Η THEON International κατακτά νέα ύψη στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία

Η ελληνική εταιρεία ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά με νέες σημαντικές συμφωνίες

Η THEON International συνεχίζει την ανοδική της πορεία στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την είσοδό της στο Euronext Amsterdam, η εταιρεία βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση του φιλόδοξου επενδυτικού της σχεδίου.

Η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της THEON, ενέκρινε πρόσφατα μια νέα μεγάλη παραγγελία συστημάτων νυχτερινής όρασης, ενισχύοντας σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κρίστιαν Χατζημηνά, οι συνολικές νέες παραγγελίες για το 2024 ξεπερνούν τα 510 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας ένα ισχυρό υπόβαθρο για περαιτέρω ανάπτυξη.

«Η επέκταση της σύμβασης του ΟCCAR, η οποία έλαβε χώρα νωρίτερα από το αναμενόμενο, υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία της νυχτερινής όρασης για τις στρατιωτικές δυνάμεις», συμπληρώνει ο κ. Χατζημηνάς. Η THEON έχει προβεί σε ενέργειες προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω τις παραγγελίες λυχνιών από την Exosens για το 2026 και μετά, ως μέρος της μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας ΤΗΕΟΝ-Exosens για τα έτη 2025-2027. Η λήψη νέων παραγγελιών αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος.

Σημειωτέον ότι οι μετοχές της THEON International εισήχθησαν στο Euronext του Αμστερνταμ στις 7 Φεβρουαρίου του 2024 προκειμένου να εξασφαλιστούν κεφάλαια για την ανάπτυξή της και την περαιτέρω επέκτασή της μέσω εξαγορών κατασκευαστών προϊόντων τα οποία βρίσκονται σε όμορες αγορές, καθώς και εταιρειών που προμηθεύουν σημαντικά απάρτια στην προμηθευτική αλυσίδα.

Ήδη η εταιρεία προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην απόκτηση του 60% του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του γερμανικού ομίλου κατασκευής εξειδικευμένων αισθητήρων ενίσχυσης φωτός για συστήματα νυχτερινής όρασης Harder Digital έναντι 34 εκατ. ευρώ. «Η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ομίλου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της THEON επιτυγχάνοντας την ενσωμάτωση του γερμανικού ομίλου εταιρειών στην παραγωγική της διαδικασία, την καθετοποίηση της κατασκευής των προϊόντων της και τη διασφάλιση της εφοδιαστικής της αλυσίδας», λέει ο κ. Χατζημηνάς.

Σε συνέχεια της εξαγοράς αυτής, η THEON αποφάσισε τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας στη Νότια Κορέα διευρύνοντας την παρουσία της στην Απω Ανατολή. «Το επόμενο βήμα της εταιρείας στην Ευρώπη στον τομέα των υποδομών είναι η δημιουργία στη Δανία ενός κέντρου συντήρησης των προϊόντων της για τους περιφερειακούς πελάτες της», συνεχίζει ο κ. Χατζημηνάς, προσθέτοντας πως «η εταιρεία παράλληλα επενδύει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων βασισμένων σε πλατφόρμες (οπτο-ηλεκτρονικά αναρτώμενα επί οχημάτων, πλοίων, drones κ.λπ.)».

«Επιπλέον ποσό 10 εκατ. ευρώ επενδύθηκε πρόσφατα στην αγορά τεχνογνωσίας από εξωτερικό συνεργάτη προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέλιξη των προϊόντων αυτών, ολοκληρωμένη σειρά των οποίων θα παρουσιαστεί στις αγορές στις αρχές του 2026», λέει ο κ. Χατζημηνάς. Υπογραμμίζει δε τη στρατηγική απόφαση διαρκούς ενίσχυσης του Τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης με την πρόσληψη νέων μηχανικών.

«Από τα 40 άτομα προσωπικό που είχαμε πρόσφατα σε αυτό το τμήμα, σήμερα έχουμε πάνω από 60 άτομα, με στόχο να φτάσουμε τα 80 μέχρι το τέλος του 2025», λέει. Εξάλλου, για την αμυντική βιομηχανία αυτή είναι μια εποχή αρκετά ευνοϊκή. «Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ακόμη και εάν, όπως όλοι ευχόμαστε, τερματιστούν σύντομα, αποδεικνύουν ότι ο κόσμος μας είναι λιγότερο ασφαλής απ’ ό,τι θα ελπίζαμε», σχολιάζει ο κ. Χατζημηνάς.

«Το γεγονός ότι η Ευρώπη υποεπένδυε στην άμυνα τα τελευταία 30 χρόνια και η πρόσφατη εκλογική επικράτηση Τραμπ στις ΗΠΑ συνηγορούν στη σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών τα επόμενα χρόνια.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αύξηση του ποσοστού επί του ΑΕΠ που θα πρέπει να δαπανούν οι χώρες του ΝΑΤΟ για την άμυνά τους από το 2% που είναι σήμερα ο στόχος της Συμμαχίας να ανέβει στο 3%.  Η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί πάνω σε μια κοινή αμυντική πολιτική και παράλληλα να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία στηρίζοντας τους Ευρωπαίους πρωταθλητές που θα προκύψουν μέσα από μια διαδικασία συγχωνεύσεων και χρηματοδοτώντας με σύγχρονα και ευέλικτα εργαλεία, όπως εγγυημένα αμυντικά ομόλογα», τονίζει.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Κρίστιαν Χατζημηνάς, προειδοποιεί για τις επικείμενες τεκτονικές αλλαγές στην παγκοσμιοποίηση και καλεί την Ελλάδα να προετοιμαστεί. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που αναδύονται, ο κ. Χατζημηνάς παρουσιάζει μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις για την επαναβιομηχάνιση της χώρας.

«Η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική, χωρίς να επιβαρυνθεί δημοσιονομικά», τονίζει ο κ. Χατζημηνάς. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την ίδρυση ενός ειδικού επιτελείου, το οποίο θα συνεργαστεί στενά με τον ιδιωτικό τομέα για τον συντονισμό των προσπαθειών επαναβιομηχανοποίησης.

Οι έξι προτάσεις του κ. Χατζημηνά:

Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης: Μια πιο αποτελεσματική δικαιοσύνη θα ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα προσελκύσει επενδύσεις.
Μείωση του μη μισθολογικού κόστους: Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ειδικά για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε νέες δεξιότητες, θα ενθαρρύνει την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Μειωμένη φορολογία επιχειρήσεων: Ένα πιο φιλικό φορολογικό περιβάλλον θα δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και να αναπτυχθούν.
Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου: Η σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου θα βελτιώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα ενθαρρύνει τις νέες επενδύσεις.
Επιτάχυνση των αποσβέσεων: Η μείωση του χρόνου απόσβεσης των επενδύσεων σε παραγωγικό εξοπλισμό θα καταστήσει τις επενδύσεις πιο ελκυστικές.
Συντονισμός των υπουργείων: Ένας αποτελεσματικός συντονισμός των υπουργείων θα εξασφαλίσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ