Σε δύο άξονες κινούνται οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς για τις επενδύσεις.
Καταρχάς είναι οι εσωτερικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και πώς αυτές θα μεταλαμπαδευτούν στις υπόλοιπες χώρες-μέλη. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι οι αποφάσεις της δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ.
Στον πρώτο άξονα ρίσκου βρίσκονται οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου, όπου και θα μπορούσαν να επισπεύσουν μια μεταρρύθμιση για το χρέος, όπως και η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία. Εντούτοις, πέραν των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, είναι σημαντική η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.
Η έως τώρα ισχυρή αγορά εργασίας ενίσχυσε την ανθεκτικότητα στην Ευρωζώνη μέσω των πρόσφατων οικονομικών προκλήσεων. Εντούτοις, αυτό αναμένεται να αλλάξει εντός του 2025. Παρά τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, η αύξηση της απασχόλησης παρέμεινε σταθερή. Αυτή η απόκλιση οδήγησε σε πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις προχώρησαν στην αποθεματοποίηση του εργατικού δυναμικού, διατηρώντας περισσότερους υπαλλήλους από αυτούς που δικαιολογούσε η οικονομική δραστηριότητα.
Στον δεύτερο άξονα, η νέα κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να δυσχεραίνει τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωζώνη. Εάν υποτεθεί ένα ελάχιστο 10% στους δασμούς στις εξαγωγές της Ε.Ε., η ανάπτυξη θα κινηθεί σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα και το 2026. Ενώ ένας βασικός κίνδυνος είναι το πώς η νέα προτεραιότητα των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα διεκπεραιωθεί. Στο σενάριο μιας σχεδιασμένης κατάπαυσης του πυρός η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη θα τονωθεί καθώς και η μείωση των τιμών της ενέργειας, ενώ, αντίθετα, μία μη σχεδιασμένη κατάπαυση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και να επεκτείνει τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, οι πρόδρομοι δείκτες PMI της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζουν πλήρως τις μελλοντικές προκλήσεις. Ο PMI μεταποίησης παραμένει κάτω του 50, σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 12 μηνών, τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στο 45,1, από 45,2 τον Νοέμβριο. Αντίστοιχα, ο σύνθετος δείκτης ανήλθε στο 49,5 τον Δεκέμβριο, από 48,3 το Νοέμβριο, ενώ και ο δείκτης PMI των υπηρεσιών ανήλθε στο 51,4, από 49,5 τους αντίστοιχους μήνες. Η εικόνα επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μεταποίησης στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ οι αδύναμες συνθήκες ζήτησης δεν μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά στο σύνολο της Ευρωζώνης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 17/1/2025)