Όλα όσα αποκαλύπτει η νέα μελέτη της ICAP CRIF για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας από τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και 200 ομίλους.
Σοβαρό πλήγμα έχει υποστεί η βιομηχανία στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη της ICAP CRIF (έκδοση Βusiness Leaders in Greece) για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2023. Ο συγκεκριμένος τομέας παρουσίασε μείωση στα κέρδη EBITDA κατά 349,9 εκατ. ευρώ το 2023-2022.
Ειδικότερα, από τους 21 συνολικά κλάδους του τομέα οι 17 παρουσίασαν αύξηση, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις εμφάνισαν πτώση. Αξιοσημείωτη ήταν η μείωση των κερδών EBITDA του κλάδου της Βιομηχανίας Προϊόντα Πετρελαίου και Ανθρακα (κατά 909,0 εκατ. ευρώ), γεγονός που επηρέασε αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό τα συνολικά αποτελέσματα του τομέα.
Θα πρέπει να τονιστεί, επίσης, ότι σε απόλυτα μεγέθη τα υψηλότερα κέρδη εμφανίζει η Βιομηχανία Πετρελαιοειδών Προϊόντων (2 δισ. ευρώ), καλύπτοντας περίπου το 35% των συνολικών κερδών του βιομηχανικού τομέα το 2023.
Σημαντική αύξηση κατέγραψε, ωστόσο, η συνολικότερη κερδοφορία. Τα αθροιστικά EBITDA των 500 εταιριών ενισχύθηκαν κατά 13,1% το 2023, ανερχόμενα σε 24,4 δισ. ευρώ, από 21,6 δισ. ευρώ το 2022 (μεταβολή 2023-2022 +2,8 δισ.).
Από τους έξι τομείς δραστηριότητας, οι τέσσερις παρουσίασαν αύξηση των κερδών EBITDA το τελευταίο έτος, ενώ οι υπόλοιποι δύο εμφάνισαν μείωση.
Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η αύξηση του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών (κατά 1,8 δισ. ευρώ) και των Τραπεζών – Εταιριών Factoring (κατά 845,1 εκατ. ευρώ).
Αναφορικά με τον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών, από τους 24 συνολικά κλάδους, οι 21 παρουσίασαν αύξηση και τρεις μείωση.
Μεγάλη ήταν η αύξηση των κερδών EBITDA του κλάδου Ενέργεια – Νερό (κατά 467,1 εκατ. ευρώ) και ακολούθησε ο κλάδος της Ακίνητης Περιουσίας (κατά 45,6 εκατ. ευρώ).
Οι συγκεκριμένοι κλάδοι κάλυψαν το 49,8% της συνολικής αύξησης του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών.
Επίσης, τα υψηλότερα κέρδη EBITDA κατέγραψαν οι κλάδοι: Ενέργεια – Νερό (2,4 δισ. ευρώ), Υπηρεσίες Μεταφορών (1,4 δισ. ευρώ), Ακίνητη Περιουσία (974,3 εκατ. ευρώ) και Τηλεπικοινωνίες (808,8 εκατ. ευρώ). Οι παραπάνω τέσσερις κλάδοι κάλυψαν το 61,9% των συνολικών κερδών EBITDA του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών.
Αναφορικά με τις τράπεζες, σε απόλυτα μεγέθη, τα υψηλότερα κέρδη EBITDA κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.
Οσον αφορά τον εμπορικό τομέα, από τους 18 συνολικά κλάδους οι 16 κατέγραψαν αύξηση στα κέρδη EBITDA.
Τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών κατέγραψε ο κλάδος Σούπερ Μάρκετ – Πολυκαταστήματα (κατά 164,2 εκατ. ευρώ), ο οποίος μάλιστα εμφανίζει (και σε απόλυτα μεγέθη) τα υψηλότερα κέρδη το 2023 (777,5 εκατ. ευρώ).
Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό
Η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε ανοδική τροχιά και το 2023, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, καταγράφοντας αύξηση του ΑΕΠ (σε όρους όγκου) κατά 2,3%, έναντι 5,7% το 2022, σύμφωνα με άλλα στοιχεία από τη μελέτη της ICAP CRIF.
Η θετική πορεία συνεχίζεται και το 2024, με ρυθμό 2%-2,5%. Για το 2025 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος, με ρυθμό 2,3%. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις που διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο (ενεργειακή κρίση, έντονες πληθωριστικές πιέσεις), παρά την αποκλιμάκωσή τους το 2023, αποδυνάμωσαν τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας και επηρέασαν τον ρυθμό ανάπτυξής της.
Αναφέρεται ακόμα ότι οι εξωγενείς κρίσεις και γεωπολιτικές εντάσεις προκάλεσαν πολλαπλά προβλήματα στη διεθνή αγορά. Οι εξελίξεις αυτές δεν άφησαν αλώβητο τον ελληνικό εταιρικό τομέα και αυτό αντανακλάται στα οικονομικά αποτελέσματα.
Πού οφείλεται η συρρίκνωση κατά 1,3% του κύκλου εργασιών
Παρά την αύξηση κερδών του Top 500, συρρίκνωση (κατά 1,3%) σε 140,1 δισ. ευρώ παρουσίασε ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιριών του δείγματος.
Συγκεκριμένα, η μεταβολή αυτή οφείλεται στη σημαντική μείωση:
α) Του τομέα της Βιομηχανίας (κατά 4,9 δισ. ευρώ) και ειδικότερα του κλάδου της Βιομηχανίας Πετρελαιοειδών Προϊόντων, ο οποίος κατέγραψε απώλειες στον κύκλο εργασιών του κατά 4,6 δισ. ευρώ το 2023-2022.
β) Του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών (κατά 4,6 δισ. ευρώ). Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στη σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών του κλάδου Ενέργεια – Νερό (κατά 7,7 δισ. ευρώ).
Η κατακόρυφη αύξηση του κύκλου εργασιών των τραπεζών (κατά 6,5 δισ. ευρώ) μετρίασε, σε σημαντικό βαθμό, τις συνολικές απώλειες της ομάδας των 500 εταιριών.
Παράλληλα, αύξηση κατέγραψαν και οι υπόλοιποι τομείς δραστηριότητας (Ασφάλειες, Τουρισμός, Εμπόριο).
Οι κορυφαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων σε κέρδη
Οι κορυφαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις για το 2023 με βάση τα EBITDA είναι οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Metlen Energy & Metals, Παπαστράτος, Καρέλια Καπνοβιομηχανία.
Οι πέντε πραγματοποίησαν από κοινού κέρδη EBITDA ύψους 2.982,2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 51,7% των συνολικών κερδών του τομέα.
Αντίστοιχα, στον εμπορικό κλάδο ξεχώρισαν οι Σκλαβενίτης, Jumbo, ΑΒ Βασιλόπουλος, ITX Ελλάς, Σφακιανάκης. Οι πέντε εμφάνισαν κέρδη EBITDA ύψους 886,4 εκατ. ευρώ, αποσπώντας μερίδιο 34,2% επί των συνολικών κερδών EBITDA των εμπορικών εταιριών.
Στις λοιπές υπηρεσίες πρώτευσαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις τράπεζες οι Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Eurobank Ergasias, στις ασφάλειες οι Eurolife, Ergo, NN, Ιντερλάιφ, Ιντεραμέρικαν και στον τουρισμό οι Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, Autohellas, Olympic ΕΤΕ, ΣΑΝΗ, Σαπουνάκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 20/12/2024)