Με την ολοκλήρωση της εναρκτήριας συνάντησης την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε επίσημα η υλοποίηση του έργου «CADMUS», μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ και συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη, συντονίζεται από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας της Ελλάδας.
Με τη συμμετοχή φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία και Κροατία), το έργο στοχεύει στην κάλυψη του κενού εξειδικευμένων δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Περιλαμβάνει δράσεις όπως διαδραστικές πλατφόρμες προσομοίωσης, hackathons, bootcamps και εκπαιδευτικά προγράμματα, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και ανταγωνιστικού εργατικού δυναμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, 16 Ιανουαρίου 2024, η διήμερη εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) του έργου «CADMUS», παρουσία του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχαήλ Μπλέτσα και της Υποδιοικήτριας, Αντιγόνης Γιαννακάκη.
Το έργο «CADMUS», με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και την Ψηφιακή Ανάπτυξη (HADEA) που ανέρχεται στο 50%, αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο υλοποιείται από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ). Η υλοποίησή του εντάσσεται στο πλαίσιο πρόσκλησης του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη (Digital Europe Programme – DEP), στο οποίο η ΕΑΚ υπέβαλε επιτυχημένη πρόταση χρηματοδότησης το έτος 2024, με τη συνδρομή διακεκριμένων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας.
Στο έργο συμμετέχουν δημόσιοι φορείς, πανεπιστήμια, και εξειδικευμένα ερευνητικά ινστιτούτα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ολλανδία, Κροατία), με την ΕΑΚ να αναλαμβάνει τον συντονιστικό ρόλο.
Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εμβληματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, το έργο «CADMUS» ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένων δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας (skills gap), επιδιώκοντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντός αυτού του πλαισίου, το έργο αποτελεί μέρος της δέσμης δράσεων της «Ακαδημίας Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας» (COM(2023) 207 final), όπου το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της ελληνικής συμμετοχής στην προώθηση καινοτόμων δράσεων στον τομέα.
Το έργο «CADMUS» έχει διάρκεια 36 μηνών και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση εξειδικευμένων δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς και την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον συγκεκριμένο τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται η ανάπτυξη στοχευμένων ευκαιριών κατάρτισης, οι οποίες θα βασίζονται σε καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως:
Διαδραστικές πλατφόρμες προσομοίωσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας
Δημιουργία και υλοποίηση hackathons και bootcamps στην κυβερνοασφάλεια
Προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στην κατάρτιση και επιμόρφωση στελεχών της δημόσιας διοίκησης, εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών και εργαζομένων σε ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις,
Παράλληλα, το έργο φιλοδοξεί να αξιοποιήσει υφιστάμενες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία βελτιωμένων προγραμμάτων κατάρτισης. Τα προγράμματα αυτά θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό, καθιστώντας το ικανότερο να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο.
Κατά τις συναντήσεις, οι εταίροι του έργου συζήτησαν τα πρώτα βήματα υλοποίησης, έθεσαν τα θεμέλια της συνεργασίας τους και συμφώνησαν στις επόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τη σχετική Συμφωνία Επιχορήγησης (Grant Agreement).