Πλάνα 35+ δισ. από 12 «μεγάλους» της αγοράς

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις σε ενέργεια, κατασκευές, Real Estate, βιομηχανία και τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα έως το 2030

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Το «κάρο» της ελληνικής οικονομίας «τραβά μπροστά» μια ομάδα κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι υλοποιούν ήδη ή προγραμματίζουν νέες επενδύσεις αθροιστικής αξίας μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δώδεκα leaders από κλάδους αιχμής της αγοράς, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, το real estate, η βιομηχανία, τα καύσιμα,και οι τηλεπικοινωνίες, έχουν βάλει στο τραπέζι διαφορετικά business plans ο καθένας, που αντιστοιχούν, θεωρητικά, σε επίπεδο μεγέθους σε ένα μεγάλο ποσοστό επί του εγχώριου ΑΕΠ, με συνολικό budget πάνω από 35 δισ. ευρώ σε βάθος το αργότερο έως το 2030. Ποσό, που αν συμπεριληφθεί η ναυτιλία, εκτινάσσεται ακόμα ψηλότερα…

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου η ΔΕΗ παρουσίασε το επικαιροποιημένο στρατηγικό της σχέδιο για την τριετία 2025-2027, με προβλεπόμενες επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ, αναθεωρώντας «προς τα πάνω» στόχους όπως το ύψος των EBITDA (σε 2,7 δισ. ευρώ), στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, με επίκεντρο την «πράσινη» μετάβαση.

Stasis
Γ. Στάσσης

Με CEO τον Γιώργο Στάσση, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως ένας ενεργειακός «παίκτης» με ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έπειτα και από το deal της Ρουμανίας και μια σειρά στρατηγικών συμφωνιών για ανάπτυξη ΑΠΕ, εντός και εκτός Ελλάδας. Η εξαγορά, δε, της αλυσίδας Κωτσόβολος σήμανε την είσοδό της και στο retail. Μετά τη συμφωνία με τον Ομιλο Κοπελούζου, οι επενδύσεις της ΔΕΗ για το 2024, εντός και εκτός χώρας, άγγιξαν περίπου τα 3 δισ. ευρώ

vardinogiannis
Γ. Β. Βαρδινογιάννης

Στα 4 δισ. ευρώ κοστολογήθηκε τον ίδιο μήνα το αναβαθμισμένο επενδυτικό πλάνο της Motor Oil (σ.σ.: ανακοινώθηκε το 2022, έχοντας «ρίξει» περίπου το μισό ποσό σε αντίστοιχους τομείς), με επικεφαλής της τον Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη, η οποία επιδιώκει με «ορίζοντα» το 2030 την ταχύτερη μετατροπή της σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, με δραστηριότητες από τις ΑΠΕ, την αξιοποίηση απορριμμάτων και το υδρογόνο, μέχρι τα βιοκαύσιμα, την ηλεκτροκίνηση και τη διύλιση, το core αντικείμενό της επί δεκαετίες, παράλληλα με την ενίσχυση των υποδομών της.

Siamisis
Αν. Σιάμισιης

Αλλα 2 δισ. ευρώ θα επενδύσει η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY, με CEO τον Ανδρέα Σιάμισιη, μέχρι το 2030 (2 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν στο πλαίσιο του στρατηγικού προγράμματος «Vision 2025»), με «άξονες» μια πιο αποδοτική και πιο πράσινη παρουσία στην ενεργειακή αγορά, ισορροπημένη μετάβαση στις ΑΠΕ, βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων σε όλες τις παραδοσιακές δραστηριότητες και μια νέα δυναμική ανάπτυξης στο εξωτερικό.

Peristeris
Γ. Περιστέρης

Με επενδυτική δύναμη πυρός ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ πορεύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Περιστέρη, έπειτα από την πώληση της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην αραβική Masdar, με ηγετική παρουσία σε διάφορες δραστηριότητες (παραχωρήσεις, υποδομές, ενέργεια, real estate κ.ά.).

Ευάγ. ΜυτιληναίοςΜε επικεφαλής της τον Ευάγγελο Μυτιληναίο η Metlen Energy & Metals προέρχεται, ανάμεσα σε άλλα, από το big deal των 2 δισ. ευρώ με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη ΑΠΕ σε τέσσερις χώρες και όχι μόνο. Επιπλέον, ενίσχυσε περαιτέρω τη χρηματοδότησή της μέσω της έκδοσης πράσινου ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα στον τομέα των φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης ενέργειας, ενώ εξασφάλισε επιπλέον 400 εκατ. ευρώ μέσω συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη έργων στον ίδιο τομέα. Με διεθνή εμβέλεια στους κλάδους της ενέργειας και των μετάλλων, η Metlen Energy & Metals, υπενθυμίζεται, στοχεύει στην εισαγωγή της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Εξάρχου 1
Αλ. Εξάρχου

Ο σχεδιασμός του ομίλου εταιριών Aktor (μετά την αλλαγή επωνυμίας της Intrakat), με πρόεδρο και CEO τον Αλέξανδρο Εξάρχου, αφορά τη χρηματοδότηση επενδύσεων 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. Για το 2025 περιλαμβάνονται κεφάλαια 582 εκατ. ευρώ για τον κλάδο των ακινήτων και 190 εκατ. ευρά για τις ΑΠΕ, από ΑΜΚ 200 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια και έτερες πηγές, όπως ο τραπεζικός δανεισμός.

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ σε νέους τομείς έχει δρομολογήσει από τα μέσα της

Ioannou
Χρ. Ιωάννου

περασμένης χρονιάς ακόμα ένας ισχυρός «παίκτης» των κατασκευών, η Αβαξ, με πρόεδρο τον Χρήστο Ιωάννου, με την ενέργεια και το real estate να μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Επενδυτικό πρόγραμμα, που αναμένεται να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030, τρέχει η ελληνικών συμφερόντων τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, που μετρά αντίστροφα για την εισαγωγή της Titan America στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Νέα Υόρκη).

Papalexopoulos
Δημ. Παπαλεξόπουλος

O Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Titan Cement International S.A. Στόχος, η άντληση 600 εκατ. δολ. μέσω της διάθεσης του 25% της θυγατρικής, με τις πληροφορίες από την αγορά να επιβεβαιώνουν πως η IPO θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Οι telcos και τα ακίνητα

Στις «επάλξεις» του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας βρίσκονται μόνιμα από το 2021 οι 3 βασικοί «παίκτες» των τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, Nova, Vodafone, με πλάνα δισεκατομμυρίων, τα οποία προορίζονται για δίκτυα οπτικών ινών, 5G και άλλους τομείς.

Nempis
Κων. Νεμπής
Georgiopoulos
Π. Γεωργιόπουλος
Mproumidis
Χ. Μπρουμίδης

Ο Ομιλος ΟΤΕ (CEO Κώστας Νεμπής) υλοποιεί συνολικές επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ έως το 2027. Οι Nova (CEO Παναγιώτης Γεωργιόπουλος) και Vodafone (CEO Χάρης Μπρουμίδης) έχουν ανακοινώσει ότι προχωρούν στην εκτέλεση επενδυτικών σχεδιασμών με προϋπολογισμούς 2 δισ. ευρώ έως το 2027, αντίστοιχα, και 1 δισ. ευρώ έως το 2029. Η ΔΕΗ, επίσης, έχει κάνει γνωστό ότι… μπήκε σφήνα στις οπτικές ίνες, με πλάνο 680 εκατ. ευρώ.

Karitinos
Αρ. Καρυτινός

Νέα deals, ύψους 700 εκατ. ευρώ στην τριετία από το 2024, δρομολογεί η Prodea Investments (CEO Αριστοτέλης Καρυτινός), η μεγαλύτερη εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Ποσό το οποίο αναλογεί στο… μισό του συνολικού που σκοπεύουν να δαπανήσουν για τα χαρτοφυλάκιά τους εννέα ελληνικές ΑΕΕΑΠ έως το 2030.

Τα προαναφερόμενα επενδυτικά πλάνα θεωρούνται τα μεγαλύτερα σε κάθε κλάδο, χωρίς να είναι τα μόνα, καθώς υπάρχουν και δεκάδες άλλα σοβαρού μεγέθους.

Το project του Κοπελούζου

Kopelouzos
Δ. Κοπελούζος

Από τα διεθνή projects με ισχυρή ελληνική παρουσία στην κορυφή της λίστας τοποθετείται η ανάπτυξη του έργου της ενεργειακής σύνδεσης των 4,2 δισ. ευρώ με την Αίγυπτο, με τον όμιλο του Δημήτρη Κοπελούζου να επιταχύνει τις εξελίξεις. Οπως ανέφεραν πρόσφατα εμπλεκόμενες πηγές στο Bloomberg, επιδίωξη είναι να καταλήξει σε μια τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος και να αρχίσει το 2030.

Γνωστή ως Gregy, η προτεινόμενη υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ενέργειας έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές τράπεζες για πιθανή χρηματοδότηση για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις. Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο θα απαιτήσουν επενδύσεις έως και 8 δισ. ευρώ και ο Ομιλος Κοπελούζος στοχεύει σε μια διεθνή κοινοπραξία εταιριών για να τα αναπτύξει (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 18).

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025)

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ