«Πρέπει να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί και οι θεσμοί εκείνοι που διασφαλίζουν την οικονομική και νομισματική σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης – και το ευρωομόλογο μπορεί να παίξει ρόλο – κλειδί για την υπέρβαση της κρίσης χρέους, τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας”.
Αυτά τόνισε η Βάσω Παπανδρέου, επικεφαλής της επιτροπής που συστήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου για την προώθηση του ευρωομολόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο, όπως είπε η κα Παπανδρέου, “να κινητοποιηθούν οι πολίτες και να συμμετέχουν πιο ενεργά, αλλά και να ασκηθεί πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων”.
Η κα Παπανδρέου ανέφερε ότι δυστυχώς έχει αποδειχτεί ότι στη μεγαλύτερη κρίση που περνά η Ευρώπη, “η πολιτική ηγεσία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι κατώτερη των περιστάσεων”, προσθέτοντας ότι “στο διεθνές και το ευρωπαϊκό πλαίσιο υπάρχουν κενά στη ρύθμιση και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος”.
Χαρακτήρισε δε τα βήματα που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο “μικρά και αναποτελεσματικά”, με αποτέλεσμα, όπως είπε, οι χώρες να μεταφέρουν δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα γιατί πρέπει να στηριχθεί, να αυξάνονται ιλιγγιωδώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ζητά μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ως προϋπόθεση του δανεισμού.
Η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτό δείχνει την έλλειψη πολιτικής ηγεσίας και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα ότι “τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι αρκετά, όχι για να λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά το ευρωπαϊκό θέμα”.
Επεσήμανε ότι η ιδέα του ευρωομολόγου έχει αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλής και αναφέρθηκε στα διάφορα είδη ευρωομολόγων που υπάρχουν, όπως είναι το αναπτυξιακό, που προωθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και αφορά στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων πρότζεκτ.
Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει κι ένα άλλο ευρωομόλογο το οποίο είναι εκείνο που επιθυμεί και προωθεί η κυβέρνηση και που αφορά κυρίως στη διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών- μελών, τουλάχιστον μέχρι το 60%, από έναν κεντρικό φορέα ή μηχανισμό, “το οποίο, αν γίνει, θα δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, θα υπάρχει ρευστότητα και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης”.
Η κα Παπανδρέου είπε ότι με πρώτες τις προσπάθειες του πρωθυπουργού για την προώθηση του ευρωομολόγου σε όλα τα φόρα και κατά τις επαφές του, αλλά και όλων των αρμόδιων στελεχών που συμμετέχουν στην επιτροπή, επιχειρείται να υπάρχει μια πίεση και υιοθέτηση από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ανέφερε δε ότι το ψήφισμα για το ευρωομόλογο θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Πρέπει να συνεργαστούμε και με άλλες δυνάμεις, είπε και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με τους Πράσινους, κάποιους φιλελεύθερους και ορισμένους του δεξιού κόμματος που είναι υπέρ του ευρωομολόγου, ο δε Γ. Παπανδρέου το προωθεί σε όλα τα φόρα και μέσα από όλες τις επαφές του.
Το Ψήφισμα για το ευρωομόλογο
“Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα και οι πολιτικές που θα εφαρμοσθούν, θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις για το αύριο”, αναφέρεται στο ψήφισμα για το ευρωομόλογο, το οποίο ανέγνωσε ο προεδρεύων στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Μίχας.
“Η συντηρητική πλειοψηφία που ελέγχει την Ευρώπη του σήμερα, με τις πολιτικές που εφαρμόζει δυναμιτίζει όλα τα κεκτημένα που πέτυχαν στο παρελθόν οι σοσιαλιστές. Η συντηρητική πλειοψηφία χωρίς σχέδιο για την Ευρώπη είναι η κύρια υπεύθυνη για τη θεσμική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ένωση”, αναφέρεται, επίσης, στο ψήφισμα.
Επιπλέον, τονίζεται ότι “το ΠΑΣΟΚ ενώνει δυναμικά τη φωνή με τις υπόλοιπες προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης για να οικοδομήσουμε την Ευρώπη του αύριο, μια προοδευτική κοινωνική Ευρώπη των πολιτών, της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, της διαφορετικότητας και της ανοχής” και, παράλληλα, για να επιτευχθεί αυτό καλεί για:
α) Την επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης, ώστε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα,
β) Τη δημιουργία μιας ισχυρής ασπίδας προστασίας για το Ευρώ και τις χώρες της Ευρωζώνης,
γ) Την προώθηση μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωπαϊκή νομισματική Ένωση που θα συμπεριλαμβάνει την υιοθέτηση του ευρωομολόγου για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ και την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη.
Επισημαίνεται δε στο ψήφισμα ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε η επιτροπή πρωτοβουλίας για την προώθηση του συγκεκριμένου στόχου και πως το ΠΑΣΟΚ έχει βρει στο ΕΣΚ “ισχυρό σύμμαχο προς αυτή την κατεύθυνση”.
Τέλος, ζητείται η υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού φόρουμ χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα θεσμικά όργανα της Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.