Τα σχέδια για το μέλλον του εξηλεκτρισμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Το Clean Industrial Deal προωθεί τη μετάβαση σε βιώσιμες πρακτικές, με στοχευμένες συνεργασίες, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε.

Στις αρχές του 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κοινοποιήσει ένα νέο σχέδιο, που ονομάζεται Clean Industrial Deal. Αυτό το σχέδιο έχει σαν στόχο να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να παραμείνουν ανταγωνιστικές και την ίδια στιγμή να γίνουν πιο «πράσινες», ακολουθώντας τους στόχους που έθεσε η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. πριν από μερικά χρόνια. Η χρήση περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με καθαρές πηγές ενέργειας όπως οι ανανεώσιμες πηγές, το πράσινο υδρογόνο ή ακόμα και η πυρηνική ενέργεια που ήδη χρησιμοποιείται σε μερικές περιοχές, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιβλαβών αερίων που απελευθερώνονται στον αέρα. Αυτό είναι σημαντικό για την Ευρώπη να επιτύχει τον στόχο της να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πρότεινε ορισμένες ιδέες για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Πιστεύουν ότι θα ήταν καλό για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν, να διευκολύνουν τις εταιρίες να λαμβάνουν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, να μειώσουν το κόστος χρήσης νέων τεχνολογιών και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις με κανόνες και κανονισμούς.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Η έκθεση του WEF προτείνει ορισμένες στρατηγικές που θα βελτιώσουν τις προοπτικές εξηλεκτρισμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και θα μειώσουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους. Πρώτον, η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό περιφερειακό όραμα μεταξύ των ενδιαφερομένων, που θα δώσει θετική ώθηση στην προετοιμασία και ανάπτυξη κοινών σχεδίων δράσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα πρέπει να επεκταθούν διάφοροι μηχανισμοί χρηματοδότησης, όπως στοχευμένες επιχορηγήσεις ή ευκαιρίες συνεπένδυσης, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι υιοθέτησης και κοινής χρήσης νέων τεχνολογιών. Αυτό θα μπορούσε, επίσης, να υποστηριχθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι αναπτυξιακές τράπεζες, οι οποίες θα παρέχουν οικονομική στήριξη και θα μειώνουν τους επενδυτικούς κινδύνους. Μια άλλη πρόταση είναι η ανάπτυξη επικυρωμένων μοντέλων χρηματοδότησης για επενδύσεις ηλεκτροκίνησης. Αυτά τα μοντέλα θα περιλαμβάνουν ορισμένα χρήσιμα δεδομένα, όπως τιμές ενέργειας, κόστος άνθρακα, διαθέσιμη χωρητικότητα δικτύου και κινδύνους εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία θα επικυρώνονταν από τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες, επιταχύνοντας έτσι τις επενδυτικές αποφάσεις. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναπτυχθεί μια «αγορά» ηλεκτροκίνησης, η οποία θα περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ένα «οικοσύστημα» προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων διάφορων κατασκευαστών και παρόχων υπηρεσιών εγκατάστασης και συντήρησης. Αυτό το εξειδικευμένο «οικοσύστημα» θα βοηθήσει τις βιομηχανικές εταιρίες να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης και αξιόπιστους προμηθευτές, διευκολύνοντας έτσι τις επενδύσεις και τις αποφάσεις αγορών. Το κύριο εμπόδιο στη διαδικασία ηλεκτροδότησης κάθε βιομηχανικής επιχείρησης είναι το υψηλό αρχικό κόστος κεφαλαίου. Ως εκ τούτου, ορισμένες στρατηγικές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μετριαστεί αυτό το εμπόδιο. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα εργαλεία, τα οποία θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια και θα προσελκύσουν επενδυτές που εμπλέκονται στον τομέα των υποδομών.

Στήριξη με κίνητρα και επιβραβεύσεις

Φυσικά για να γίνει όλο αυτό ελκυστικό είναι απαραίτητο να υπάρξει και σύστημα επιβράβευσης για τις βιομηχανικές εταιρίες που ηλεκτρίζουν τις δραστηριότητές τους και μειώνουν τις εκπομπές τους. Αυτές οι εταιρίες θα μπορούσαν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους ως «πράσινα» και να εξασφαλίσουν premium τιμές, που θα αντιστάθμιζε το κόστος των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών που έχουν υιοθετήσει, βοηθώντας στην πληρωμή της επένδυσης. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και ανάπτυξη της σωστής πελατειακής βάσης. Επιπλέον, η υποστήριξη των βιομηχανικών επιχειρήσεων είναι επίσης απαραίτητη σε ρυθμιστικό επίπεδο. Η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στην οδηγία για τη φορολογία της ενέργειας, οι οποίες, εάν εγκριθούν, θα φορολογούν τα καύσιμα με βάση την ενεργειακή τους απόδοση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και όχι τον όγκο τους. Επιπλέον, οι φόροι στην ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να μειωθούν. Αυτές οι αλλαγές θα καταστήσουν την ηλεκτροκίνηση πιο ελκυστική και θα αυξήσουν το κόστος των επιλογών που υπάρχουν επί του παρόντος. Παράλληλα, προτείνεται η επέκταση της οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές. Αυτή η οδηγία απαιτεί τη χρήση των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών για την τήρηση των κανονιστικών ορίων για τη βιομηχανική ρύπανση. Στο μέλλον θα μπορούσε να επεκταθεί για να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα τεχνολογιών ηλεκτροδότησης και να απομακρυνθεί από την τρέχουσα εστίαση με τις αντλίες θερμότητας ανάκτησης θερμότητας. Συμπερασματικά με τις ρυθμιστικές προτάσεις προτείνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστεί στενά με τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τα δίκτυα της Ε.Ε. που δημοσιεύτηκε το 2023, για να διασφαλίσει ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για δίκτυα στην Ενωση ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και διευκολύνει την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας. Η εφαρμογή των μέτρων που περιγράφονται στην έκθεση του WEF θα δώσει «αέρα» στον εξηλεκτρισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, θα μειώσει τους επιχειρηματικούς κινδύνους και τον δισταγμό για την υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη. Η οικονομικά βιώσιμη ηλεκτροδότηση θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της «πληγείσας» βιομηχανίας στην Ευρώπη, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στόχων είναι, σε τελική ανάλυση, και καθήκον του Clean Industrial Deal, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προβλήματα και προκλήσεις…

Υπάρχουν ορισμένες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη όταν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική ενέργεια στα εργοστάσια. Πρώτον, δεν υπάρχει πάντα αρκετή καθαρή ενέργεια διαθέσιμη και μερικές φορές είναι δύσκολο για τα εργοστάσια να συνδεθούν στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό καθιστά δύσκολο γι’ αυτούς να στραφούν σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Επίσης, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξουν πολύ και είναι συχνά αρκετά υψηλές, γεγονός που καθιστά λιγότερο ελκυστικό για τις εταιρίες να κάνουν αυτήν την αλλαγή. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τις εταιρίες να βρουν χρήματα για να πληρώσουν γι’ αυτά τα νέα έργα ηλεκτρικής ενέργειας. Τα επιτόκια είναι υψηλά και δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μοιραστούν τους κινδύνους, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την εύρεση χρηματοδότησης. Τέλος, πολλές εταιρίες διστάζουν να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί αρκετά. Ανησυχούν ότι αυτές οι νέες ιδέες μπορεί να μη λειτουργούν καλά ή να κοστίζουν πάρα πολύ, γι’ αυτό προτιμούν να παραμείνουν σε αυτό που ξέρουν.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ