Ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, ωστόσο το μερίδιο των συνολικών επενδύσεων δεν εμφανίζει τάση ανάκαμψης, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
«Το μερίδιο των συνολικών επενδύσεων δεν εμφανίζει τάση ανάκαμψης, η επιστροφή του συγκεκριμένου μεριδίου στα προ κρίσης επίπεδα είναι συμβατή με ποσοστιαίους ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων τουλάχιστον 10%», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της τελευταίας αναθεώρησης του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας, το 2014 θα αποτελέσει το πρώτο έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη Eurobank, οι συνολικές επενδύσεις αποτελούν ένα κρίσιμο μέγεθος για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεσοπρόθεσμα επιβαρύνονται από την αδυναμία ή την καθυστέρηση εφαρμογής των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
«Με δεδομένο ότι οι ασκούντες την οικονομική πολιτική έχουν θέσει ως στόχο τη δημιουργία ενός ελληνικού υποδείγματος οικονομικής μεγέθυνσης το οποίο να στηρίζεται στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, ένα εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Ποιος είναι ο ποσοστιαίος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων, για τα επόμενα 5, 7 ή 10 χρόνια, ο οποίος να είναι συμβατός με την επιστροφή του αντίστοιχου μεριδίου στα επίπεδα που βρισκόταν το 2007 (26,8%) λαμβάνοντας υπόψη ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξάνεται με ρυθμούς της τάξης του 3%, 3,5% ή 4%;», αναφέρεται στο δελτίο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, αν μέσα στα επόμενα 5, 7, ή 10 χρόνια η ελληνική οικονομία ανακάμψει, τότε οι συνολικές επενδύσεις θα πρέπει προσεγγιστικά να αυξάνονται τουλάχιστον με ρυθμούς της τάξης του 10% έτσι ώστε η σύνθεση του ΑΕΠ – αναφορικά με το μερίδιο των επενδύσεων – να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, για έναν χρονικό ορίζοντα 5 ετών, με ποσοστιαίο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3%, το μερίδιο των συνολικών επενδύσεων επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα με έναν σταθερό ρυθμό αύξησης των επενδύσεων της τάξης του 16,30%.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία αναθεώρηση του 2ΠΣΕΟ ο μέσος ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ για την περίοδο 2014-2019 είναι περίπου 2,8%. Όσο διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας τόσο χαμηλότερος γίνεται ο αναγκαίος σταθερός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων. Είναι εμφανές ότι ισχύει η αντίστροφή σχέση με τον ποσοστιαίο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Δηλαδή, όσο πιο υψηλός είναι ο συγκεκριμένος ρυθμός τόσο πιο υψηλός θα πρέπει να είναι ο ποσοστιαίος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων έτσι ώστε το μερίδιο τους να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.
«Με βάση την παραπάνω ανάλυση γίνεται αντιληπτό ότι ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας προς την πλευρά των επενδύσεων και των εξισορροπημένων εμπορικών ισοζυγίων χρειάζεται χρόνο και υψηλούς ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων», επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank.