Μεταποίηση: Ανάπτυξη μετ’ εμποδίων λόγω ελλείψεων και κόστους

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αν και με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας μικρή υποχώρηση από τις 53,2 μονάδες του Δεκεμβρίου. Παρά την πτώση, η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης για 24ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global.

Ανάπτυξη παραγωγής με πιο αργό ρυθμό

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αν και με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οι επιχειρήσεις απέδωσαν την άνοδο στη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων παραγγελιών και στη σταθερή ζήτηση από τους πελάτες, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ωστόσο, οι ελλείψεις πρώτων υλών λειτούργησαν ως τροχοπέδη για μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Σταθερή πορεία νέων παραγγελιών

Οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να αυξάνονται, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο δεύτερος υψηλότερος από τον Ιούνιο του 2024, ενώ οι παραγγελίες εξαγωγών κατέγραψαν άνοδο, αν και βραδύτερη από τον Δεκέμβριο. Το ενδιαφέρον από ξένες αγορές παρέμεινε ενισχυμένο, αλλά επηρεάστηκε από τις διεθνείς συνθήκες εφοδιασμού.

Θετικό κλίμα και νέες προσλήψεις

Η διαρκής αύξηση των νέων παραγγελιών βελτίωσε το επιχειρηματικό κλίμα, με τους κατασκευαστές να διατηρούν θετικές προσδοκίες για το επόμενο έτος. Η εμπιστοσύνη ενισχύθηκε, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2024, κυρίως λόγω προγραμματισμένων επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Η αισιοδοξία αυτή οδήγησε και σε νέες προσλήψεις, κυρίως πλήρους απασχόλησης, με τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να παραμένει σταθερός.

Πίεση στο κόστος και τιμολογιακή πολιτική

Η αύξηση του κόστους πρώτων υλών συνεχίστηκε, αν και με ηπιότερο ρυθμό. Παράγοντες όπως οι ελλείψεις υλικών, οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το υψηλότερο κόστος ενέργειας επηρέασαν τις τιμές των εισροών. Ωστόσο, οι εταιρίες προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών πώλησης, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2024, προκειμένου να αντισταθμίσουν την πίεση στα κόστη τους.

Προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι κατασκευαστές διατήρησαν τον ρυθμό αγορών πρώτων υλών, αλλά τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τρεις μήνες. Η μείωση αυτή συνδέεται με καθυστερήσεις στις διεθνείς μεταφορές και περιορισμούς στην προσφορά από προμηθευτές. Οι χρόνοι παράδοσης εξακολούθησαν να επιμηκύνονται, συνεχίζοντας μια τάση που καταγράφεται για πάνω από ένα έτος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ