ΕΧΑΕ: Το rebranding, ο «Κερδώος Ερμής» και ο απολογισμός (που δεν έγινε…)

Το σήμα κατατεθέν, που άντεξε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, εθνικές καταστροφές και ανατάξεις της πατρίδας, διακυμάνσεις από το ναδίρ στο ζενίθ της εγχώριας επιχειρηματικότητας

Τι είπαν στον πανηγυρικό τόνο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου και… τι δεν (μας) είπαν Πατέλης, Κοντόπουλος.

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση της ΕΧΑΕ, με αφορμή τον επαναπροσδιορισμό των στόχων των ελληνικών χρηματιστηρίων, που διοργανώθηκε στα κεντρικά της λεωφόρου Αθηνών 110. Επειτα από 150 χρόνια λειτουργίας και δυόμισι και πλέον μετά τον ορισμό νέας διοίκησης η παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, των προοπτικών για τη συνέχεια και το στοίχημα της (επαν)ένταξης στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών. Εύλογος ο πανηγυρικός τόνος που επιχειρήθηκε να δοθεί από την ηγεσία της εισηγμένης, όπως αυτός εκφράστηκε αρχικά από τον πρόεδρο Γιώργο Χατζηνικολάου και στη συνέχεια από τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννο Κοντόπουλου. Παρόντων του παραιτηθέντος οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Motor Oil Πέτρου Τζαννετάκη.

Σύμφωνα με τον πρώτο, «η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα ακολουθηθεί και τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, με παραδείγματα την καλύτερη λειτουργία, την εταιρική διακυβέρνηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον εξωστρεφή προσανατολισμό και το νέο κανονισμό για την Κύρια Αγορά». Οντως, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του θεσμού. Οπως σημείωσε ο δεύτερος, η διοίκηση υλοποίησε «σειρά βελτιωτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών που έλαβαν χώρα κατά τα τελευταία χρόνια και ως αποτέλεσμα αυτών το Χ.Α. βρίσκεται σήμερα στη λίστα παρακολούθησης (watching list) δύο μεγάλων διεθνών οίκων (Dow Jones, FTSE Russel).

Κατά τα τελευταία τρία χρόνια η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 90% (από τα 74 στα 140 εκατ. ευρώ) και η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 54% (από τα 66 στα 103 δισ. ευρώ). Μέσα στο 2024 τα placements διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία τριετία είχαμε 14 νέες εισαγωγές εταιριών και δύο μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά». Οντως, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του θεσμού.

Βήματα που κάποιος δεν θα μπορούσε να μην αναγνωρίσει στη νυν διοίκηση της ΕΧΑΕ. Ομως αρκούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, που, σύμφωνα με τον Αλέξη Πατέλη, θα είναι η συνέχεια σε σειρά βελτιωτικών κινήσεων που έγιναν κατά την τελευταία 5ετία, εστιάζοντας στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στις μειώσεις φόρων, στο θεσμικό πλαίσιο για τη δεύτερη ευκαιρία, αλλά και σε πλήθος μεταρρυθμίσεων που αφορούσαν την ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση, την επικουρική ασφάλιση και πολλούς άλλους τομείς.

Brand με σημειολογικό «βάρος»

Ωστόσο, το ερώτημα αρχίζει από το «άλφα», άραγε έπρεπε να αποσυρθεί το σήμα κατατεθέν του ΧΑΑ, ο γνωστός μας στους παροικούντες τη Σοφοκλέους 10 «Κερδώος Ερμής»; Ενα brand που άντεξε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, εθνικές καταστροφές και ανατάξεις της πατρίδας, διακυμάνσεις από το ναδίρ στο ζενίθ της εγχώριας επιχειρηματικότητας; Θα πει κάποιος, μα για έναν… Ερμή; Ναι, όταν πρόκειται για το συγκεκριμένο σημειολογικό «βάρος» αναφοράς (ενέργεια που, άλλωστε, σχολιάστηκε αρνητικά από την πλειονότητα των παρόντων). Αλλά, ΟΚ.

Καλώς ο CEO της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα επί των ημερών του, αλλά στο ανοδικό κύμα των ιστορικών υψηλών βρέθηκε το Χ.Α. για να φτάσει στα τρέχοντα επίπεδα. Δηλαδή, τη συγκυρία των αλλεπάλληλων ιστορικά υψηλών από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, στο «ρηχό» χρηματιστήριο μας ο Γενικός Δείκτης μετά βίας είναι λίγο πάνω από τις 1.450 μονάδες. Σε μία περίοδο που ακόμα και ΕΜΕΑ αγορές ενισχύονται θεαματικά σε όρους αποτίμησης, στο Χ.Α. η συνολική αξία δεν ξεπερνά τα 105 δισ. ευρώ. Μάλιστα, λόγω της πρωτοφανούς στρέβλωσης όσον αφορά τη βαρύτητα στάθμισης, το «ρηχό» χρηματιστήριό μας είναι το πλέον τραπεζοβαρές στην Ευρώπη, με συνέπεια για αρκετά blue chips η τωρινή τιμή στο ταμπλό να αντιστοιχεί σε Γ.Δ. 5.000 και 6.000 μονάδων.

Καλώς ο CEO της ΕΧΑΕ εξήρε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τον Μάρτιο 2022, αλλά ουδεμία νύξη για εξαγγελίες του ιδίου, λ.χ., από το dual listing ναυτιλιακών της ποντοπόρου, προσέλκυση νέων εισαγωγών, ουσιαστική αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας, εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης, επί της ουσίας εμβάθυνση της αγοράς.

Θα περιοριστώ μόνο σε ετούτο, που είναι και αυτονόητο, αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της «ελεύθερης διασποράς» συνδυαστικά με το ελάχιστο όριο απαιτούμενης χρηματιστηριακής αξίας. Κλείνει ο χρόνος πλέον για το συγκεκριμένο (free float κ.λπ.) και ακόμη… Και δεν θίγω καν θέματα, λ.χ., αμοιβών, που -αν μη τι άλλο- για έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου, μία ανεξάρτητη Αρχή θα έπρεπε να είναι ανάλογες του τελικού αποτελέσματος.

Μ. ΓΕΛ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 20/12/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ