Ο ελληνικός τουρισμός απογειώνεται και τους χειμερινούς μήνες. Οι αεροπορικές εταιρείες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, επενδύοντας σε περισσότερες πτήσεις και προσελκύοντας περισσότερους ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις για την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κατά 16,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 5,65 εκατομμύρια επιβάτες αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες, αναζητώντας διαφορετικές εμπειρίες από αυτές που προσφέρει το καλοκαίρι.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εικόνα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με τις αυξήσεις να ξεπερνούν το 16% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δείχνει ότι ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους μήνες του χειμώνα.
Η αύξηση των πτήσεων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας all-season προορισμός. Η ποικιλία των τοπίων, των πολιτισμικών αξιοθέατων και των δραστηριοτήτων που προσφέρει η χώρα μας, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες υποδομές, προσελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες.
Η ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού αποτελεί σημαντικό στόχο για την ελληνική οικονομία. Η κατανομή της τουριστικής κίνησης σε όλο το χρόνο συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των τουριστικών προορισμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην ενίσχυση της απασχόλησης στον τομέα.
Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης.
Μάρτιος ο «βασιλιάς» των αεροπορικών αφίξεων: Γαλλία και Ολλανδία «οδηγούν» την αύξηση
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Μάρτιος αναδεικνύεται ο πιο «δυνατός» μήνας για τις αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας, καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμματισμένων θέσεων. Συγκεκριμένα, ο Μάρτιος συγκεντρώνει το 21,9% του συνόλου των θέσεων, ξεπερνώντας τις 1,23 εκατομμύρια.
Ακολουθούν ο Νοέμβριος με 1,22 εκατομμύρια θέσεις (21,6%) και ο Δεκέμβριος με 1,17 εκατομμύρια (20,7%). Ο Ιανουάριος καταγράφει 1,04 εκατομμύρια θέσεις (18,5%), ενώ ο Φεβρουάριος βρίσκεται στην τελευταία θέση με 982.000 θέσεις (17,4%).
Στις κύριες αγορές, η Γαλλία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου, φτάνοντας σε ποσοστό 28,4%. Ακολουθεί η Ολλανδία με 20,2% και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 10,5%. Εντυπωσιακή είναι επίσης η αύξηση από το Ισραήλ (87%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (59,8%), την Τσεχία (72,8%) και τη Σαουδική Αραβία (70,5%).
Ο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πρωταγωνιστής στην αύξηση των αεροπορικών θέσεων
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνεχίζει να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το πεντάμηνο Νοεμβρίου-Μαρτίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αναμένεται να προσφέρει 4,62 εκατομμύρια θέσεις, σημειώνοντας αύξηση 17,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, με 875 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις και αύξηση 14,6%, ενώ το Ηράκλειο καταγράφει 74 χιλιάδες θέσεις, με αύξηση 15,1%.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση 374% που σημειώνεται στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, αν και τα μεγέθη είναι μικρότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα αεροδρόμια. Αντίθετα, μια μικρή μείωση παρατηρείται στις προγραμματισμένες θέσεις για τα αεροδρόμια της Ρόδου, των Χανίων, της Κέρκυρας, της Καλαμάτας, της Σαντορίνης και της Καβάλας.