Πρόβλεψη UBS: Οικονομική ανάπτυξη 2,8% για την Ελλάδα το 2025

Η πρόβλεψη βασίζεται κυρίως στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το οποίο αναμένεται να ενισχύσει επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στη χώρα.

Η UBS εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 2,8% το 2025, σύμφωνα με την τελευταία της έκθεση.

Η πρόβλεψη βασίζεται κυρίως στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το οποίο αναμένεται να ενισχύσει επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στη χώρα.

Επιπλέον, η UBS προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ για την ίδια χρονιά, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή οικονομική σταθερότητα που επιτυγχάνεται.

Εξέλιξη πληθωρισμού και αποπληθωρισμός στα τρόφιμα

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 2,6% τον Δεκέμβριο του 2024. Ωστόσο, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021, σημειώθηκε αποπληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων, γεγονός που αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, η γενικότερη τάση μείωσης του πληθωρισμού ενδέχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και πιθανές αλλαγές στα επιτόκια

Η UBS εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη «έκλεισε» στο 0,7% για το 2024, ενώ προβλέπει μικρή άνοδο στο 0,9% για το 2025 και στο 1,1% για το 2026. Παράλληλα, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% στις αρχές του 2025. Αυτή η εξέλιξη πιθανότατα θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, με στόχο να διαμορφωθούν στο 2% έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Προκλήσεις για μεγάλες οικονομίες

Η UBS επισημαίνει προκλήσεις για οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Στη Γερμανία, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 0,6% για το 2025, ενώ για τη Γαλλία προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%. Στην Ιταλία, η χαμηλή ανάπτυξη θα συνεχιστεί, με εκτίμηση για 0,7% την επόμενη χρονιά.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, παρά τις δυσκολίες σε ορισμένες χώρες, η Ελλάδα φαίνεται να διατηρεί μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ