Tι είναι το DeepSeek, πώς λειτουργεί και κυρίως αν και πώς επηρεάζει τα κρυπτονομίσματα;
Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Την περασμένη Δευτέρα είχαμε ένα κραχ κάποιων μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, με αποτέλεσμα να σταματήσει το πάρτι του Nasdaq και τα νέα ρεκόρ του S&P μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ. Χάθηκε σχεδόν 1 τρισ. δολάρια στις tech μετοχές εξαιτίας του DeepSeek, του νέου κινεζικού chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης, χαμηλού κόστους και υψηλών δυνατοτήτων, το οποίο ανέτρεψε μεμιάς τα δεδομένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την παντοδυναμία των ΗΠΑ στον τομέα αυτό. Η εφαρμογή, η οποία φέρει την ονομασία της startup κατασκευάστριάς της, ευθύνεται για την εξαφάνιση, έστω και προσωρινά, 620 δισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση της ισχυρότερης εισηγμένης στον κόσμο Nvidia, ενώ έκανε φτωχότερους, το τονίζουμε αυτό για να μη γράφονται υπερβολές, εικονικά πάντα, περιουσιακά τους μεγαλύτερους μετόχους των big seven.
Τα πρώτα δείγματα της ας πούμε κυριαρχίας στην αγορά της Τ.Ν. άρχισαν να φαίνονται όταν εκτοξεύτηκε στο App Store της Apple σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές κατέβαζαν την εφαρμογή πληρώνοντας πολύ φτηνότερα το μέχρι πρότινος κυρίαρχο ChatGPT της OpenAI. Σύμφωνα με αναλυτές, η επιτυχία της έγκειται στο ότι ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα αμερικανικά προϊόντα χωρίς τη χρήση κοστοβόρου, υψηλής τεχνολογίας hardware.
Η DeepSeek, νεοφυής επιχείρηση Τεχνητής Νοημοσύνης, που ιδρύθηκε το 2023 στο Χανγκζού, μια πόλη στη νοτιοανατολική Κίνα, από τον Λιανγκ Γουενφένγκ, συνιδρυτή του hedge fund High-Flyer, χρησιμοποιεί αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εταιρία υποστηρίζει πως το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης της είναι εξίσου ανταγωνιστικό με αυτό των αμερικανικών κολοσσών τεχνολογίας, όπως η OpenAI και η Google, με πολύ χαμηλότερο κόστος και ανοιχτή πρόσβαση στις τεχνικές του λεπτομέρειες. Μάλιστα, δημοσίευσε την τεχνική υποδομή του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης πίσω από την εφαρμογή της DeepSeek-R1. Η ανάπτυξη του προϊόντος της είναι μακράν οικονομικότερη σε σχέση με τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της, λόγω της χρήσης περιορισμένου αριθμού και λιγότερο προηγμένων τσιπ. Γι’ αυτό και η NVDA χτυπήθηκε περισσότερο, μια εξέλιξη που αμφισβητεί την κυρίαρχη έως τώρα άποψη των αμερικανικών εταιριών αιχμής, ότι η καλύτερη Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί περισσότερο hardware και υψηλής τιμής και τεχνολογίας ημιαγωγούς.
Το R1 κυκλοφόρησε στις 20 Ιανουαρίου και κατασκευάστηκε με μόλις 6 εκατ. δολάρια με κατώτερα τσιπ Τ.Ν., όταν επενδύθηκαν από εταιρίες όπως η OpenAI και η Google της Alphabet σχεδόν 100 εκατ. δολάρια. Η δε λειτουργία του είναι απλή. Με την πληκτρολόγηση οποιασδήποτε ερώτησης ή αιτήματος, παράγει απαντήσεις, αν και δεν δημιουργεί ακόμη εικόνες. Η εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε συσκευές iOS και Android και δωρεάν.
Οπως και άλλα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης, το μοντέλο που τροφοδοτεί την DeepSeek μπορεί να επεξεργαστεί και να φιλτράρει τεράστιους όγκους δεδομένων για να αναγνωρίσει μοτίβα, να κάνει προβλέψεις και να επιλύσει προβλήματα. Δεν θα σας απαντήσει τι έγινε στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, ούτε θα σας πει αν η Ταϊβάν είναι ανεξάρτητο κράτος, αλλά πόση σημασία έχει αυτό στον παγκόσμιο, απλό καταναλωτή;
ΜΙΝΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Και πάμε τώρα στα κρυπτονομίσματα, που έχουν το προνόμιο ή την κατάρα να μην κάνουν Weekend, όπως τα χρηματιστήρια. Στις 27, ημέρα Κυριακή, νωρίς τα ξημερώματα το bitcoin άγγιξε -έστω και για ένα λεπτό- το χαμηλό των 97.906, μπαίνοντας στο Σάββατο στις 105.000. Η μίνι καταιγίδα στις αγορές ήρθε τη Δευτέρα, ενώ το κρυπτονόμισμα είχε ξαναγυρίσει στις 100.000 από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πρωί Τετάρτης έχανε μόλις 3% σε εβδομαδιαία βάση, άρα τίποτα το σημαντικό, μια και είχε προλάβει να κάνει ένα νέο υψηλό μεσοβδόμαδα, πάνω από τις 110.000. Και το πιο σημαντικό, ενώ τη Δευτέρα όλοι πουλούσαν μετοχές τεχνολογίας, η MicroStrategy αγόραζε 1,1 δισ. bitcoin, ενώ το ETF της BlackRock μάζευε 1,7 δισ. από πανικοβλημένους μετόχους της NVDA και των άλλων μετόχων τεχνολογίας, που περνούσαν τα κέρδη τους σε bitcoin.
Εμείς δεν φοβόμαστε τα κρυπτονομίσματα γενικά και το bitcoin ειδικά. Απλώς είναι λογικό, γιατί είναι κι αυτό ένα προϊόν ενός ψηφιακού κόσμου, να επηρεάζεται. Και κάτι άλλο που αναρωτιόμαστε έπειτα από αυτό το αποκαλυπτικό Σαββατοκύριακο: Η έκπτωση πια του κόστους της Τεχνητής Νοημοσύνης πώς θα επηρεάσει την εξόρυξη και το υψηλό κόστος του bitcoin; Θετικά ή αρνητικά; Μένει να το δούμε, όπως και κάτι ακόμη πιο σημαντικό που αναρωτιόμαστε: Ενα πιθανό σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας και των εύκολων αποτιμήσεων περιουσιών δεν είναι λογικό να κάνει πολυτιμότερο το bitcoin από τον χρυσό… Λέμε εμείς τώρα με την απλοϊκή σκέψη μας.
Νο 1 στην ελληνική αγορά το myria
Νούμερο 1 κρυπτονόμισμα στην ελληνική αγορά είναι το myria… Οχι τυχαία.
Κάποιοι εκεί έξω, μαθαίνω, από βόρεια Ελλάδα και ολίγη Βουλγαρία διαδίδουν, κρυφά εννοείται, ότι κάποιος Ελληνας μεγιστάνας έκανε κρυπτονόμισμα. Για την αλήθεια και την τσέπη σας… Το myria είναι στην αλυσίδα του ethereum και είναι κρυπτονόμισμα παιχνιδιών. Η κεφαλαιοποίησή του είναι 58 εκατ. Τώρα, όλα τα άλλα ξέρετε πώς γίνονται. Ή έτσι ελπίζω.
ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΟΠ 3
XCN/ONYXCOIN 144,13
JUP/JUPITER 27,33
OM/MANTRA 26,91
BAΣΙΚΑ CRYPTOS ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 7 ΗΜΕΡΕΣ
BITCOIN -2,66%
ETHEREUM -5,13%
SOLANA -8,81%
XRP -1,62%
DOGE -9,38%
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 31/1/2025)