Κρυπτονομίσματα: Νέοι κανονισμοί για την προστασία των επενδυτών

Ο νέος κανονισμός αποσκοπεί στο να επιτρέπει την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα, χωρίς να παραβλέπεται η ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με αυτά.

Από τις 30 Δεκεμβρίου 2024, τέθηκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός 2024/1114 για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (Markets in Crypto-Assets – MiCA), που στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα και στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο νέος κανονισμός αποσκοπεί στο να επιτρέπει την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα, χωρίς να παραβλέπεται η ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με αυτά.

Βασικά χαρακτηριστικά του Κανονισμού MiCA

Ο κανονισμός καλύπτει τρεις βασικές κατηγορίες κρυπτοστοιχείων:

  • Κρυπτοστοιχεία με αναφορά σε επίσημο νόμισμα (μάρκες ηλεκτρονικού χρήματος), που στοχεύουν στη διατήρηση της αξίας τους σε σταθερό επίπεδο.
  • Κρυπτοστοιχεία με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία ή συνδυασμό αξιών, όπως είναι τα νομίσματα που συνδέονται με άλλες αξίες.
  • Κρυπτοστοιχεία εκτός των δύο προηγούμενων κατηγοριών.

Κάθε κατηγορία κρυπτονομισμάτων υπόκειται σε διαφορετικές ρυθμίσεις που αφορούν τους εκδότες και τους επενδυτές. Ο κύριος στόχος είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και της προστασίας των επενδυτών, καθώς και η ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Μέτρα προστασίας των επενδυτών

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που εισάγονται είναι η υποχρέωση των εκδοτών κρυπτονομισμάτων να παρέχουν στους επενδυτές πλήρη και κατανοητή ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκδότες είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν μία λευκή βίβλο, η οποία θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το νομικό καθεστώς του εκδότη, τις προσφερόμενες δημόσιες προσφορές κρυπτοστοιχείων, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κατόχων, και τους κινδύνους που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα. Εάν η «λευκή βίβλος» δεν εκδοθεί ή περιλαμβάνει παραπλανητικές ή ασαφείς πληροφορίες, η προσφορά κρυπτοστοιχείων θα απαγορεύεται.

Επιπλέον, οι εκδότες κρυπτοστοιχείων πρέπει να διασφαλίζουν την εξαργυρώσιμη αξία των νομισμάτων τους, εφόσον αυτά συνδέονται με επίσημο νόμισμα, ενώ πρέπει να εγγυώνται στους κατόχους τη δυνατότητα εξαργύρωσης ανά πάσα στιγμή στην ονομαστική αξία του νομίσματος.

Εποπτικές αρχές και ποινικές διατάξεις

Σύμφωνα με τον Κανονισμό MiCA, για τη ρύθμιση και εποπτεία των κρυπτονομισμάτων, ορίζονται οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, που περιλαμβάνουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος, ανάλογα με την περίπτωση. Ο κανονισμός επίσης εισάγει ποινικές διατάξεις για την παράνομη δραστηριότητα στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να περιοριστούν οι παραβατικές συμπεριφορές.

Στρατηγικές για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Για την αποφυγή κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από τις διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων και τη χρήση τους ως «αποθετήρια αξίας», ο κανονισμός επιβάλλει στους εκδότες να διατηρούν αποθεματικά περιουσιακών στοιχείων. Τα αποθεματικά αυτά πρέπει να αντιστοιχούν στους κινδύνους που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα, με περιορισμούς στη χρήση τους και την υποχρέωση να επενδύονται σε ασφαλή, ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Στρατηγικές φορολόγησης και προστασίας των επενδυτών

Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς, προχωρά στην υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για την προστασία των επενδυτών και την ενίσχυση του νομικού πλαισίου. Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα, προβλέπει την εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, αναγνωρίζοντας τα ως επενδυτικά προϊόντα. Επίσης, η δημιουργία αρμόδιων εποπτικών αρχών για τα κρυπτονομίσματα και η εισαγωγή ποινικών κυρώσεων για παράνομες δραστηριότητες ενισχύει την ασφάλεια στον τομέα.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο του Κανονισμού που έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/el/TXT/?uri=CELEX:32023R1114

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ