Πώς οδηγήθηκε σε «ναυάγιο» το Gigafactory του 1,5 δισ. €

Πάνω από 5 χρόνια περίμενε η Ελλάδα τη «χρυσή» επένδυση της Sunlight - Οι ευθύνες της Ε.Ε. και η κινεζική απειλή.

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα οδηγήθηκε τελικώς, προς έκπληξη πολλών, στις καλένδες. Kαι δεν είναι άλλη από αυτή της κατασκευής του εργοστασίου Gigafactory για την παραγωγή στοιχείων (μπαταρίες) λιθίου που «ετοίμαζε» η Sunlight Group, του Ομίλου Olympia, με ιδρυτή τον Πάνο Γερμανό, στη δυτική Μακεδονία. Μια «χρυσή» επένδυση, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, η οποία ξεχώριζε από τον βιομηχανικό κλάδο και ακυρώθηκε, όπως έγινε γνωστό στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αν και οι σχετικές εξελίξεις είχαν τρέξει νωρίτερα.

Το εκπληκτικό είναι ότι μέχρι το «πάρα πέντε», δηλαδή τον περασμένο Νοέμβριο, η αγορά εξακολουθούσε να μιλά με θαυμασμό για το project που βρισκόταν «στα σκαριά». Κι όμως λίγο πριν από την εκπνοή του 2024, Δεκέμβριο μήνα, όπως αποκαλύφθηκε προ λίγων ημερών, η εταιρία Sunlight ενημέρωσε επισήμως το Innovation Fund πως δεν θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση ύψους 245 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει από τους πόρους του για την ανέγερση του Gigafactory.

Το «όνειρο» κράτησε μια περίπου 5ετία. Γιατί το έργο σχεδιάστηκε από την εποχή της κυβερνητικής απόφασης για την απολιγνιτοποίηση, το 2019. Συμπεριλήφθηκε, μάλιστα, στις εμβληματικές επενδύσεις για τη μετάβαση των περιοχών στη νέα εποχή, στο νέο παραγωγικό πρότυπο, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Πού οφείλεται το «ναυάγιο»; Ενας από τους βασικούς λόγους που προβάλλονται για την αρνητική εξέλιξη, αν όχι ο βασικότερος, αποτελεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι του κινεζικού ανταγωνισμού, η οποία έχει οδηγήσει σε ματαίωση μια σειρά 16 επενδύσεων για την παραγωγή μπαταριών λιθίου. Εκπρόσωποι του κλάδου δεν διστάζουν να μιλήσουν για έλλειψη κινήτρων για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να παραμένει εξαρτημένη από τον ασιατικό γίγαντα!

Η Sunlight Group, ωστόσο, δεν βάζει «φρένο» στις άλλες επενδύσεις της και συνεχίζει ένα σερί εξαγορών άλλων σημαντικών εταιριών του τομέα της, που την καθιστά παγκόσμιο leader στις βιομηχανικές μπαταρίες και τα σύγχρονα συστήματα συσσώρευσης ενέργειας.
Το «ναυάγιο» του ελληνικού Gigafactory θα πρέπει σαφώς να έχει «ταρακουνήσει» την Ε.Ε. και, αν επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη άποψη ότι το γεγονός θα βοηθήσει, έως έναν βαθμό, σε μια αλλαγή πολιτικής υπέρ της βιομηχανίας, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει ένα restart μελλοντικά, σε ένα project το οποίο, κατά τα φαινόμενα, θεωρείται χαμένη υπόθεση…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 17/1/2025)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ