είναι καθοριστική για την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας.