Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, δημιουργεί νέες πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον κίνδυνο να μην επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Η ανάγκη για LNG στην Ευρώπη
Από την αρχή του 2025, οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί περαιτέρω, καθώς οι παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας διακόπηκαν μετά τη λήξη της συμφωνίας. Εν μέσω αυξημένων αναγκών για θέρμανση λόγω του ψυχρού καιρού, τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντλούνται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2018. Συγκεκριμένα, η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει υποχωρήσει κάτω από το 70%, σημειώνοντας μείωση κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες του επόμενου χειμώνα, η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισαγάγει έως και 10 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, ποσότητα 10% μεγαλύτερη από το 2024. Ωστόσο, οι περιορισμένες επιλογές προμηθευτών και η αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία αναμένεται να εκτοξεύσουν τις τιμές του LNG, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει ενδεχόμενη ενεργειακή έλλειψη.
Η επίδραση στην αγορά LNG
Η αύξηση της ζήτησης και η μείωση των αποθεμάτων προκαλούν ήδη έντονο ανταγωνισμό για τις προμήθειες LNG. Οι τιμές στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο είναι κατά 45% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και τα συμβόλαια διαπραγματεύονται σε τριπλάσια επίπεδα από πριν την ενεργειακή κρίση. Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και η Νότια Αμερική πλήττονται ιδιαίτερα, καθώς η υψηλή ζήτηση και οι αυξήσεις στις τιμές περιορίζουν τις δυνατότητές τους για πρόσβαση σε LNG.
Η στρατηγική των ΗΠΑ και άλλων προμηθευτών
Η αγορά LNG στρέφεται ολοένα και περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αναμένεται να αυξήσουν τις εξαγωγές LNG το 2025 κατά περίπου 15%. Η αμερικανική παραγωγή ενέργειας μπορεί να αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Παράλληλα, οι προμήθειες από τη Ρωσία παραμένουν αμφίβολες λόγω των κυρώσεων, με τα μεγάλα έργα όπως το Arctic LNG 2 να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις.
Η κατάσταση στην Ασία και τις υπόλοιπες αγορές
Η Ασία, παρά τη μειωμένη ζήτηση λόγω ήπιου καιρού, αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά, καθώς οι εισαγωγείς της Κίνας και άλλων χωρών περιορίζουν τις αγορές τους. Αυτό δημιουργεί περιθώρια για την Ευρώπη, η οποία εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και επωφελείται από την προσωρινή χαλάρωση της ζήτησης στην Ασία.
Προοπτικές για το μέλλον
Από το 2026, αναμένεται ότι οι νέες εγκαταστάσεις παραγωγής LNG, κυρίως στις ΗΠΑ και το Κατάρ, θα προσφέρουν νέα δυναμική στην παγκόσμια αγορά. Η ανάπτυξη των έργων αυτών θα μπορούσε να φέρει τη σταθερότητα στην αγορά, ανακουφίζοντας την Ευρώπη και άλλες περιοχές από τις αυξημένες πιέσεις.