Ομιλος Κοπελούζου: Στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης με την κατασκευή του αγωγού GREGY

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο χαρακτηρίζεται από την Ε.Ε. κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αυξάνοντας την πιθανότητα χρηματοδότησης έως και για 50% του συνολικού κόστους

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ

Ο Ομιλος Κοπελούζου προωθεί ενεργά την ανάπτυξη του έργου σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας με την Αίγυπτο, γνωστό ως GREGY, το οποίο προβλέπεται να κοστίσει περίπου 4,2 δισ. ευρώ. Σε πρόσφατες δηλώσεις που προέβη πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας του ομίλου, αποκάλυψε ότι η εταιρία σκοπεύει να ολοκληρώσει το όλο επενδυτικό της πλάνο μέχρι το 2026, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η κατασκευή του και μετέπειτα να τεθεί σε λειτουργία το 2030.

Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση μείζονος σημασίας και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ενεργειακών έργων που κρίνονται κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτός ο χαρακτηρισμός ανοίγει την πόρτα για πιθανή χρηματοδότηση, με δυνατότητα λήψης κεφαλαίων που μπορεί να καλύψει έως και το 50% του συνολικού κόστους κατασκευής. Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ο ΑΔΜΗΕ εξέφρασε ενδιαφέρον για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών που σχετίζονται με αυτό το μετασχηματιστικό έργο.

Χαρακτηριστικά, τα αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του υποθαλάσσιου αγωγού, εκτιμάται πως για να υλοποιηθούν και μετέπειτα για να τεθούν σε λειτουργία θα χρειαστούν κεφάλαια που θα φτάσουν έως και 8 δισ. ευρώ, με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη αυτών των σχεδίων, ο Ομιλος Κοπελούζου επιδιώκει ενεργά τη δημιουργία μιας διεθνούς κοινοπραξίας εταιριών.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας με την Infinity Power, μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε μεταξύ της Egypt’s Infinity και της Masdar, που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι, ενισχύοντας περαιτέρω τις συλλογικές προσπάθειες που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση αυτής της πρωτοποριακής ενεργειακής πρωτοβουλίας.

Η προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση θα περιλαμβάνει τέσσερα καλώδια που εκτείνονται σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα στον πυθμένα της ανατολικής Μεσογείου, διευκολύνοντας τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα φτάνει μέχρι και τα 9,5 γιγαβάτ και αυτή θα παράγεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, και για τον ίδιο τον Ομιλο Κοπελούζου αποτελεί ιδιαίτερο στοίχημα.

giannis karydas
Ο Γιάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδα, η διανομή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα κατανεμηθεί στρατηγικά: το ένα τρίτο θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα και πιθανολογείται πως θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της εγχώριας βιομηχανίας, το άλλο ένα τρίτο θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα στηρίξει την παραγωγή εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το υδρογόνο και η πράσινη μεθανόλη για θαλάσσια χρήση στην Ελλάδα.

Ο κ. Καρύδας τόνισε ότι αυτό το φιλόδοξο έργο θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει περίπου 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο που καταναλώνονται για ενεργειακές ανάγκες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο όλο και περισσότερο προς τη χρήση βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.

Κόμβος η Ελλάδα στα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία και λειτουργία του αγωγού της υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου περιλαμβάνει συγκεκριμένα την κατασκευή μιας υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές τράπεζες, που εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εμπλοκής τους σε αυτό.

1

Ο λόγος πίσω από αυτό το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι το έργο αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση στην Ελλάδα, όπου οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές βρίσκονται σε άνοδο, περιλαμβάνοντας διάφορες εξελίξεις σε έργα όπως τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, συνδέσεις αγωγών και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτές οι προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη στις ενεργειακές δομές τοποθετούν την Ελλάδα ως μια κρίσιμη πύλη εισαγωγών προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα καθώς η γηραιά ήπειρος, λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων, έχει εντείνει τη δράση της για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και εργάζεται για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 17/1/2025)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ