Οι ρωσικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν bitcoin και άλλες ψηφιακές νομισματικές μονάδες στις διεθνείς συναλλαγές τους, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά από νομοθετικές αλλαγές που επιτρέπουν τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο, με στόχο την αντιμετώπιση των Δυτικών κυρώσεων που δυσχεραίνουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Προσαρμογές στις διεθνείς συνεργασίες
Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έχουν προκαλέσει δυσκολίες στις εμπορικές συναλλαγές με βασικούς συνεργάτες, όπως η Κίνα και η Τουρκία. Οι τοπικές τράπεζες επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή σε συναλλαγές που σχετίζονται με τη Ρωσία, φοβούμενες πιθανές επιπτώσεις από Δυτικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς. Για να αντιμετωπίσει αυτούς τους περιορισμούς, η Ρωσία νομιμοποίησε φέτος τη χρήση κρυπτονομισμάτων για διεθνείς συναλλαγές και προχώρησε σε μέτρα για τη νομιμοποίηση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin.
Ο Αντόν Σιλουάνοφ ανέφερε σε συνέντευξή του στο κανάλι Russia 24 ότι, στο πλαίσιο ενός πειραματικού καθεστώτος, ρωσικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν bitcoins που εξορύσσονται στη χώρα για διεθνείς συναλλαγές. “Αυτές οι συναλλαγές ήδη πραγματοποιούνται. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επεκταθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί την επόμενη χρονιά,” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η στρατηγική κατεύθυνση της Ρωσίας
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προηγουμένως επικρίνει την πολιτικοποίηση του αμερικανικού δολαρίου, υποστηρίζοντας ότι η χρήση του για πολιτικούς σκοπούς από την Ουάσινγκτον υπονομεύει τη θέση του ως αποθεματικού νομίσματος. Ως εναλλακτική, τόνισε τη σημασία των κρυπτονομισμάτων, αναφέροντας ότι κανένας παγκόσμιος φορέας δεν μπορεί να ρυθμίσει το bitcoin. Οι δηλώσεις αυτές υποδηλώνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της.
Το μέλλον των διεθνών πληρωμών
Η Ρωσία, ως μία από τις παγκόσμιες ηγέτιδες χώρες στην εξόρυξη bitcoin, φαίνεται να ενισχύει τη στρατηγική της για τη χρήση κρυπτονομισμάτων στις διεθνείς πληρωμές. Αυτή η κίνηση δεν εξυπηρετεί μόνο την υπέρβαση των κυρώσεων, αλλά ενδεχομένως καθορίζει και το μέλλον των συναλλαγών σε μια ψηφιακή εποχή που εξελίσσεται ραγδαία.