Οι ισχυρές κυρίες του ελληνικού επιχειρείν

Η παρουσία των γυναικών στην ελληνική οικονομία δεν είναι, κατά γενική ομολογία, αυτή που θα έπρεπε, αλλά υπάρχουν παρουσίες οι οποίες ξεχωρίζουν

Μαρία Αγγελικούση και η Μαριάννα Λάτση ηγούνται μιας «χρυσής» λίστας, που περιλαμβάνει δραστηριότητες και επενδύσεις… θηλυκού γένους σε όλους τους κλάδους αιχμής.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Η παρουσία των γυναικών στην ελληνική επιχειρηματικότητα δεν είναι, κατά γενική ομολογία, αυτή που θα έπρεπε. Κάτι το οποίο αφορά κυρίως τις θέσεις ευθύνης σε μεγάλους ομίλους ποσοτικά. Σε αριθμό στελεχών, δηλαδή. Πρόκειται, όμως, για ένα από τα ανδρικά «κάστρα» που έχουν πέσει ουσιαστικά προ πολλού, καθώς, αν και λιγότερες, οι ισχυρές κυρίες του ελληνικού επιχειρείν δηλώνουν ένα πολύ ηχηρό «παρών» σε σύγκριση με το παρελθόν. Σε ηγετικούς ρόλους διοικητικά, αλλά και ως μέτοχοι ταυτόχρονα, δίνουν τη «μάχη» τους σε όλα τα μέτωπα. Σε διάφορα επίπεδα και σχεδόν σε… όλους τους κλάδους της αγοράς.

Από τον εφοπλιστικό τομέα, στην κορυφή της λίστας φιγουράρει η καπετάνισσα του Ομίλου Angelicoussis Shipping Μαρία Αγγελικούση και πλουσιότερη όλων μεταξύ των Ελλήνων billionaires στην ιεραρχία της «χρυσής» λίστας τους «Forbes», με περιουσία ύψους 6,4 δισ. δολ.

Επειτα από τον θάνατο του πατέρα της Γιάννη Αγγελικούση, πριν από 3,5 χρόνια, ανέλαβε να κρατήσει το τιμόνι μιας «αυτοκρατορίας των θαλασσών», με στόλο 187 καραβιά (τον μεγαλύτερο βάσει αξίας στον κόσμο), αν συμπεριληφθούν και τα υπό ναυπήγηση σκαριά, αποτελούμενο από πετρελαιοφόρα, πλοία μεταφοράς υγρού φυσικού αερίου και ξηρού χύδην φορτίου, ως ιδιοκτήτρια και CEO της Νο1 ναυτιλιακής εταιρίας ελληνικών συμφερόντων και το κάνει με επιτυχία.

Αν και πτυχιούχος της Ιατρικής από το Cambridge University, με θητεία στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, εντάχθηκε στις οικογενειακές business από το 2008, όταν στράφηκε στη ναυτιλία. Στο ενεργητικό της πιστώνονται σημαντικά deals, όπως η πρόσφατη εξαγορά της Altera Shuttle Tankers (AST), με τίμημα 2,16 δισ. δολ.

Από τον εφοπλιστικό χώρο άλλα «βαριά» ονόματα είναι η Αγγελική Φράγκου, η Σεμίραμις Παληού και η πρώτη πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού.
Κυρίαρχη προσωπικότητα, αυτονόητα, στον επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο στην Ελλάδα είναι μία άλλη δισεκατομμυριούχος, η Μαριάννα Λάτση. Με όχημά της το Latsco Family Office, η Ελληνίδα φιλάνθρωπος επιδίδεται σε ένα «κρεσέντο» επενδύσεων, από την τεχνολογία, την κυβερνοασφάλεια και τις startups, μέχρι τα τρόφιμα, τις κατασκευές, το real estate, τις παραχωρήσεις έπειτα από το deal με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το 10% της Αττικής Οδού και τη ναυτιλία. Από τα highlights της κυρίας Λάτση, η περιουσία της οποίας, σύμφωνα με το «Forbes», υπολογίζεται πλέον σε 1,8 δισ. δολ., η αποεπένδυση από τη neobank Viva Wallet, με την πώληση μειοψηφικού ποσοστού στον αμερικανικό κολοσσό της JP Morgan, με περίπου 10πλάσια υπεραξία έναντι της αρχικής της επένδυσης, όπως συνέβη και με τους άλλους πρώην μετόχους μειοψηφίας.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, FUNDS, ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑ

Από έναν άλλο κλάδο αιχμής της ελληνικής οικονομίας, τη βιομηχανία, ξεχωρίζουν ονόματα γυναικών επιχειρηματιών σε διάφορους επιμέρους τομείς της, όπως είναι η γαλακτοβιομηχανία, η αρτοβιομηχανία και η παραγωγή τεχνητής ξυλίας.
Η Μαίρη Χατζάκου θεωρείται η «σιδηρά κυρία» της μεγαλύτερης βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας γάλακτος και μιας από τις σημαντικότερες εταιρίες τροφίμων της χώρας. Η πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΜΕΒΓΑΛ απέσπασε μάλιστα το Βραβείο Επιχειρηματικής Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού της EY, Ελληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2023 και αντίστοιχη διάκριση στα βραβεία «Ελληνικη Αξία 2024» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ιωάννα Παπαδοπούλου ηγείται μιας από ιστορικότερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, της… υπεραιωνόβιας μπισκοτοποιίας «Παπαδοπούλου», ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλός της, ενώ ακόμα μία περίπτωση είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε φορέα επιχειρηματικότητας με την εμβέλεια του ΣΒΕ, η Λουκία Σαράντη, με μακρά διοικητική πορεία στη βιομηχανία ξύλου Ακρίτας, όπου διατηρεί παράλληλα την ιδιότητα της προέδρου.

Στον ταχέως ανερχόμενο κλάδο της τεχνολογίας από τα γεγονότα της χρονιάς ήταν η εμφατική είσοδος της Σοφίας Σωτηράκου στην εισηγμένη εταιρία πληροφορικής Q&R, όπου είναι η πρόεδρος και μεγαλομέτοχός της (με μερίδιο 32%). Σύζυγος του εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, προέρχεται και εκείνη από επιχειρηματική οικογένεια, με πολύχρονη δραστηριότητα σε διαφορετικούς τομείς. Πέραν της μακράς και σημαντικής παρουσίας της ίδιας και της οικογένειάς της στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, μέσω πλοιοκτησίας και διαχείρισης ποντοπόρων πλοίων, όπως αναφέρεται εκ μέρους της Q&R, η κυρία Σωτηράκου έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των υπηρεσιών υγείας μέσω της κλινικής «Αγιος Παντελεήμων», η οποία ανήκε στην οικογένειά της έως την πώλησή της το 2001, καθώς και στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων. Η εκτεταμένη δραστηριοποίησή της με τους τομείς αυτούς, σημειώνεται ακόμα, «της έχει προσφέρει πολύτιμη εμπειρία στην εν γένει επιχειρηματική διοίκηση και διαχείριση, καθώς και στον σχεδιασμό επιχειρηματικής στρατηγικής».

Η Νέλλη Κάτσου, αδελφή του φαρμακοβιομήχανου Βασίλη Κάτσου, διατηρεί ενεργό ρόλο στις επενδυτικές δραστηριότητες του family fund VNK Capital στη «μετά Pharmathen εποχή», οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη μετοχική συμμετοχή στη Lamda Development, άρα και στο mega project του Ελληνικού, τις υπηρεσίες υγείας, το real estate, τα τρόφιμα, την τεχνολογία, τον φαρμακευτικό κλάδο κ.λπ. Η πώληση της φαρμακοβιομηχανίας σε δύο «φάσεις» απέφερε υψηλή ρευστότητα στην οικογένεια Κάτσου, μέσω της οποίας αξιοποιεί σειρά επενδυτικών ευκαιριών στα πεδία του επιχειρηματικού ενδιαφέροντός της…

Στη… θηλυκή «dream team» της ελληνικής επιχειρηματικότητας περίοπτη θέση καταλαμβάνει και η Ηρώ Βαχάρη, η οικογένεια της οποίας διατηρεί εδώ και δεκαετίες την εμπιστοσύνη της ελβετικής κατασκευάστριας πολυτελών ρολογιών Rolex για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των διάσημων και πανάκριβων status symbol ρολογιών της. Στην προηγούμενη χρήση, η Rolex Ελλάς άγγιξε έναν… τριψήφιο τζίρο σε εκατομμύρια ευρώ και προσδοκά διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων από την άνοδο του τουρισμού υψηλού εισοδήματος στη χώρα.

Με θεσμικό ρόλο ξεχωρίζει από τη λίστα των ισχυρών κυριών του ελληνικού επιχειρείν και η μέχρι πρότινος πρόεδρος και νυν Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του UN Global Compact Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου. Με πλούσια επιχειρηματική πορεία και θέσεις ευθύνης σε μεγάλους ομίλους είναι, μεταξύ άλλων, εκλεγμένη πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.

Η Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου ως επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής σιτηρών και ελαίων, αλλά και νωρίτερα επί σειρά ετών ως πρόεδρος του Συνδέσμου ICC World Business Women Initiative, επίσης, ανήκει στη λίστα.

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΚΥΣ ΣΑΦΡΑ
Η «χρυσή» κληρονόμος και το «φλερτ» με την τράπεζα του Σ. Λάτση

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, Δεκέμβριο του 2020, η Βίκυ Σάφρα μπήκε ξαφνικά στη ζωή των… συμπατριωτών της, Ελλήνων, έπειτα από ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Τον θάνατο του συζύγου της, Βραζιλιάνου άλλοτε μεγαλοτραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα. «Χρυσή» κληρονόμος από τότε, μαζί με τα τέσσερα παιδιά της, φιγουράρει στη λίστα των billionaires του πλανήτη, με οικογενειακή περιουσία ύψους 17,7 δισ. δολ., τα μισά εκ των οποίων πιστώνονται στους δικούς της λογαριασμούς. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη ως Βίκυ Εσκενάζυ-Σαρφάτη, μετανάστρια στη Λατινική Αμερική πριν από δεκαετίες, με διπλή υπηκοότητα σήμερα, ελληνική και βραζιλιάνικη, ζει κυρίως στην Ελβετία, χωρίς να αποκόπτει ποτέ τους δεσμούς της στην Ελλάδα.

Από τα κεντρικά πρόσωπα μιας επιχειρηματικής «αυτοκρατορίας» με πολλά παρακλάδια, μεταξύ άλλων, και στην αγορά ακινήτων, η 72χρονη δισεκατομμυριούχος φέρεται ότι έχει εκφράσει την επιθυμία να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά ή επενδυτικά και στην ελληνική αγορά, στον τραπεζικό κλάδο, ενώ κατά μια φημολογία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πρόσφατο παρελθόν (συγκεκριμένα από το περασμένο καλοκαίρι), μέσω του ομίλου που η ίδια ελέγχει J. Safra Sarasin, για την ελβετική τράπεζα EFG (European Financial Group) Bank του Σπύρου Λάτση, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη στην πράξη ένα τέτοιο σενάριο. Ποτέ μη λες ποτέ, όμως… Ειδικά για ένα επιχειρηματικό «φλερτ» το οποίο δεν έχει ούτε διαψευστεί!

Ο ένας από τους γιους της, ο Αλμπέρτο Σάφρα, είχε μηνύσει την οικογένειά του, με την κατηγορία ότι μειώθηκε με υπαιτιότητά της, με παράνομο τρόπο, το μερίδιό του στη Safra National Bank, η υπόθεση απορρίφθηκε τον Μάρτιο του 2024. Η δικαστική διαμάχη των Σάφρα απασχόλησε τα διεθνή media και την παγκόσμια τραπεζική αγορά επί μήνες. Κάποια στιγμή το μέτωπο φάνηκε να κλείνει, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει αν αυτό είναι οριστικό ή αν σιγοκαίει η φωτιά.

Η «δυναστεία» των Σάφρα γιγαντώθηκε με την πάροδο 180 ετών. Οι «ρίζες» τους κρατούν από το Χαλέπι της Συρίας, όπου το πολύ μακρινό 1840 ιδρύθηκε η Safra Freres & Cie, με αντικείμενό της τη χρηματοδότηση των καραβανιών από καμήλες που στήριζαν το εμπόριο από τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΕΛΕΝΑ ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΟΥ: ΣΕ ΑΛΛΟ LEVEL
Η «βασίλισσα των hedge funds», το ιστιοφόρο των 50 εκατ. δολ. και το μπάσκετ

Σε άλλο level κινείται άλλη μια πανίσχυρη οικονομικά ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και επενδυτής, χωρίς άμεση σχέση, ωστόσο, με το εγχώριο «γίγνεσθαι». Η επονομαζόμενη και ως «βασίλισσα των hedge funds» και μία από τις 50 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο, η βαθύπλουτη Ελενα Αμβοσιάδου, όπως και η Βίκυ Σάφρα, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη η ιδρύτρια της IKOS Asset Management Ltd. έγινε, μεταξύ πολλών άλλων, ιδιοκτήτρια του πιο σύγχρονου ιστιοφόρου του κόσμου, του πασίγνωστου «Γεράκι» της Μάλτας, που φέρεται ότι πουλήθηκε αργότερα με τίμημα άνω των 50 εκατ. δολ. Η «σιδηρά κυρία» του χρηματοοικονομικού τομέα λέγεται, μάλιστα, ότι κάποια ημέρα βρέθηκε στις VIP θέσεις του κλειστού γηπέδου μπάσκετ «Nick Gallis Hall» για να παρακολουθήσει αγώνα του Αρη, ως προσκεκλημένη παράγοντα της ομάδας…

Αλλες χαρακτηριστικές παρουσίες στη μεγάλη λίστα είναι η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank και πρώτη γυναίκα CEO σε ελληνική τράπεζα, η φαρμακοβιομήχανος Ιουλία Τσέτη της Uni Pharma – Intermed S.A., η πρόεδρος της αλυσίδας Σκλαβενίτης Μαρία Σκλαβενίτου, η αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest Εφη Κουτσουρέλη, η Ελένη Μπαθιανάκη του νεοσύστατου fund Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR, με υπό διαχείριση κεφάλαια 180 εκατ. ευρώ και επενδύσεις σε ελληνικές, μη εισηγμένες, αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρίες, η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντριας τη Google για τη ΝΑ Ευρώπη, η Ζήνα Μαυροειδή του online σούπερ μάρκετ e-fresh, η Μυρτώ Σάλλα, της οινοποιητικής επιχείρησης Semeli, η Δήμητρα Κατσαφάδου, των βιολογικών καλλυντικών La Vie En Rose, η άλλοτε ισχυρή κυρία της Ελαΐς Unilever Ελλάς Ηρώ Αθανασίου κ.ά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 10/1/2025)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ