ΕΚΤ: Αυστηρά stress tests για τις τράπεζες το 2025

Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος σε ακραίες οικονομικές συνθήκες.

Το 2025 θα είναι μια χρονιά-σταθμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς θα υποβληθούν σε «τεστ αντοχής» (stress tests) και επιτόπιους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος σε ακραίες οικονομικές συνθήκες.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στα stress tests

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα stress tests θα περιλαμβάνουν 51 από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα υπό την εποπτεία της, μέσω του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM). Επιπλέον, 45 μικρότερες τράπεζες θα συμμετάσχουν στην άσκηση, με έμφαση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στις αρχές Αυγούστου 2025, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για 64 τράπεζες σε επίπεδο ΕΕ.

Το δυσμενές σενάριο για το 2025

Η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει ένα υποθετικό, αλλά απαιτητικό, σενάριο για τις ασκήσεις αντοχής. Αυτό περιλαμβάνει μια υποτιθέμενη σοβαρή κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων, συνοδευόμενη από αυξημένες τιμές ενέργειας και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το σενάριο προβλέπει:

  • Μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 6,3% σωρευτικά την περίοδο 2025-2027.
  • Αύξηση της ανεργίας κατά 6,1% από το βασικό επίπεδο.
  • Πληθωρισμό που θα αγγίξει το 5% το 2025 και θα μειωθεί στο 1,9% το 2027.

Νέα μεθοδολογία και αυστηρότεροι έλεγχοι

Τα φετινά τεστ διαφοροποιούνται από τις προηγούμενες ασκήσεις, καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει πιο αυστηρούς ελέγχους για τις τράπεζες που παρουσιάζουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις. Σε περιπτώσεις που οι προβλέψεις δεν ευθυγραμμίζονται με τα δεδομένα κινδύνου, ενδέχεται να διενεργηθούν επιτόπιες επιθεωρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.

Πρακτική σημασία των stress tests

Η άσκηση του 2025 δεν αποτελεί απλά έναν «διαγωνισμό επιτυχίας ή αποτυχίας». Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της κάθε τράπεζας, επηρεάζοντας τον καθορισμό κεφαλαιακών απαιτήσεων (Pillar 2). Επιπλέον, η ΕΚΤ θα εξετάσει τον πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου για επιλεγμένες τράπεζες, αξιολογώντας την ευπάθεια του τραπεζικού συστήματος στις συνθήκες πίεσης της αγοράς.

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ